Kérdéses az omega-3 zsírsavak haszna
Az omega-3 zsírsavak szedését széles körben javasolják nagy szív-érrendszerei betegségkockázat esetén, de hasznuk ismét megkérdőjeleződött.
OXFORD, UK. Egy 2018. január 31.-én megjelent meta-analízisben ismételten igazolták, hogy az omega-3 zsírsavak napi használatával nem csökken a magas rizikócsoportba tartozó egyének súlyos kardiovaszkuláris eseményeinek kockázata.
A jelenlegi guideline-ok a kardiovaszkuláris veszélynek kitett egyének számára javasolják a tengeri eredetű omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztását, de több nagy vizsgálat ellentmondásos eredményekre vezetett.
Angol, holland, kanadai, amerikai, német, olasz kutatók csapata (Omega-3 Treatment Trialists’ Collaboration) 77 917 beteget tartalmazó 10 nagy klinikai vizsgálat meta-analízisét végezte el. A betegek átlagos életkora 64 év volt, 61,4%-ban férfiak voltak. Minden beteg a jelentős kardiovaszkuláris kockázatú csoportba tartozott, már előzetesen stroke-on esett át koszorúsér vagy egyéb betegsége volt. A táplálékkiegészítő omega-3 zsírsavat átlagosan 4,4 éve fogyasztottak.
A betegek legalább egy évig napi 226-1800 mg omega-3 zsírsavat szedtek. A kutatók nem észleltek kedvező hatást sem a koronária-betegség előfordulásában (RR: 0,96, P=0,12), sem a nem halálos végű szívinfarktusok arányában (RR: 0,97, P=0,40), sem a koszorúeres halálozásban (RR: 0,93, P=0,05). Az omega-3 zsírsav adagolása nem csökkentette sem a fontosabb vaszkuláris történések (RR: 0,97, P=0,10), sem a stroke-ok számát (RR: 1,03, P=0,56), sem a revaszkularizációk arányát (RR: 0,99, P=0,61). A szenior szerző, Dr. Robert Clarke (University of Oxford) szerint a vizsgálat nem támasztja alá az American Heart Association (AHA) azon javaslatát, mely szerint omega-3 zsírsav szedést ajánlanak a magas kockázatú betegek részére kardiovaszkuláris prevenció céljából.
Az AHA előzetes koszorúsér-betegség, vagy szívelégtelenség esetén a csökkent az ejekciós frakciójú betegeknek ajánlja az omega-3 zsírsavak fogyasztását, de primér prevencióra – randomizált adatok hiányában – nem javasolja. Az európai guideline-ok viszont vitathatónak tartják az omega-3 használatát.
Dr. Carl ’Chip’ Lavie (New Orleans, LA) kommentárjában az omega-3 zsírsavakat, infarktuson átesett betegeknek, szisztolés szívelégtelenségben, magas LDL-koleszterin és trigliceridek esetén szintén javasolja. Dr. Lavie szerint sok eddigi vizsgálat túl kicsi volt, túl rövid volt, vagy nem volt eléggé következetes. A meta-analízisben szereplő koszorúeres halálozás 7%-os csökkenése a szignifikancia határán mozgott (P=0,05). Az omega-3 zsírsavaknak gyakorlatilag semmi mellékhatásuk nincs, olcsók, a betegek örülnek, hogy nem kell komolyabb beavatkozásoknak alávetni magukat. A 95%-os CI (konfidencia intervallum) miatt valójában nem zárható ki, hogy 7%-kal csökken a nagyobb vaszkuláris történések, és 10%-kal csökken a koronária-betegségek kockázata.
A meta-analízisben olyan minőségi vizsgálatok is szerepeltek, mint az ORIGIN, a JELIS, a GISSI-HF és a GISSI-P, mindegyik legalább 500 beteget követett minimum 1-6,2 évig. A betegek különböző mennyiségű omega-3 zsírsavat (eikozapentaénsavat, vagy dokozahexaénsavat) szedtek. Jelenleg is folyik Amerikában VITAL néven, az Egyesült Királyságban ASCEND néven egy nagy vizsgálat, melyben a kb. 40000 beteg napi 1 gramm omega-3 zsírsavat szed.
Dr. Clarke és több szakértő szerint ezek eredményeit meg kellene várni, mielőtt elhamarkodottan megváltoztatnánk az eddigi guideline-okat, ugyanakkor nem valószínű, hogy az új eredmények nagyon eltérnének ennek a 10 vizsgálatot feldolgozó nagy meta-analízisnek az eredményeitől. Változatlanul javasoljuk betegeinknek a halételek fogyasztását, lehetőleg heti két alkalommal, de a halolaj kiegészítőknek nincs semmilyen plusz előnyük.
A VITAL vezetője, Dr. JoAnne Manson (Harvard Medical School, Boston) szerint: „ha egy beavatkozás eredményei a kiterjedt vizsgálat ellenére ellentmondásosak maradnak, akkor az annak a következménye, hogy azon a bizonyos vizsgált populáción csak mérsékelt hatás jött létre”. Az eddigi vizsgálatokat általában olyan betegeken végezték, akik közben aszpirint, sztatinokat, ACE-gátlókat, béta-blokkolókat szedtek, ráadásul a vizsgálatok rövidek voltak, és az omega-3 zsírsavak napi adagja is alacsony volt. A VITAL vizsgálatban 25874 beteget követnek randomizált módon. Egyébként az ASCEND, a DO-HEALTH, a STRENGH és a REDUCE-IT vizsgálatok eredményei elé szintén nagy várakozással tekintünk. Addig is javasolható a halételek fogyasztása, vagy növényi eredetű omega-3 zsírsavak fogyasztása, ha másért nem, akkor a kevésbé egészséges táplálékok helyettesítésére.
Forrás: