Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2109
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-31

A Journal of the American Medical Association-ban megjelent elemzés azt mutatta, hogy a hosszú COVID-ban szenvedő emberek 90%-a kezdetben csak enyhe COVID-tüneteket tapasztalt.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-26

2020-ban az újonnan azonosított SARS-CoV-2 koronavírus gyors terjedése miatt a globális közegészségügyi intézmények stratégiákat dolgoztak ki a terjedés megállítására és a halálozás csökkentésére, amelyek nyomán más fertőző ágensek terjedése is jelentősen csökkent.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-23

Ha az újévi fogadalom a több mozgásról szólt, itt egy újabb ösztönző: a mozgás ugyanis segít a potenciálisan pusztító COVID-19 következmények: a kórházi kezelés és a halál elleni védelemben.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-20

Az eddigi klinikai vizsgálatokban kiértékelt betegek alacsony száma miatt az FDA nem hagyta jóvá a donanemab gyorsított engedélyezését.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-20

Új kutatások szerint bizonyos a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat inkább stimuláló, mint gátoló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a demencia előfordulását ezen gyógyszerek új használói körében.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-18

Egy új kutatás szerint a szokásos rohamellenes kezelésekhez mellett alkalmazott módosított Atkins-diéta (MAD) jelentősen csökkenti a rohamok gyakoriságát a gyógyszerrezisztens epilepsziában szenvedő betegeknél.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-16

A Brigham and Women’s Hospital kutatói új sejtterápiát fejlesztettek ki, a kialakult daganat elpusztítása mellett a rák elleni védőoltás szerepét is betöltve megakadályozza az új daganatok kialakulását.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-13

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, lehetséges-e, hogy a bélrendszer egészsége befolyásolja, hogy van-e motivációnk a testmozgásra.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Tallózás
2023-01-11

A kardiális rehabilitáció „koordinált aktivitások összege a kardiovaszkulá­ris betegségek alapvető okainak kedvező befolyásolására, a legjobb fizi­kai és mentális állapot elérésére, hogy a betegek a saját erőfeszítéseikkel megőrizzék vagy visszaszerezzék az optimális funkcionálást, illetve javuló egészségi magatartásukkal megtartsák vagy visszanyerjék az optimális funkcionalitásukat és a megjavult egészségi magatartásukkal fékezzék vagy megfordítsák a betegség előrehaladását”.

#10
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2023-01-11

A génterápia folyamatosan fejlődő speciális kezelési eljárás. Módszere a be­tegségért felelős hiányzó gén pótlása, a genetikai információ átíródását gátló tényezők kiiktatása, a kórosan működő gén kiütése, és különféle gén­szerkesztési eljárások. A közlemény a neurodegeneratív és neuromuscularis betegségek génterápiás lehetőségeit ismerteti.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.