hirdetés

Ramucirumab hepatocelluláris karcinómára

Az FDA 2019. május 13-án engedélyezte a hepatocelluláris karcinóma monoterápiás kezelésére szolgáló Cyramza (ramucirumab) készítményt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. május 13-án engedélyezte a hepatocelluláris karcinóma monoterápiában történő kezelésére javallott Cyramza (hatóanyag: ramucirumab, gyógyszerforma: 10 mg/ml-es intravénás injekció) nevű készítményt (kérelmező: Eli Lilly and Company). A teljes indikáció: hepatocelluláris karcinóma (HCC) monoterápiában történő kezelésére olyan betegeknél, akik alfa-fetoprotein (AFP) szintje ≥400 ng/ml, és korábban már szorafenib kezelésben részesültek. Az AFP szint a HCC-ben szenvedő betegek körülbelül 40%-ánál éri el ezt a mértéket, és ennél a betegpopulációnál a betegség általában agresszívabb formában jelentkezik, a betegség prognózisa lényegesen kedvezőtlenebb, mint alacsonyabb AFP-szint esetén. A Cyramza már engedéllyel rendelkezik az Egyesült Államokban nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC), gyomorrák és colorectalis carcinoma kezelésére. Ez az FDA első olyan engedélye, melyet egy biomarker (AFP) alapján meghatározott terápiára adott ki a hatóság. A Cyramza 2014 december 19. óta engedélyezett az Európai Unióban a következő indikációkra:

  • paklitaxellel kombinálva előrehaladott gyomorcarcinoma vagy a gastrooesophagealis junctio (GEJ) adenocarcinomájának kezelésére,
  • monoterápiaként előrehaladott gyomorcarcinomában vagy a gastrooesophagealis junctio (GEJ) adenocarcinomájában szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, akiknél a betegség korábban alkalmazott, platinát vagy fluoropirimidint tartalmazó kemoterápiát követően progrediált, és akik nem alkalmasak a paklitaxellel kombinált kezelésre,
  • FOLFIRI-vel (irinotekán, folinsav és 5-fluorouracil) kombinálva olyan metasztatizáló colorectalis carcinomában (mCRC) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, akiknél a betegség a korábban alkalmazott, bevacizumabot, oxaliplatint és fluoropirimidint tartalmazó kemoterápia alatt vagy azt követően progrediál,
  • illetve docetaxellel kombinálva lokálisan előrehaladott vagy metasztatizáló nem kissejtes tüdőcarcinomában szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, akiknél a betegség platina-alapú kemoterápiát követően progrediál.

A hatóanyagról (ramucirumab)

A ramucirumab egy VEGFR-2 antagonista humán IgG1 monoklonális antitest, melynek előállítása rekombináns DNS technológiával, egérsejtekből (NS0) történik. A 2-es típusú vascularis endothelialis növekedési faktor receptor (VEGFR-2) a VEGF által indukált angiogenezis kulcsmediátora. A ramucirumab egy humán receptor-elleni antitest, amely specifikusan kötődik a 2-es típusú VEGF receptorhoz, és megakadályozza a VEGF-A, a VEGF-C és a VEGF-D kötődését. Ennek eredményeképpen a ramucirumab gátolja a VEGFR-2 és a további jelátvitelben résztvevő komponenseit, mint a p44/p42 mitogén-aktivált protein kinázok ligand által stimulált aktivációját, ezzel neutralizálva a humán endothelsejtek ligand által indukált proliferációját és migrációját.

Az alfa-fetoprotein (AFP), a Cyramza biomarkere egy olyan fehérje, melyet nem várandós személyekben többnyire a máj, valamint bizonyos daganatok termelnek. Az egészséges felnőtt ember szervezetében az AFP csak igen kis mennyiségben van jelen. Máj-, here-, valamint petefészekrák esetén szintje jelentősen megemelkedhet. Az AFP-vizsgálat önmagában nem alkalmas szűrésre, ezért a vizsgálat elvégzése abban az esetben javasolt, ha a páciensnél máj-, here-, vagy petefészek daganat gyanúja merül fel. Amennyiben a kezelés már elkezdődött, az AFP teszt a terápia hatékonyságának megítélésében is segítséget nyújthat, és a vizsgálat májzsugorodás (cirrhosis), illetve májgyulladás gyanúja esetén is indokolt lehet. Amennyiben a kezelés monitorozása a cél, az AFP szint csökkenése azt jelzi, hogy a szervezet jól reagál a terápiára. Emelkedett érték a betegség súlyosbodására (nagyobb méretű tumor) utal.

