hirdetés

A halfogyasztás depresszió ellen is védhet

Már régebben megállapítást nyert, hogy a jelentős mennyiségű hal-fogyasztásnak védő hatása van számos krónikus betegség, pl. a kardiovaszkuláris betegségek, vagy a rák ellen. 

hirdetés

A depresszió és a halfogyasztás kapcsolatának elemzését a Journal of Epidemiology and Community Health szaklapban 2015. szeptember 10.-én online megjelent tanulmányban dr. Fang Li (Department of Epidemiology and Health Statistics, Medical College of Qingdao University, Kína)  és munkatársai metaanalízisükben 26 vizsgálatban gyűjtött 150 278 személy adatait értékelték. A vizsgálatok közül 10 európai, 7 észak-amerikai, 2 dél-amerikai, 4 ázsiai, és 3 óceániai volt. Minden esetben két független szakértő értékelte azt, hogy a vizsgálatok megfelelnek-e a metaanalízis követelményeinek. A 26 vizsgálat közül 12-ben határozott összefüggést láttak a halfogyasztás és a depresszió között, 14 vizsgálatban viszont ilyen összefüggést nem találtak.

A depresszió összegzett relatív kockázata (pooled relative risk) a legtöbb és a legkevesebb hal-fogyasztás esetén 0,83-nak adódott (95%CI: 0,74-0,93). Ezek az eredmények a 10 kohorsz vizsgálatban hasonlóan alakultak (relatív kockázat, RR = 0,84, 95%CI: 0,75-0,94), de a 16 keresztmetszeti vizsgálatban is ugyanezt az eredményt lehetett megfigyelni (RR = 0,82, 95%CI: 0,68-1,00). Amennyiben a férfiakat és a nőket egymástól elkülönítve vizsgálták, szignifikáns fordított összefüggés volt megfigyelhető. Az alcsoport analízisben azt mutatták ki, hogy a több hal fogyasztása a depresszió gyakoriságának jelentős csökkenésével járt, de csak Európában (RR = 0,72, 95%CI: 0,63-0,82). Ennek az lehet az oka, hogy Európában több vizsgálatot végeznek, és több résztvevőt vonnak be – jelentette ki a Medscape Medical News-nak a vizsgálattól független Jun Lai (University of Newcastle, New South Wales, Australia). Az összegzett RR a többi kontinensen is a depresszió kockázatának csökkenésére utal – bár nem statisztikailag szignifikáns módon. Ez a metaanalízis azért figyelemre méltó, mert a régebbi tanulmányok leginkább az omega-3 zsírsavakra fókuszáltak.

Lai és munkatársai 6 elektronikus adatbázisban található 21 vizsgálat metaanalízise alapján már 2013-ban közölték az American Journal of Clinical Nutrition című lapban, hogy az „egészséges táplálkozás” (sok zöldség, gyümölcs, hal és magvak) csökkentik a depresszió kockázatát: OR: 0,84; 95% CI: 0,76, 0,92; P < 0.001. Ugyanakkor nem lehetett összefüggést találni a nyugati típusú táplálkozás és a depresszió kockázata között: OR: 1,17; 95% CI: 0,97, 1,68; P = 0,094. Lai a fenti megfigyelések alapján mindenképpen javasolni tudja az omega-3-at és a halat az „egészséges táplálkozás” körébe felvenni.

Roel J.T.Mocking (Department of Psychiatry of the Academic Medical Center at the University of Amsterdam) szerint a tanulmány értéke a halfogyasztás és a depresszió közötti összefüggés kimutatásán túl a kontinensek közötti különbségek feltárása, de érdekes lenne a kérdést befolyásoló helyi faktorok és az antidepresszánsok felírásának szokásainak vizsgálata is. A halfogyasztás depresszióra gyakorolt kedvező hatásaszerinte semmiképp sem tulajdonítható az omega-3 zsírsavnak (mert ők ilyen tartalmú táplálékkiegészítők adásakor semmilyen hatást nem tapasztaltak.), hanem inkább az eikozapentaén-savnak (EPA) köszönhető. Mocking és munkatársai már az European College of Neuropchychopharmacology (ECNP) 27. berlini kongresszusán bemutattaák, hogy a zsírsavanyagcsere változásai és az azt befolyásoló kortizol kapcsolatban áll az antidepresszáns (paroxetin) kezelésre adott válasszal: a zsíros hal fogyasztásának emelése rásegített („boost”-olta) a betegek terápiás válaszát.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.