hirdetés

Új marker GI eredetű rákbetegségek kimutatására

A japán kutatók által felfedezett SDF-4 tumormarker többfajta gasztrointesztinális eredetű ráktípus korai kimutatására is alkalmas.

 

hirdetés

A Scientific Reports folyóirat szeptember 20-án közölte a Nagoya University kutatóinak cikkét, amelyben egy új, a jelenleg alkalmazottaknál nagyobb specificitású és szenzitivitású tumormarkert írnak le, amely több gasztrointesztinális eredetű ráktípus korai kimutatására is alkalmas. A gasztrointesztinális eredetű rákos megbetegedések, így a nyelőcső-, a gyomor-, a kolorektális, a máj- és a hasnyálmirigyrák korai diagnózisa jelenleg nem megoldott: ezeket a betegségeket gyakran túl későn találják meg ahhoz, hogy a kezelés igazán hatásos lehessen. Ezért égető szükség van egy olyan tumormarkerre, amely egyrészt a daganat létezésére utal, másrészt mérésével a kezelés sikeressége is nyomon követhető.

Dr. Takahiro Shinozuka, a cikk első szerzője szerint “jelenleg a gasztrointesztinális rákos megbetegedések kimutatására szolgáló vérvizsgálatok olyan tumormarkereket használnak, mint a CEA és a CA19-9. Ezek a tumormarkerek azonban nem mindig mutatják ki pontosan az összes rákos megbetegedést, és pontosságuk is kívánnivalót hagy maga után. Egyéb markerek alkalmazását is javasoltak már, de ezek hátrányai - például a bonyolult, költséges mérési, analitikai eljárások vagy az invazív vizsgálati módszerek - megakadályozzák elterjedésüket.”

A Yasuhiro Kodera professzor, Dr. Mitsuro Kanda és Dr. Shinozuka vezette csoport célja a mostani kutatási projektben ezért új tumormarkerek felfedezése volt különböző ráktípusok korai stádiumban történő kimutatásának céljára. Ennek érdekében a rákos sejtek által kiválasztott fehérjéket vizsgálták, és az egyik legalkalmasabb jelöltjük az SDF-4 lett (serum stromal cell derived factor 4).

Az SDF-4 koncentrációja rákos betegek mintáiban következetesen emelkedett szintet mutatott az egészséges személyekből származó vérmintákhoz képest több ráktípus esetében is, így a gyomor-, nyelőcső-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, mell- és májrákos betegekben. A következő lépésben a kutatók a marker érzékenységét (szenzitivitását) és a specificitását (fals pozitív minták valószínűsége) értékelték. Egy tumormarker érzékenysége azt mutatja meg, hogy a teszt milyen valószínűséggel képes kimutatni a meglévő betegséget, míg a specificitás azt fejezi ki, hogy egészséges emberekben milyen arányban mutat (fals) pozitív eredményt. A kutatócsoport az SDF-4 fehérje 89%-os érzékenységét és 99%-os specificitását állapították meg, ami jelentősen meghaladja a napjainkban használt tumormarkerek érzékenységét (jelenleg mindössze 13% a CEA és 17% a CA19-9 esetében). A fehérje még az I. stádiumú gyomorrákban szenvedő betegeknél is nagy koncentrációban volt kimutatható, ami arra utal, hogy a fehérje képes lehet a rák korai, még a tünetek megjelenése előtti kimutatására.

”Az SDF4 diagnosztikai markerként alkalmazva két szempontból is felülmúlja a hagyományos tumormarkereket: az első, hogy igen korai stádiumú betegséget is képes diagnosztizálni, a második pedig az, hogy több különböző ráktípust is jelez” - fejtette ki Shinozuka. “Már megkezdtük a közös munkát egy vállalattal a rákszűrésre használható analitikai eszközök kifejlesztésére. Ha ezek az erőfeszítések sikerrel járnak, reméljük, hogy az SDF4 a klinikai rutin részévé válhat, segítve a gasztrointesztinális eredetű rákbetegségek korai felismerését, diagnózisát.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New tumor marker can detect gastric cancer with nearly 90% accuracy

Identification of stromal cell-derived factor 4 as a liquid biopsy-based diagnostic marker in solid cancers

Irodalmi hivatkozás:

Takahiro Shinozuka et al, Identification of stromal cell-derived factor 4 as a liquid biopsy-based diagnostic marker in solid cancers, Scientific Reports (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-42201-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.