hirdetés

Bipoláris zavar és az alacsony omega-3 zsírsavszint

A bipoláris zavarban szenvedőkben alacsonyabb egyes olyan omega-3 zsírsavak szintje, amelyek átjutnak a vér-agy gáton. Ez a felismerés befolyásolhatja a zavarban alkalmazandó helyes étrendet.

hirdetés

A fentieket a Penn State orvoskara és a National Health Institute kutatói mutatták ki.

Nagy érdeklődéssel kutatják az agy számára igen fontos zsírsavak bipoláris zavarban és a depresszióban játszott szerepét. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az étrend zsírsavval történő kiegészítése jó hatású lehet unipoláris depresszióban, de a bipoláris zavart illetően vegyesebbek az eredmények.

A Penn State orvoskarának és a National Health Institute-nak jelen kutatásban résztvevő munkatársai, élükön dr. Erika Saunders-szel, a Penn State pszichiátriai tanszékének vezetőjével, összehasonlították a zsírsavak szintjét 27 tüneteket mutató, bipoláris zavarban szenvedő személyben és 31 egészséges kontrollban. Megmérték a többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak különböző formáinak szintjét, és információkat gyűjtöttek a résztvevők zsírsavfogyasztásáról és a bipoláris zavarban szenvedők gyógyszerszedéséről. Eredményeiket a Bipolar Disorders folyóiratban tették közzé.

A szabad zsírsavak átjutnak a vér-agy gáton, míg a fehérjékhez kötött formáik erre nem képesek. A vizsgált bipoláris zavarosban szenvedőkben a szabadon keringő omega-3 zsírsav (EPA, eikozapentaénsav) és a fehérjéhez kötött EPA aránya alacsonyabb volt, mint a kontroll személyekben, ami dr. Saunders szerint azt jelenti, hogy bipoláris zavarban kisebb fokú az omega-3 hozzáférhetősége.

Az omega-3 zsírsavak az agysejtek membránjainak alkotórészei és jelentős szerepük van az agysejtek egymás közti kommunikációjában. A vizsgálat kimutatta, hogy a szabad és a kötött EPA aránya korrelált a bipoláris klinikai tünetekkel, konkrétan a mániával és az öngyilkossági hajlammal.

A zsírsavaknak fontos szerepük van az immunrendszer működésében és a gyulladásban is, aminek szerepet tulajdonítanak a bipoláris zavar kialakulásában is, de az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya nem változott meg a bipoláris betegekben.

Bár a kutatók bipoláris zavarban alacsonyabb omega-3 szintet találtak, és ez korrelált a tünetekkel, dr. Saunders szerint még túl korai lenne étrendi változtatásokat vagy omega-3 pótlást javasolni.

Az önbevalláson alapuló zsírsavfogyasztás (így az omega-3 zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmazó halak, növényi olajok, diófélék – dió, lenmag, lenmagolaj és a leveles növények fogyasztása) a kérdőíves felmérés szerint nem különbözött a bipoláris zavarban szenvedőkben és az egészséges kontroll személyekben.

A kutatók szerint talán mégis különbözhet az omega-3 zsírsavak fogyasztása, csak a kérdőívben nem kérdeztek rá minden nagy omega-3 zsírsav tartalmú ételre, vagy az emberek nem emlékeznek pontosan arra, hogy mit ettek.

Egy másik lehetőségként azt feltételezik, hogy az egészségesek és a bipoláris zavarban szenvedők másként alakítják át a zsírsavakat egyik formából a másikba. Ismert, hogy a bipoláris zavar kezelésére használt gyógyszerek befolyásolják ezeket az átalakulásokat, azonban a vizsgálatban nem találtak kapcsolatot a zsírsavak szintje vagy arányaik és az önbeszámoló szerinti gyógyszerszedés között.

Dr. Saunders és kollégái jelenleg azt vizsgálják, hogy az étrend olyan módosításai, amelyek befolyásolják a zsírsavbevitelt, hasznosak lehetnek-e a bipoláris zavarban. Több kutatás nem találta jótékony hatásúnak az omega-3 pótlást bipoláris zavarban.

A legtöbb vizsgálatban, amely a bipoláris zavarral foglalkozik, a sejtmembránokban mérik a zsírsavak szintjét. Dr. Saunders munkacsoportja ehelyett a vérben keringő zsírsavak szintjét határozta meg, mivel ezek jobban mutatják, hogy mennyi zsírsav jutott be étkezéssel a személybe, és ezek azok a zsírsavak egyben, amelyek a vér-agy gáton áthatolva az agyba jutnak.

 

Forrás: Penn State University

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.