hirdetés

Lipoprotein(a) szint és pitvarfibrilláció

Ismert, hogy a lipoprotein(a) ok-okozati összefüggésben van a pitvarfibrilláció (AF) két ismert faktorával, a koszorúerek károsodásával és az aorta-billentyű sztenózisával, de az Lp(a) és az AF oki kapcsolata még nem felderített.

hirdetés

Egy, a Journal of the American College of Cardiology-ban megjelent új, mendeli randomizációs vizsgálatban kimutatták, hogy az Lp(a) csak számszerű hatással van a pitvarfibrillációra, de az ARIC elnevezésű vizsgálati alcsoportban igazolták, hogy a magas Lp(a) szint az iszkémiás stroke kockázatának emelkedésével jár, de nem emeli az AF események számát.

Az Egyesült Királyság Biobankjában szereplő 435.579 résztvevő adatait elemezve 20.432 AF eseményt találtak a kutatók egy középértékben 11 éves időszak alatt. Az LPA gén 500 kb-ján belüli genetikai variánsokkal egy genetikai kockázati mérési skálát alakítottak ki az Lp(a) számára. Az AF szokásos kockázati faktorainak ellenőrzése mellett azt találták, hogy a kiindulási Lp(a) érték minden 50 nmol/l növekedése 3%-kal növeli az AF események számát (HR: 1,03, 95%CI 1,02-1,05). A Mendel-féle randomizáció kimutatta, hogy ugyanilyen összefüggés van a genetikailag előre látható Lp(a) és az AF között (OR: 1,03, 95%CI 1,02-1,05).

Az eredmények ismétlése céljából egy külön mendeli randomizációs analízist végeztek a több mint 1 millió résztvevőt tartalmazó AF-et értékelő óriási „genom-wide association study” (GWAS) nyilvánosan hozzáférhető statisztikájából, valamint a 114.000 finnországi személyt tartalmazó FinnGen anyagból. A genom-wide tanulmányban az Lp(a) szintek minden 50nmol/l-nyi emelkedése mellett az AF kockázat 3%-os növekedését látták (OR: 1,03, 95%CI 1,02-1,05), míg a finn vizsgálatban 8%-os kockázatnövekedést tapasztaltak (OR: 1,08, 95%CI 1,04-1,12). Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a megfigyelt, vagy genetikai alapon megjósolt Lp(a) hatást egy előzetes iscaemiás szívbetegség, vagy egy aorta sztenózis befolyásolta volna. Továbbá a mendeli randomizációval nem lehetett kimutatni az LDL-koleszterin, vagy a trigliceridek hatását az AF kockázat alakulására.

Csak az Lp(a) 39%-ának mediálása történik az ASCVD-n keresztül, ami arról árulkodik, hogy az Lp(a) - az ASCVD-re gyakorolt saját hatásától függetlenül - részben befolyásolja az AF-et. Az LDL-koleszterin viszont abszolút semmi összefüggést nem mutatott az AF-el.

Dr. Erin D. Michos (Johns Hopkins School of Medicine, Baltimore) szerint az eredmények alapján a lipoprotein(a) egy olyan marker, melyre figyelni kell és esetleg kezelést igényel. A mendeli randomizáció felveti az oki összefüggés lehetőségét is, bár a kapcsolat igen mérsékelt – a stroke-hoz, az ASCVD-hez, a koronária betegséghez, az aorta sztenózishoz való kapcsolathoz képest -, ezért nem volt észlelhető az ARIC vizsgálati alcsoport 12.000 résztvevőjén. Millió résztvevőre és 60.000 esetre van szükség, hogy az eredmények láthatók legyenek. A további mintavételeket azért is fontosak, mert számos kezelési lehetőség vizsgálata van folyamatban. Egy kísérleti „antisens” anyag, a pelacarsen kb. 80%-kal csökkenti az Lp(a) szintet, ami az AF gyakoriságának 8%-os csökkenését eredményezi, ilyen értékű csökkenés pedig nagyjából 2 kg-os testsúly vesztéssel illetve 5 Hgmm-es vérnyomáscsökkenéssel érhető el.

Dr. Daniel Seung Kim és Dr. Abha Khandelwal (Stanford University School of Medicine, California) szerkesztőségi közleményükben kifejtették, hogy az Lp(a) szint csökkentése kedvező hatással van a CAD-on, a cerebrovaszkuláris és perifériás artériákon, az AS kockázaton, ezért az Lp(a) csökkentésének prioritást kell élveznie a rohamosan öregedő társadalmunk morbiditásának és mortalitásának csökkentése érdekében. Szintén javasolják az AF-et másodlagos vizsgálati végpontnak megjelölni a jelenleg is folyamatban lévő Lp(a) vizsgálatokban a cerebrovaszkuláris és a perifériás vaszkuláris megbetegedések mellett.

A tanulmány első szerzője, Dr. Mohammadi-Shemirami szerint az Lp(a) hatása aorta-sztenózisban úgy alakul ki, hogy a mechanikus stressz növeli az endotheliális permeábilitást, melynek következtében az Lp(a) infiltrálja a billentyű szöveteit, és mikrokalcifikációkat és sejthalált eredményező gén-expressziót vált ki. Elméletileg valami hasonló mechanizmus mehet végbe a pitvar szöveteiben is, ami végül azok károsodásához, az elektromos rendszer átalakulásához, pitvarfibrillációhoz vezet. Az Lp(a)-nek proinflammatikus tulajdonságai is vannak, de a lehetséges mechanizmusok egyelőre nem tisztázottak.

Az eredmények általánosíthatóságát korlátozza, hogy az elemzett felhasznált AF esetek csak népességi méretű elektronikus adathordozókból származtak, ráadásul a UK Biobank-ban szereplők között voltak nem európai felmenőkkel rendelkezők is – márpedig az Lp(a) szintekben etnikai különbségek vannak.

A tanulmány egyéb korlátai között van az is, hogy a „kringle-IV típusú 2 domén” (az Lp(a) genetikai variációiban a legnagyobb közreműködő) az LPA génben ismétlődik, és nem lehet közvetlenül mérni. Ilyen módon az Lp(a) változatainak 71,4%-át egyedül a genetikai kockázati score használatával magyarázták.

Forrás:

Wendling P. Study points to causal role for Lp(a) in atrial fibrillation. Medscape Medical News. April 20, 2022.

Mohammadi-Shemirani P, Chong M, Narula S, et al. Elevated lipoprotein(a) and risk of atrial fibrillation: an observational and Mendelian randomization study. J Am Coll Cardiol 2022 Apr, 79(16):1579-1590.

Daniel Seung Kim, Khandelwal A. Lipoprotein(a) and incident atrial fibrillation: leveraging nature’s randomization to identify novel causal associations. J Am Coll Cardiol 2022 Apr, 79(16):1591-1593.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.