hirdetés

Károsodott szívizmot gyógyító halevés

Nagy metaanalízis igazolja, hogy az ω-3-zsírsavak magasabb vérszintje mérsékelten csökkenti a halálos szívinfarktus kockázatát. Egy randomizált vizsgálat szerint az ω-3-zsírsavak alkalmazása infarktus után javítja a szív teljesítményét és csökkenti a szívizom-károsodást.

hirdetés

A mindenfajta zsírnak kardiovaszkuláris károsító hatást tulajdonító elképzelést a grönlandi eszkimók vizsgálatával cáfolták évtizedekkel ezelőtt. Az eszkimók alapvető tápláléka a tengeri állatokból származó zsiradék, viszont ebben a népességben a szív-ér rendszeri betegségek szinte ismeretlenek. A részletes tanulmányok azt bizonyították, hogy ezekben a zsírokban igen nagy az ω-3-zsírsavak aránya, és ezek csökkentik az érelmeszesedés kifejlődését, hatásukra alacsonyabb lesz a vérnyomás, a szívfrekvencia, a trigliceridszint.

Azóta a téma közleményei könyvtárakat töltenek meg, és az élelmiszeriparban az ilyen táplálékkiegészitő termékek gyártása igen jövedelmező üzletté vált. A kutatás előmozdítására létrejött a Cohorts for Heart and Aging Research in Genomic Epidemiology (CHARGE) csoport zsírsavakkal foglalkozó konzorciuma, a Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCe). Most a kaliforniai Stanford Egyetem kutatója, Liana C. Del Gobbo vezetésével közölték 19 országból származó eredményeiket a JAMA Internal Medicine legújabb számában.

Összesen 45 637 résztvevő adatait együtt elemezték. A vizsgálati alanyok 63%-a volt férfi, átlagéletkoruk 59 év (18–97 év). Anamnézisükben sem angina, sem infarktus, vagy revaszkularizációs beavatkozás, agyi katasztrófa nem szerepelt. A megfigyelési idő mediánja tíz esztendő volt. Ebben az időszakban 7157 nem halálos infarktus, illetve 2781 kardiovaszkuláris eredetű haláleset történt. Az egyes központok az ω-3-zsírsavak szöveti vagy vérszintjét mérték.

Az egyes ω-3-szintek 1 standard deviációnyi (SD) növekedése a halból származó dokozapentaénsav (DPA), dokozahexaénsav (DHA), illetve növényi eredetű alfa-linolénsav (ALA) esetében a halálos szívinfarktus kockázatát átlagosan 9%-kal csökkentette. A kedvező hatás hasonló volt, de nem bizonyult szignifikánsnak a halhús eredetű eikozapentaénsav (EPA) fogyasztására vonatkozólag. Hasonlóképpen nem csökkentették szignifikánsan az ω-3-zsírsavak a nem halálos infarktus esélyét, ami arra utal, hogy itt más mechanizmus érvényesül.

A Circulation augusztus 2-án közölte Bobak Heydari és munkatársai közleményét, melyben arról számolnak be, hogy ω-3-zsírsav-etilészter adása szívinfarktus után kedvezően befolyásolja a bal kamra átépülésének (remodeling) folyamatát. Az OMEGA-REMODEL tanulmány randomizált, placebokontrollos vizsgálat volt, melynek során 360 beteg infarktust követően fél éven keresztül szedett napi 4 g ω-3-zsírsavat vagy placebót. A kezelési idő alatt rendszeresen történt vérvétel annak vizsgálatára, hogy a résztvevők pontosan szedik-e a gyógyszert.

A placebocsoport tagjaihoz képest az ω-3-kezelésben részesülők szívizom-hegesedése a nem károsodott izomzatban 5,6%-kal kisebb mértékben következett be, a bal kamrai végszisztolés volumen index 5,8%-kal csökkent. A munkacsoport vezetője, Raymond Y. Kwong úgy foglalta össze az eredményeket, hogy „ennek alapján az ω-3-zsírsavak biztonságos és hatásos kezelést jelentenek infarktus után a szívelégtelenség kifejlődése ellen: a kontraktilitás javul, és ezek a szerek bizonyos gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.