hirdetés

Pitvarfibrilláció észlelése mobilapplikációval

A közepes, vagy magas stroke kockázattal rendelkező, de nem pitvarfibrilláló (AF) idősebbek okostelefon applikációval végzett „ön-szűrése” duplájára növelte a kimutatott (és kezelt) AF-ek számát egy szokványos, 6 hónapos kezelési periódus alatt.

hirdetés

Az eBRAVE-AF vizsgálat eredményeit Dr. Axel Bauer (Medical University, Innsbruck) adta elő a(z) European Society of Cardiology 2022-es kongresszusának hotline ülésén, és az eredmények az előadással egyidőben nyomtatásban is megjelentek a Nature Medicine-ben augusztus 28-án.

Egy intermittáló, okostelefon-alapú fotoplethysmográfiás (PPG) méréseket használó digitális monitorozás hatásos eljárás a magas-kockázatú személyeknél bekövetkező AF-ek észlelésére. Az okos-telefonnal történő rendszeres megfigyeléssel észlelhetők a gyógyítható AF-ek, kevesebb stroke következik be. Minden okostelefon tulajdonos képes önmagán szűrni a legfontosabb szívritmuszavart, ami igen jelentős lehet a stroke megelőzésében. Ugyanakkor még nem bizonyított, hogy a magasabb CHA₂DS₂-VASc értékkel rendelkező, magas kockázatú betegeknek előnye származik a digitális szűrésből, azaz az AF diagnosztika javulása jobb terápiás eredményekre vezet.

A digitális technológia megkívánja, hogy a felvilágosított beteg aktívan részt vegyen a saját vizsgálatában. Az idősebb betegeknek több mérést kell végezniük a fiatalokhoz képest. Kimutatott AF esetén orális antikoaguláns (OAC) gyógyszert kell felíratniuk és szedniük.

A tanulmány korlátai között megemlítendő, hogy a résztvevők mindegyikének magánbiztosítása volt, tehát jobban odafigyeltek az egészségükre. Az antikoaguláció „túl liberális” kezdése negatívvá változtathatja a kockázat-haszon arányt, vérzés indulhat. A téves orvosi következtetések elkerülése érdekében nem végeztek szűrést alacsony kockázatú betegeken. Mivel az AF-hez a stroke-on kívül számos más betegség is társulhat, pl. szívelégtelenség, szívinfarktus, demencia, veseelégtelenség, vénás thromboembolia, és valószínűleg a rák is, tehát az AF felismerése nagyon fontos. Az AF (és az abnormális PPG-k) ilymódon biomarkerként értelmezhető, további gondos kivizsgálást és megfelelő kezelést igényel.

Látványos lehetőség a kockázatos betegek számára

Dr. Rod Passman (Northwestern University, Feinberg School of Medicine, Chicago) méltatta, hogy a vizsgálat ismételten kimutatta, hogy digitális technológiával az AF széleskörű szűrése – a pulzust gyakran mérő PPG eszközzel – megvalósítható. A nem helyhez kötött és hogy különféle okostelefonokkal elvégezhető vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy egy kiemelt betegcsoporton történt és ezért nem általánosítható, nem történt szimultán EKG-igazolás és a minta mérete miatt nem ad választ arra a kérdésre, hogy „az AF szűrés költséghatékonyan csökkenti-e a következményeket”? Az AF korai észlelése alkalmat ad a megfelelő kezelésre és lehetőséget nyújt a stroke megelőzésére, de észre kell venni azt is, hogy az alacsony kockázatú betegeknél a túlzott mértékű krónikus OAC kezelésnek veszélyei is vannak és a kiegészítő mérések fals-pozitív eredményekkel is járhatnak. Ugyanakkor a kockázatos betegek érdekében végezni kell a könnyűszerrel végrehajtható, olcsó eljárást.

