hirdetés

Halból is megárthat a sok

A rendszeres halhúsfogyasztás, szívvédő hatása miatt, nemzetközi terápiás irányelvekben is szerepel. Egy új svéd vizsgálat szerint azonban nemcsak a túl kevés, de a túl sok hal is növelheti a nők halálozását.

hirdetés

A halhús igen egészséges: kiváló fehérjeforrás, és van benne D-vitamin, szelén, valamint sok hosszú láncú, telítetlen zsírsav. A múlt század hetvenes éveiben dán kutatók, Hans Olaf Bang és Jørn Dyerberg az északi sarkon végeztek vizsgálatokat, és azt találták, hogy az inuit lakosságot kevésbé tizedeli a szívbetegség, mint a dániai populációt. Úgy vélték, hogy ez a helyiek táplálkozásának köszönhető, melynek alapvető forrásai a tengeri halak és egyéb tengeri állatok. Az is kiderült, hogy az inuitoknak a koleszterinszintje alacsony, ómega-3-zsírsavból viszont sokkal több van a vérükben, mint az európaiakéban. Ezek a megfigyelések indították el az „eszkimó diéta” divatját.

Bang és Dyerberg nem kardiológusok vagy epidemiológusok voltak, és nem vizsgálták az inuitok halálozását. Az első ilyen tanulmány azonban azt igazolta, hogy a sarkvidéken lakók mortalitása kétszerese a dániai halálozásnak. Az eszkimó étrend értékelésével kapcsolatban hiba lenne nem említeni George Fodor nevét. Fodor Makón született, majd gyermekként német koncentrációs táborokban szenvedett, a vészkorszakot túlélve Csehországba került, ott végezte az egyetemet, és onnan ment Kanadába, ahol világhírű szakértője lett a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójának. Fodor szerint a rendelkezésre álló adatok alapos elemzése nem erősíti meg az „eszkimó diéta” állítólagos kardioprotektív hatását. A szakirodalom áttekintése azt bizonyítja, hogy a halevés és a teljes halálozás összefüggésére vonatkozólag kevés a megbízható adat. Ráadásul több vizsgálat azt valószínűsíti, hogy míg az ázsiai népességben a halhús fogyasztása dózisfüggően mérsékli a halálozást, addig az Egyesült Államokból és Európából származó adatok arra utalnak, hogy ez az összefüggés kifejezetten kérdéses. Az amerikai terápiás irányelvekben is olvasható, hogy a szív egészsége végett hetenként kétszer ajánlatos halat enni, de bővebb kifejtés nélkül.

Svéd kutatók vizsgálatának eredményei most azt mutatják, hogy a halfogyasztás és az teljes halálozás között eddig nem ismert kapcsolat lehet. Andrea Bellavia és munkatársai a Journal of Internal Medicine folyóiratban közölték cikküket. A Swedish Mammography Cohort és a Cohort of Swedish Men résztvevőinek 1997-ben halfogyasztásuk részleteire vonatkozó kérdőívet küldtek. Összesen 72 522 válasz adatait értékelték: 33 973 nő és 38 549 férfi válaszolt, életkoruk 45–83 esztendő volt. A teljes vizsgálati populáció sorsának alakulását a Swedish Cause of Death regiszter alapján, 17 éven keresztül követték és az 1998. január 1. és 2014. december 31. közötti időszakra vonatkozólag értékelték.

A megfigyelési időszak során 16 730 halálesetet észleltek: 7168 nő és 9562 férfi fejezte be életét. A halhús fogyasztása és a mortalitás között U alakú összefüggés mutatkozott. A halfogyasztás mediánjához viszonyítva (nők: 25,0 g/nap, férfiak: 30,5 g/nap) a halálozási kockázat kevesebb halhús fogyasztása esetén növekedett, a nők között 25%-kal (HR: 1,25, 95%-os MT: 1,11–1,40), a férfiaknál 19%-kal (HR: 1,19, 95%-os MT: 1,07–1,32). A nők halálozási kockázata viszont a halfogyasztás növekedésével is szignifikánsan, 39%-kal nőtt (max. 80 g/nap fogyasztásnál HR: 1,39, 95%-os MT: 1,15–1,68). A férfiak csoportjában nem volt szignifikáns különbség az átlagos mennyiségű és a sok halhúst fogyasztók teljes halálozása között.

 

 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.