Károsodott szívizmot gyógyító halevés
Nagy metaanalízis igazolja, hogy az ω-3-zsírsavak magasabb vérszintje mérsékelten csökkenti a halálos szívinfarktus kockázatát. Egy randomizált vizsgálat szerint az ω-3-zsírsavak alkalmazása infarktus után javítja a szív teljesítményét és csökkenti a szívizom-károsodást.
A mindenfajta zsírnak kardiovaszkuláris károsító hatást tulajdonító elképzelést a grönlandi eszkimók vizsgálatával cáfolták évtizedekkel ezelőtt. Az eszkimók alapvető tápláléka a tengeri állatokból származó zsiradék, viszont ebben a népességben a szív-ér rendszeri betegségek szinte ismeretlenek. A részletes tanulmányok azt bizonyították, hogy ezekben a zsírokban igen nagy az ω-3-zsírsavak aránya, és ezek csökkentik az érelmeszesedés kifejlődését, hatásukra alacsonyabb lesz a vérnyomás, a szívfrekvencia, a trigliceridszint.
Azóta a téma közleményei könyvtárakat töltenek meg, és az élelmiszeriparban az ilyen táplálékkiegészitő termékek gyártása igen jövedelmező üzletté vált. A kutatás előmozdítására létrejött a Cohorts for Heart and Aging Research in Genomic Epidemiology (CHARGE) csoport zsírsavakkal foglalkozó konzorciuma, a Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCe). Most a kaliforniai Stanford Egyetem kutatója, Liana C. Del Gobbo vezetésével közölték 19 országból származó eredményeiket a JAMA Internal Medicine legújabb számában.
Összesen 45 637 résztvevő adatait együtt elemezték. A vizsgálati alanyok 63%-a volt férfi, átlagéletkoruk 59 év (18–97 év). Anamnézisükben sem angina, sem infarktus, vagy revaszkularizációs beavatkozás, agyi katasztrófa nem szerepelt. A megfigyelési idő mediánja tíz esztendő volt. Ebben az időszakban 7157 nem halálos infarktus, illetve 2781 kardiovaszkuláris eredetű haláleset történt. Az egyes központok az ω-3-zsírsavak szöveti vagy vérszintjét mérték.
Az egyes ω-3-szintek 1 standard deviációnyi (SD) növekedése a halból származó dokozapentaénsav (DPA), dokozahexaénsav (DHA), illetve növényi eredetű alfa-linolénsav (ALA) esetében a halálos szívinfarktus kockázatát átlagosan 9%-kal csökkentette. A kedvező hatás hasonló volt, de nem bizonyult szignifikánsnak a halhús eredetű eikozapentaénsav (EPA) fogyasztására vonatkozólag. Hasonlóképpen nem csökkentették szignifikánsan az ω-3-zsírsavak a nem halálos infarktus esélyét, ami arra utal, hogy itt más mechanizmus érvényesül.
A Circulation augusztus 2-án közölte Bobak Heydari és munkatársai közleményét, melyben arról számolnak be, hogy ω-3-zsírsav-etilészter adása szívinfarktus után kedvezően befolyásolja a bal kamra átépülésének (remodeling) folyamatát. Az OMEGA-REMODEL tanulmány randomizált, placebokontrollos vizsgálat volt, melynek során 360 beteg infarktust követően fél éven keresztül szedett napi 4 g ω-3-zsírsavat vagy placebót. A kezelési idő alatt rendszeresen történt vérvétel annak vizsgálatára, hogy a résztvevők pontosan szedik-e a gyógyszert.
A placebocsoport tagjaihoz képest az ω-3-kezelésben részesülők szívizom-hegesedése a nem károsodott izomzatban 5,6%-kal kisebb mértékben következett be, a bal kamrai végszisztolés volumen index 5,8%-kal csökkent. A munkacsoport vezetője, Raymond Y. Kwong úgy foglalta össze az eredményeket, hogy „ennek alapján az ω-3-zsírsavak biztonságos és hatásos kezelést jelentenek infarktus után a szívelégtelenség kifejlődése ellen: a kontraktilitás javul, és ezek a szerek bizonyos gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek.”