hirdetés

Több tumortípusban is hatásos a trasztuzumab deruxtekán

A DESTINY-PanTumor02 vizsgálat szerint a HER-2 célpontú trasztuzumab deruxtekán hatóanyag többféle daganatot is képes zsugorítani.

hirdetés

 

A Chicagóban megrendezett ASCO 2023 onkológiai konferencián mutatták be a University of Texas MD Anderson Cancer Center munkatársai a fázis II. DESTINY-PanTumor02 klinikai vizsgálat köztes eredményeit, amelyben a trasztuzumab deruxtekán antitest-gyógyszer konjugátumot több HER2-pozitív szolid tumor terápiájában értékelték. A vizsgálat fő megállapítása szerint készítmény több tumortípus esetében is biztató, hosszan tartó hatásosságot mutatott.

A fázis II. DESTINY-PanTumor02 klinikai vizsgálatba összesen 267 beteget léptetek be, akik HER2-expresszáló lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus daganatos betegségben szenvedtek: méhnyakrák, petefészekrák, epevezetéket, hasnyálmirigyet vagy húgyhólyagot érintő karcinómák, de ezeken kívül több más típus is előfordult. Itt nem is az elsődleges betegség szövettípusa volt a lényeg, hanem a HER2 receptor jelenléte: a tumorok HER2-expressziójának mértékét immunhisztokémiai teszttel határozták meg. A betegek közül 75-nél mértek IHC 3+ szintet, azaz a legnagyobb mértékű HER2-expressziót, míg 125 betegnél IHC 2+ szintet állapítottak meg. A betegek többsége nő volt (62%), a betegek átlagéletkora 62 év, az előző kezelések medián száma pedig 2 volt. A kezelés 61,3%-os objektív válaszarányt (ORR; objective response rate) váltott ki, a klinikai válasz medián időtartama (DOR; duration of response) pedig 22,1 hónap volt az IHC 3+ HER2-expressziót mutató csoportban, míg a teljes betegpopulációban 37,1% ORR-t és 11,8 DOR-t regisztráltak. Két kivételével minden daganattípusnál 30% feletti ORR-t figyeltek meg, a két kivétel az epevezeték (22%) és a pajzsmirigy (4%) elsődleges ráktípus volt.

Az eredményeket az ASCO 2023 konferencián bemutató Dr. Funda Meric-Bernstam szerint ezek a vizsgálati eredmények ígéretesnek tekinthetők egy súlyosan ellátatlan gyógyászati igény területén. “Figyelemre méltó eredményeket kaptunk egy több korábbi kezelésen átesett betegpopulációban, különösen a nőgyógyászati eredetű daganattípusok vonatkozásában, illetve a legmagasabb HER2-expressziót mutató tumorokkal rendelkező betegcsoportban”.

Az antitest-gyógyszer konjugátumok (ADC; antibody drug conjugate) működési elve, hogy egy adott receptort, egy meghatározott fehérjét céloznak meg, majd ahhoz kötődve közvetlenül a sejtbe juttatják a kemoterápiás készítményt. A trasztuzumab deruxtekán az egyetlen olyan ADC készítmény, amely az Egyesült Államokban már forgalmazási engedéllyel rendelkezik HER2-pozitív gyomorrákban és tüdőrákban, bár többféle ráktípus daganatai is expresszálják felületükön a HER2-receptort - ennek a klinikai vizsgálatnak pedig sikerült rámutatnia, hogy elsősorban a HER2-expresszió mértéke határozza meg a szerrel végzett kezelés hatásosságát. A vizsgálat során grade 3 vagy súlyosabb mellékhatások a betegek 38,6%-ánál jelentkeztek, elsősorban hányinger, kimerültség és különböző citopéniák. A kezelést a gyógyszerrel összefüggő mellékhatások miatt a betegek 8,2%-ánál kellett felfüggeszteni, de új, a korábbi mellékhatásprofiltól eltérő nemkívánatos esemény nem fordult elő.

Dr. Meric-Bernstam szerint “adataink rámutattak arra, hogy a HER2-expresszió több tumortípus esetén is fontos támadási pont lehet, a trasztuzumab deruxtekán pedig több tumortípusban is hosszan tartó hatásosságot mutatott, egyes betegeknél képes volt a betegség stabilizálására is. A készítmény a jövőben új kezelési opcióként nyújthat segítséget olyan előrehaladott stádiumú és nehezen kezelhető HER2-pozitív daganatos megbetegedések kezelésében, amelyekben kezelési lehetőségeink korlátozottak.” 

A klinikai vizsgálat tovább folytatódik, egyes betegek mind a mai napig kapják az ADC kezelést, ezért a progressziómentes túlélés (PFS; progression-free survival) és teljes túlélés (OS; overall survival) mutatókat majd a következő adatértékeléskor hozzák nyilvánosságra.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

HER2-targeted antibody drug conjugate shows strong anti-tumor activity and durable responses across multiple tumors

Efficacy and safety of trastuzumab deruxtecan (T-DXd) in patients (pts) with HER2-expressing solid tumors: DESTINY-PanTumor02 (DP-02) interim results.

A Phase 2 Study of T-DXd in Patients With Selected HER2 Expressing Tumors (DPT02)

Trastuzumab Deruxtecan Meets Objective Response Rate Endpoint in Several Types of HER2-expressing Advanced Solid Tumours

Irodalmi hivatkozás:

Ping-Chieh Pao et al, A Cdk5-derived peptide inhibits Cdk5/p25 activity and improves neurodegenerative phenotypes, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2217864120

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.