hirdetés

Májrák kezelése 3D-nyomtatott gyógyszeradagoló filmmel

A daganat eltávolítását követően a gyógyszeradagoló film akadályozza meg a tumor kiújulását. 

hirdetés

Az International Journal of Pharmaceutics folyóiratban február 15-én jelent meg a University of South Australia (UniSA) kutatóinak cikke, amelyben a májrák egy forradalmian új kezelési módszeréről: 3D nyomtatással készült gyógyszeradagoló film kifejlesztéséről adnak hírt. Az eddigi eredmények szerint az új filmek nemcsak a májrákos sejtek több mint 80%-át pusztítják el, hanem jelentősen csökkenthetik a kiújulási arányt, miközben minimalizálják a hagyományos kemoterápia szisztémás toxicitását.

A rákellenes gyógyszerek, az 5-fluorouracil (5FU) és a ciszplatin (Cis) személyre szabott dózisával töltött gélekből létrehozott, 3D nyomtatással készülő gyógyszeradagoló filmeket pontosan arra a műtéti helyre helyezik, ahonnan a daganatot eltávolították. Az adagoló film a gyógyszereket az érintett területre lokalizálva adagolja, így pusztítva el az esetlegesen hátramaradt rákos sejteket, ezzel korlátozva a kemoterápia nemkívánatos mellékhatásait.

Az eredetileg a májrák adjuváns kezelésére tervezett precíziós 3D-filmek a petefészekrák, a fej-nyakrák és számos más daganatos megbetegedés kezelésére is alkalmasak, elsősorban olyan indikációkban, ahol az 5FU és a Cis már bevált.

Évente világszerte több mint 800 ezer embert diagnosztizálnak májrákkal, és globálisan ez a betegség számít a daganatos halálokok harmadik leggyakoribb típusának, ráadásul a halálozási arány meghaladja a 75%-ot.

Dr. Souha Youssef, az UniSA kutatója szerint ezek az új 3D-nyomtatott gyógyszeradagoló filmek forradalmasíthatják a májrák kezelését.

“A gyógyászati módszerek fejlődése ellenére a májrák továbbra is egy rendkívül agresszív és halálos ráktípus, amelynek kiújulási aránya akár 70% is lehet” - nyilatkozta Youssef. “A fő kezelési protokoll a daganat sebészi eltávolítását követő kemoterápia, amely bár kulcsfontosságú a kiújulás megelőzésében, de a szervezetet jelentősen legyengítő mellékhatások miatt nagy kihívást jelent. Vannak szembetűnő statisztikák, amelyek azt mutatják, hogy hány beteg dönt úgy, hogy abbahagyja a kezelést annak agresszivitása miatt, és hogy ez később hogyan befolyásolja az életminőségét. Pontosan ennek a problémának a megoldása érdekében fejlesztettük ki ezt a műtét után alkalmazható, kemoterápiás hatóanyagokkal töltött filmet, amely közvetlenül a műtéti résbe juttatja az 5-fluorouracilt és a ciszplatint. Ez a célzott megközelítés pontosan, lokálisan adagolja a gyógyszereket, így a nagy dózisban súlyos mellékhatásokat okozó hatóanyagok lényegesen kisebb mennyiségben jutnak a véráramba.”

A legmodernebb 3D nyomtatók segítségével a kutatók képesek voltak az egyes betegekre személyre szabott kezelési protokollokat kialakítani. A laboratóriumi tesztek a kezeléseket követően kiváló átlagos válaszadási arányt mutattak ki.

Sanjay Garg professzor, az UniSA Gyógyszeripari Innovációs Központjának vezető kutatója és társigazgatója szerint a rákkezelés személyre szabott megközelítése elengedhetetlen a betegkimenetek javításához.

“A rák heterogén jellege miatt az egyféle megközelítés már nem megfelelő” - fejtette ki Garg professzor. “Egy egyszerű gombnyomással a 3D nyomtatók szinte végtelen lehetőséget biztosítanak a gyógyszer-felszabadulási profilok módosítására, a film geometriájának testre szabására, valamint a hatóanyagok hozzáadására vagy eltávolítására az egyéni igények alapján. A most kifejlesztett filmjeink akár 23 napig tartó ellenőrzött hatóanyag-felszabadulást mutatnak, biztosítva a kezelés tartós előnyeit. Fontos, hogy a filmek biológiailag lebomló jellege jelentős előnnyel jár, mivel kiküszöböli a kezelés utáni sebészeti eltávolítás szükségességét, így kényelmesebb és betegbarát opciót biztosít a májrák terápiájához."

A kutatócsoport hamarosan preklinikai vizsgálatokba kezd, hogy felmérje a tumor mérete, valamint az optimális adagolási és felszabadulási profil közötti összefüggéseket, megalapozva ezzel a jövőbeni klinikai vizsgálatokat.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Targeted liver cancer treatment kills cancer cells and could cut chemo side effects

Printing a cure: A tailored solution for localized drug delivery in liver cancer treatment

Irodalmi hivatkozás:

Souha H. Youssef et al, Printing a cure: A tailored solution for localized drug delivery in liver cancer treatment, International Journal of Pharmaceutics (2024). DOI: 10.1016/j.ijpharm.2024.123790

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.