Halolaj és diabétesz
A halolaj, az omega-3-at zsírsavakat tartalmazó készítmények szedése, illetve az ezeket nagy koncentrációban tartalmazó hal fogyasztása esetén csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának hosszú-távú kockázata.
A „természetes termékek” egy fajtája, az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) iránt jelentős a tudományos érdeklődés, és csak részben azért, mert ezeket a megkérdezett fogyasztók 37%-a rendszeresen szedi, holott bevitelük halak fogyasztásával is biztosítható. Bár feltételezések szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, azonban ha a bevitelük a halak fogyasztásából történik, akkor ezirányú kedvező hatásukat a halat szennyező anyagok, mint például a higany is befolyásolhatják. A szérum omega-3 PUFA csoportba tartozó eicosapentaen-sav (EPA), docosapentaen-sav (DPA), docosahexaen-sav (DHA), α-linolen-sav (ALA), a haj higanytartalma és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata közötti összefüggéseket egy 1984 és 1989 között összesen 2212 középkorú vagy annál idősebb (42-60 év közötti) finn férfiakra kiterjedő vizsgálatban keresték. Biomarkerként a szérum PUFA koncentrációt és a haj higanytartalmát használták. A diétás bevitelt 4-napos étel-megfigyeléssel becsülték meg. A 2-es típusú diabétesz meglétét vagy hiányát a beteg által kitöltött kérdőívekkel, az éhgyomri vércukorszint mérésével és 2-h orális glükóz tolerancia teszttel vizsgálták. A kontroll 4, 11 és 20 évvel a beválogatás után történt.
A átlagos (19,3 éves) nyomonkövetés során 422 férfinál alakult ki 2-es típusú diabétesz. A beválogatott személyek közül azoknál, akiknek EPA + DPA + DHA értékei a legmagasabb értékeket képviselő egynegyedbe estek, 33%-al alacsonyabb volt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata azokéhoz képest, akiknek PUFA koncentrációi a legalacsonyabb értékek negyedébe estek.
Statisztikailag jelentős összefüggéseket nem lehetett kimutatni a szérum vagy az étkezéssel bevitt α-linolen-sav, az étrendben lévő hal vagy EPA + DHA, illetve a haj higany tartalma között. A halfogyasztás objektív markerének tekinthető szérum hosszú láncú omega-3 PUFA koncentráció és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata között viszont igazolható a fordított irányú összefüggés.
Forrás: Diabetes Care