hirdetés

Mértékletes halevés pitvarfibrilláció ellen

Dániában bizonyítékot találtak arra, hogy mind a halhúsban szegény, mind a halfélékben nagyon gazdag táplálkozás a pitvarfibrilláció fokozott kockázatával jár.

hirdetés

A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvarfibrilláció, mely az életkor előrehaladásával váratlanul kezdődhet bárkinél. Csak Európában becslés szerint hatmillió ember szívének a pitvara remeg, fibrillál a ritmusos működés helyett. A betegek egy része nem is érzi a szabálytalan szívdobogást, és esetleg csak súlyos szövődmény, az agyi katasztrófa mutatja meg a ritmuszavar igazi veszélyét.

Athénban a pitvarfibrilláció volt az egyik főtémája az Európai Kardiológus Társaság idei kongresszusának, mely a ritmuszavarokkal foglalkozott. Az EHRA EUROPACE-en idén 5560 szívgyógyász vett részt, és a vitában nagy szerepet játszott a holland kutatók előadása, mely táplálkozási tényezők jelentőségét ismertette a pitvarfibrilláció elindulásában.

Már korábban is voltak megfigyelések, melyek arra utaltak, hogy a halhúsban lévő n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, angol nevükből képzett betűszóval az n-3 PUFA fogyasztása kedvezően antiaritmiás hatású. A leírások eredménye azonban gyakran ellentmondó adatokkal szolgált, ezért Dániában Thomas Rix és csoportja, az Aalborg University Hospital munkatársai az összegyűjtött adatok fölhasználásával megvizsgálták ezt a fontos kérdést.

Az adatok 1993 és 1997 között gyűltek össze a Danish Diet, Cancer and Health tanulmány jóvoltából, mely eredetileg a rosszindulatú daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseivel foglalkozott. „Mivel a pitvarfibrilláció is jelentős morbiditási, mortalitási és gazdasági gondot jelent, a ritmuszavar megelőzése valamilyen, általánosan elérhető táplálkozási eljárással ugyancsak nagy közegészségügyi eredménnyel járna” – hangsúlyozta Rix professzor. 

A vizsgálat évei alatt a kutatók 57 053, 50–64 éves dán résztvevővel foglalkoztak. Valamennyien részben kvantitatív táplálkozási kérdőívet töltöttek ki a tanulmány indulásakor. A halevésre vonatkozó adatokat olyan részletességgel írták le, hogy abból az n-3 PUFA átlagos napi fogyasztása kiszámolható volt. Ennek alapján a vizsgálati alanyokat öt csoportra osztották.

Az első csoport tagjai naponta átlagosan 0,00–0,38 g halhúsból eredő n-3 PUFA elfogyasztásáról számoltak be, a vizsgálati alanyok következő csoportja 0,39–0,53 g adagot evett, a harmadik és a negyedik csoportba tartozók fogyasztása 0,54–0,73 g, illetve 4,00–0,99 g n-3 PUFA volt, végül az 5. csoport adata: 1,00–7,22 g.

A telítetlen zsírsavak fogyasztása és a morbiditási, mortalitási összefüggések országos adatait abból a statisztikából emelték ki, amely Dánia minden kórházi felvételét, ambuláns vizsgálatát és halálozását rögzíti. Ez valamennyi állampolgár egészségügyi eseményeire vonatkozik.

A megfigyelési idő 13,6 esztendeje alatt 3425 pitvarfibrilláció fordult elő. Az 1. csoporthoz képest a 2. csoport tagjai 9%-kal ritkábban jelentkeztek pitvarfibrilláció miatt, a 3. csoportban ez átlagosan 13%-kal volt kevesebb, a 4. csoportban 4%-os mérséklődést figyeltek meg, végül a legtöbb n-3 PUFA fogyasztásáról beszámoló csoportban a ritmuszavar 3%-kal gyakoribbnak bizonyult.

Az optimális eredmény átlagosan napi 0,63 g n-3 PUFA fogyasztása esetén mutatkozott, ami heti kétszeri halevésnek felel meg. Ez egybevág azzal, hogy a kardiológus társaságok javaslata szerint az a legjobb, ha hetenként kétszer kerül halétel a családi asztalra. A vizsgálat vezetője szerint nem könnyű megmagyarázni a legtöbb halat fogyasztók hátrányos eredményeit: ez valószínűleg a kísérő betegségek jellegétől, mértékétől függ, és további megfigyeléseket igényel.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.