hirdetés

A halak fogyasztása védi az agyat

A legújabb vizsgálatok megerősítették azt a közismert vélekedést, hogy a halhúsok fogyasztása védi az agyat az öregedéssel járó problémáktól, sőt az értelemért és a memóriáért felelős agyterületek tömege növekszik. 

hirdetés

A legújabb vizsgálatok megerősítették azt a közismert vélekedést, hogy a halhúsok fogyasztása védi az agyat az öregedéssel járó problémáktól, sőt az értelemért és a memóriáért felelős agyterületek tömege növekszik.

Nemrég jelent meg egy közlemény arról, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása közvetlenül összefüggésben van a teljes agy- és a hippocampus tömegével (Pottala). A Women’s Health Initiative (WHI) Memory Study-ból származó 1111 posztmenopauzális nőn azt figyelték meg, hogy MRI-vel mérve a magasabb omega-3 index fogyasztása 8 évnyi megfigyelés után nagyobb agyi volument eredményezett annak ellenére, hogy az élettani öregedéstől atrófia várható, és általában az alacsony omega-3 fogyasztás a hippocampus atrofiájának fokozott kockázatával jár (WHIMS-MRI vizsgálat). „Egyértelmű, hogy a magasabb omega-3-szint lassítja az agyszövetnek a korosodással járó fogyását”- jelentette ki a vizsgálat senior szerzője, Dr. William Harris (University of South Dakota). Különösen igaz ez a kognitív funkciókért felelős hippocampus esetén, melynek tömege szignifikánsan kisebb vagy éppen nagyobb volt az omega-3 zsírsav bevitelnek megfelelően, a legnagyobb különbség 2,5%-ot ért el, ami valóban kicsi, de mérhető. (Súlyos Alzheimer-kóros esetekben a hippocampus tömege a nem demens emberek hippocampus tömegéhez képest akár 40%-kal is kisebb lehet).

A vizsgálatban szereplő nők legalacsonyabb omega-3 indexe 3,4% volt, a legmagasabb 7%-nak adódott (a sok tengeri halat fogyasztó japánoknál az omega-3 index 10% körül van). Dr. Harris ezek alapján azt javasolta, hogy naponta fogyasszunk 1000 mg EPA (eikozapentaénsav) + DHA (dokozahexaénsav) kiegészítést, vagy naponta együnk egy kevés – sok-sok omega-3 zsírsavat tartalmazó - szardíniát, lazacot.    

Egy legújabban értékelt tanulmány közvetlenül a nagy omega-3 zsírsav tartalmú halak fogyasztásának hasznát értékelte.  Kognitív szempontból egészséges idősebb embereknél a hetenkénti, rendszeres (sült vagy főtt) halfogyasztás növeli a hippocampus, a precuneus-, a posterior cinguláris- és az orbitális agykéreg szürkeállományának tömegét (Raji). A tanulmány vezetője, Dr. James T. Becker (pszichiáter professzor, University of Pittsburgh School of Medicine in Pennsylvania) szerint az eredmények azt mutatják, hogy „a rendszeresen sült vagy főtt (de nem rántott !) halat fogyasztó emberek agya a memória és az értelem területein nagyobb volumenű”. Egy hosszantartó – egyébként kardiovaszkuláris - felmérés kapcsán 260 nem demens idősebb felnőttet vizsgáltak: 1989-90-ből diétás információkat szereztek be tőlük, és 1998-1999-ben nagyfelbontású koponya MRI vizsgálatnak vetették alá őket. Az eredmények szerint azoknál, akik hetente legalább egyszer sült vagy főtt halat fogyasztottak, (a kovariánsok, pl. életkor, nem, képzettség szerint igazítva) nagyobb volt a memóriáért és az értelemért felelős területeken az agy szürkeállománya (4,3%-al, illetve 14%-al). Érdekes – és kissé meglepő - módon az agy ezen területeinek volumene szignifikáns összefüggést mutatott a halfogyasztással, de nem függött össze szignifikánsan a vérplazma omega-3 zsírsav tartalmával. Ennek magyarázatát Dr. Becker abban látja, hogy „úgy néz ki, hogy egyéb életmódbeli faktorok is közrejátszanak az agy állapotának fennmaradásában, melyeknek csak egy része a diéta”. „Az életmódbeli tényezők (az egészséges életmód: az optimális testsúly megőrzése és a rendszeres testmozgás) –  az egészséges táplálkozás, esetünkben rendszeres halfogyasztás – képesek befolyásolni az agy strukturális integritását. A DHA és az EPA a szinapszis régiójában a plazmamembrán fluiditásának erősítése révén befolyásolni tudják a szinapszis működését és a kognitív képességeket, melynek során a membrán permeábilitás optimálissá válik a kationok számára, erősödik a neurotrof faktorok hatása, így segítve az olyan területek neuronális növekedését és anyagcseréjét, mint a hippocampus. „A halfogyasztás azáltal is csökkenti a demencia kockázatát, hogy enyhíti a sejtes gyulladást és csökkenti az agyi infarktusokat és az agy kisereinek iszkémiás betegségeit eredményező vaszkuláris kockázatot.”

A tanulmányhoz fűzött megjegyzésében a független szakértő, Dr. Darius Mozaffarian (Tufts University, Boston) kijelenti. „számos előző vizsgálattal egyező megállapítások… szaporodnak a bizonyítékok”.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News 

2. Neurology

3. Mescape Medical News 

4. American Journal of Preventive Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.