hirdetés

Halolaj és diabétesz

A halolaj, az omega-3-at zsírsavakat tartalmazó készítmények szedése, illetve az ezeket nagy koncentrációban tartalmazó hal fogyasztása esetén csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának hosszú-távú kockázata.

hirdetés

A „természetes termékek” egy fajtája, az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) iránt jelentős a tudományos érdeklődés, és csak részben azért, mert ezeket a megkérdezett fogyasztók 37%-a rendszeresen szedi, holott bevitelük halak fogyasztásával is biztosítható. Bár feltételezések szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, azonban ha a bevitelük a halak fogyasztásából történik, akkor ezirányú kedvező hatásukat a halat szennyező anyagok, mint például a higany is befolyásolhatják. A szérum omega-3 PUFA csoportba tartozó eicosapentaen-sav (EPA), docosapentaen-sav (DPA), docosahexaen-sav (DHA), α-linolen-sav (ALA), a haj higanytartalma és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata közötti összefüggéseket egy 1984 és 1989 között összesen 2212 középkorú vagy annál idősebb (42-60 év közötti) finn férfiakra kiterjedő vizsgálatban keresték. Biomarkerként a szérum PUFA koncentrációt és a haj higanytartalmát használták. A diétás bevitelt 4-napos étel-megfigyeléssel becsülték meg. A 2-es típusú diabétesz meglétét vagy hiányát a beteg által kitöltött kérdőívekkel, az éhgyomri vércukorszint mérésével és 2-h orális glükóz tolerancia teszttel vizsgálták. A kontroll 4, 11 és 20 évvel a beválogatás után történt.

A átlagos (19,3 éves) nyomonkövetés során 422 férfinál alakult ki 2-es típusú diabétesz. A beválogatott személyek közül azoknál, akiknek EPA + DPA + DHA értékei a legmagasabb értékeket képviselő egynegyedbe estek, 33%-al alacsonyabb volt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata azokéhoz képest, akiknek PUFA koncentrációi a legalacsonyabb értékek negyedébe estek.

Statisztikailag jelentős összefüggéseket nem lehetett kimutatni a szérum vagy az étkezéssel bevitt α-linolen-sav, az étrendben lévő hal vagy EPA + DHA, illetve a haj higany tartalma között.  A halfogyasztás objektív markerének tekinthető szérum hosszú láncú omega-3 PUFA koncentráció és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata között viszont igazolható a fordított irányú összefüggés.  

 

Forrás: Diabetes Care

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.