A vizsgálat eredményei

Egy nagy német biztosító 67.488 felnőtt, 50 és 90 év közötti betegét hívtak meg a vizsgálatba 2020 elején. A betegeknek CHA₂DS₂-VASc pontértéke férfiaknál legalább 1, nőknél legalább 2 volt, előzetesen nem volt AF-jük és nem szedtek OAC-t. Közülük 5551 személy írta alá az elektronikus beleegyező nyilatkozatot, őket randomizálták kiegyenlített csoportokba. Medián életkoruk 65 év volt, medián CHA₂DS₂-VASc értékük 3 volt, 31%-uk volt nő. Kockázati faktoraik a következőképpen oszlottak meg: magas vérnyomás 65%, koronária-betegség 15%, előzetes szívinfarktus 7%, előzetes stroke 6%, diabetes 13%.

A mostani guideline-ok szerint az AF és a CHA₂DS₂-VASc 1 és 2 érték a stroke-ra mérsékelt kockázatot jelent, a 3, vagy magasabb érték viszont magas stroke kockázatot képvisel. A CHA₂DS₂-VASc 3 értékkel rendelkező AF-es betegeknél évente 3,2% a stroke előfordulása.

Az intervenciós kar betegei saját okostelefonjaikat használták, letöltötték a Preventicus Heartbreak app-ot (Preventicus). Az okostelefon kamera-lencséjéhez kellett az ujjbegyüket helyezni 2 héten át naponta kétszer, majd 6 hónapon keresztül heti kétszer, ami egy 1 perces PPG mérést indított el az abnormális pulzushullámok észlelésére. Ha az eredmény abnormálisnak mutatkozott, külső EKG loop rekordert kaptak 14 napi használatra, amelyet a 2 hét letelte után a vizsgálat központjába kellett visszaküldeni. Ha AF igazolódott, akkor a betegnek az EKG lelettel együtt fel kellett keresnie a (vizsgálatban nem érdekelt) orvosát, aki saját döntése alapján akár OAC kezelést is indított.

A „szokásos” ellátásban részesülő betegcsoportban az AF a szokásos módon került kimutatásra, és rutin EKG készült vérnyomás ellenőrzéssel. 6 hónap után a „szokásos” ellátásban részesülő betegeket meghívták az intervenciós betegcsoportba.

A vizsgálat teljes időtartama során az aktív résztvevőknél medián 53 PPG leolvasás történt a tervezett 76 leolvasásból, 173 résztvevőnél láttak abnormális képet, mely 61 betegnél (35,2%-ban) bizonyult (a külső EKG loop rekorder leletével együtt) AF-nek. Az első 6 hónapban az újonnan kimutatott AF miatt a résztvevők 1,33%-a kapott OAC-t, míg a „szokásos” ellátású betegeknél ez csak 0,63%-os volt (OR: 2,12, 95%CI 1,19-3,76, P=0,010).   

4752 beteg - az elsődleges végpont elérése nélkül - elfogadta a vizsgálat második fázisába való lépést. A 2. fázisban a „szokásos” betegcsoportban is kedvezőbb volt a digitális szűrés. Kezelést igénylő AF-et mutattak ki a betegek 1,38%-ában, míg a „szokásos” módszerekkel csak 0,51%-ban (OR: 2,75, 95%CI 1,42-5,34, P=0,003).

Az adatok feldolgozása szerint a digitálisan igazolt AF és az abnormális PPG értékek szignifikánsan előre jelezték a nagy kardiális, vagy cerebrovaszkuláris történéseket.

Az ARTESiA vizsgálatból, ami várhatóan 2023 augusztusában és a NOAH vizsgálatból, ami szintén 2023 nyarán zárul le, sokkal többet fogunk megtudni az AF szűrés eredményeiről, a szűrés alapján indított OAC kezelésekről. 

Forrás:

Busko M. Smartphone AF screening doubles detection: eBRAVE-AF. Medscape Medical News – ESC 2022. September 13, 2022.

European Society of Cardiology (ESC) Congress 2022. Presented August 28, 2022.

Rizas KD, Freyer L, Sappler N. Smartphone-based screening for atrial fibrillation: a pragmatic randomized clinical trial. Nature Medicine. Published August 28, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.