hirdetés

Szükséges-e a PD-L1 teszt a GI daganatok immunoterápiája előtt?

Az FDA és az EMA eltérő előírásokat fogalmazott a gasztrointesztinális daganatok kezelésére szolgáló immun-ellenőrzőpont-gátlók felírása előtti PD-L1 mérésének szükségességére vonatkozóan.

hirdetés

Dr. Ian Chau (Royal Marsden Hospital, London) klinikai onkológus, aki a Gastrointestinal Cancers Symposium 2022-es találkozóján az immunellenőrzőpont-gátlók használata előtti PD-L1 expresszió mérésének szükségességéről szóló vitát vezette, azt mondta, hogy „az utóbbi néhány évben a PD-1 antitestek felismerése valóban megváltoztatta ezen betegek kezelési standardját és az avval kapcsolatos nemzetközi előírásokat.”

A daganatos sejtek a PD-1 (programozott sejthalál-ligand-1) jelzést használják arra, hogy kikapcsolják a T-sejtek válaszát, mely egyébként elpusztítaná őket. Sok új hatóanyagot fejlesztettek ki a jelzés blokkolására. Számos randomizált, kontrollált vizsgálatban sikerült kimutatni a gasztrointesztinális daganatok (GI) kemoterápiája mellé adott immunellenőrzőpont-gátlók előnyös hatásait, így ezek a gyógyszerek a kezelés standardjává váltak.

A pembrolizumab (Keytruda, Merck) nevű PD-1 blokkoló antitestet többek között kolorektális rákban, gyomorrákban, nyelőcsőrákban, hepatocelluláris rákban és vesesejtes rákban használják, a nivolumabot (Opdivo, Bristol-Myers Squibb) pedig egyebek mellett vesesejtes rákban, kolorektális rákban, hepatocelluláris rákban és a nyelőcső laphámrákjában törzskönyvezték.

A szabályozások a kezelés engedélyezését a PD-L1 expresszió eltérő küszöbértékében határozzák meg. Az FDA a fenti gyógyszerekkel történő kezelés előtt semmilyen biomarker mérést nem igényel, viszont az EMA pembrolizumab kezeléshez a PD-L1 kombinált értékét (CPS) legalább 10-ben, nivolumab kezeléshez legalább 5-ben határozza meg.

A vita kezdete előtt felmérték az ülésen részt vevő orvosok véleményét: a jelenlevők 83%-a helyeselte az EMA előírást, 17% nem értett ezzel egyet, a patológusok 97%-a helyeselte a próba elvégzését.

Dr. Florian Lordick (University of Leipzig Cancer Center, Németország igazgatója) avval érvelt, hogy a PD-L1 expresszió mértéke hiteles képet ad a daganatról. Kb. a betegek felénél a CPS érték legalább 1.

A döntést befolyásoló sarkalatos klinikai vizsgálatok

Az EMA elsősorban a KEYNOTE-590 és a CheckMate-648 vizsgálatok adatai alapján szükségesnek tartja a PD-L1 próba elvégzését.

A KEYNOTE-590-ben 749 nyelőcsőrákos beteg szerepelt, akiket kemoterápia plusz pembrolizumab, vagy kemoterápia plusz placebo kezelésben részesítettek. Ha a PD-L1 CPS érték 10, vagy afölötti volt, a pembrolizumabos betegek átlagosan néhány hónappal tovább éltek. Post hoc analízis után látszott, hogy a betegek két csoportja között nem volt statisztikai különbség, ha a PD-L1 CPS érték nem érte el a 10-et.

A CheckMate-648-as vizsgálatba 970, szintén nyelőcsőrákos beteget vettek be és három módon kaptak kezelést: nivolumab plusz ipilimumab kezelést, kemoterápia plusz nivolumab kezelést, vagy kemoterápiát önmagában. A vizsgálatban egy jelentősen eltérő PD-L1 mérést (tumor proportion score, TPS) alkalmaztak. Legalább 1%-os TPS mellett 15,4 hónap volt a nivolumabot kapók túlélése, a kontrolloké 9,2 hónapos túlélésével szemben. Az 1%-osnál alacsonyabb TPS-nél a medián túlélés a nivolumab csoportban 12,0 hónap, a kontroll csoportban 12,2 hónap volt. Hasonlók eredményeket kaptak, ha CPD használat esetén a küszöbrétékeket 5-nél, vagy 1-nél határozták meg.

Dr. Lordick az ESMO Open-ben megjelenés alatt álló négy vizsgálat szisztémás felülvizsgálatát idézte: közülük három vizsgálatban csak a legalább 10-es CPS-sel rendelkező betegeknél volt előnyös az immunterápia. A kezelést azért kell szabályozni, mert igen drága: egyetlen 240 mg-os adag nivolumab pl. az Egyesült Államokban 7228 dollárba (kb. 2,5 millió Ft) kerül, az 1 éves kezelés ára 17.488 USD (kb. 59 millió Ft), melyhez hozzá kell adni a kórházi költségeket, az immunológiai mellékhatások kezelésének költségeit, a labor-, a képalkotó-, a kolonoszkópia, stb. költségeket is

A JUPITER06-ban nyelőcső laphámrákos betegeknek paclitaxel és ciplatin kezelés mellé toripalimabot, vagy placebót adtak. A toripalimabos betegek tovább éltek, de a csoporton belül a medián összes túlélésben nem volt különbség a CPS 1 érték fölöttiek- és a CPS 1 érték alattiak között. Az ORIENT-15-ös vizsgálatban nyelőcső laphámrákos betegeknek az első választású kemoterápia mellé sintilimabot, vagy placebót adtak. A CPS 10 fölötti és a CPS 10 alatti betegek túlélése azonos volt. Dr. Scott még három olyan vizsgálatot ismertetett, melyekben a PD-L1 érték alapján nem lehett előre megjósolni az ellenőrzőpont-gátlók hatásosságát. A vizsgálatok közötti különbségekben egyéb okok is (mintavétel helye, stb.) szerepelhetnek.

A vita után ismét megkérdezték a résztvevők véleményét: a kezelés bevezetése előtti PD-L1 vizsgálat feltétlen szükségessége mellett szavazó orvosok aránya a részt vevők kétharmadára esett vissza.

Forrás:

 Harrison L. PD-L1 test debated in gastroesophageal cancer immunotherapy. Medscape Medical News. April 20, 2022. 04. 24.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.