Klinikai vizsgálatok, hatásosság, mellékhatások

Az FDA a Cyramza engedélyét az új indikációra a fázis III, randomizált, placebo-kontrollos, multicentrikus REACH-2 (NCT02435433) klinikai vizsgálat eredményei alapján adta ki, melyben 197 beteget ramucirumabra, 95 beteget placebóra randomizáltak. A vizsgálatba olyan HCC-ben szenvedő betegeket vontak be, akiket előzetesen szorafenibbel kezeltek, és akik AFP-szintje magas volt (≥400 ng/ml). Az elsődleges végpont a medián teljes túlélés (OS, overall survival) volt, mely a ramucirumab csoportban 8,5, a placebo karon pedig 7,3 hónap volt. A medián progressziómentes túlélés a kezelt karon 2,8 hónap, a placebo csoportban pedig 1,6 hónap volt. A terápiás válasz 4,6% volt a kezelt karon, és 1,1 a placebo csoportban, minden terápiás válasz részlegesnek bizonyult. A betegek kéthetente, intravénásan kaptak vagy ramucirumabot vagy placebót, a kapott dózisszám mediánja 6, a medián kezelési időszak 12 hét volt. A vizsgálatban részt vevő betegek medián életkora 64 év volt, 80%-uk férfi, 50%-uk pedig ázsiai származású volt. A Cyramza alkalmazása során a ramucirumabbal asszociált leggyakrabban tapasztalt mellékhatások az ascites (3%) és a pneumonia (3%) voltak. A kezelést a ramucirumabbal kezelt betegek 18%-ánál kellett felfüggeszteni, a legtöbb esetben proteinuria miatt (2%). A klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban a következő mellékhatásokat jelentették: kimerültség, perifériás ödéma, hypertensio, hasi fájdalom, étvágytalanság, proteinuria, émelygés és ascites. A leggyakoribb laboratórium eltérések a thrombocytopenia, hypoalbuminaemia és hyponatraemia voltak. A készítmény csomagolása fekete keretes figyelmeztetést tartalmaz, mely vérzések, gastrointestinalis perforáció, csökkent mértékű sebgyógyulás és artériás thromboembolia fokozott kockázatára hívja fel a figyelmet. A Cyramzát globálisan, az összes indikációt figyelembe véve több mint 110 klinikai vizsgálatban, több mint 15 ezer betegen vizsgálják.

A hepatocelluláris karcinómáról

A hepatocelluláris karcinóma (HCC) a leggyakoribb májban jelentkező rosszindulatú daganat, világszerte növekvő incidenciával. Kialakulásában elsődleges szerepe van a krónikus májbetegségeknek, kiemelten a májcirrózisnak. Kuratív kezelés általában korai stádiumban lehetséges, azonban a betegség az esetek nagy részében előrehaladott formában kerül felismerésre. Mind ez idáig előrehaladott esetekben a szorafenib volt az egyedüli szisztémás gyógyszeres kezelési lehetőség, azonban az elmúlt években több új célzott, illetve immunterápiás szer bizonyult hatékonynak első-, illetve másodvonalban is. A hepatocelluláris karcinóma férfiaknál az ötödik, nőknél a kilencedik, globálisan, mindkét nemet figyelembe véve a hatodik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus, és a negyedik legfőbb halálok, de talán még ennél is ijesztőbb, hogy a különböző ráktípusok közül a leggyorsabban növekvő incidenciával rendelkezik. Világviszonylatban évente több mint 841 ezer új esetet diagnosztizáltak, az életkorillesztett incidencia 5,5–14,9/100.000 lakos, és évente 781 ezren halnak bele a betegségbe. Az Egyesült Államokban évente 38 ezer embert diagnosztizálnak májrákkal, és 30 ezer a betegségben elhunytak száma. A HCC a májállomány nagy részét alkotó hepatocitákból kiinduló rosszindulatú daganat, elsősorban (60–90%-ban) különböző etiológiájú májcirrózis talaján alakul ki; ritkább a de novo tumorgenezis, amikor adenómákból indul ki a malignus transzformáció. Az elmúlt évtizedekben a HCC incidenciája és a betegség okozta mortalitás egyaránt emelkedett. Ennek oka lehet többek között az a tény, hogy az olyan károsító tényezők, mint a hepatitisz B- és a hepatitisz C-infekciók, illetve a már népbetegségnek tekinthető obezitás szintén növekvő incidenciát mutatnak. Mindezek krónikus májbetegséghez, illetve májcirrózishoz vezetnek. Jelenleg az orális szorafenib (400 mg/nap) terápia az elsődlegesen választandó kezelés lokálisan kiterjedt vagy metasztatikus HCC-ben (amennyiben a teljesítménystátusz ECOG ≤2, illetve a Child–Pugh-pontszám A vagy B). Mind ez idáig a szorafenibkezelés során kialakuló progresszió esetén a másodvonalbeli terápia megválasztása nehéz feladat elé állította a klinikusokat. Korábban e pácienseknél a választási lehetőségek gyakorlatilag a legjobb szupportív ellátásra, esetleges jó teljesítménystátusz esetén citoxikus kemoterápiára szorítkoztak, melyek érdemi túlélési előnyt nem biztosítottak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves First Biomarker-Driven Drug for HCC

Lilly’s Cyramza (ramucirumab) Becomes First FDA-Approved Biomarker-Driven Therapy in Patients with Hepatocellular Carcinoma

A primer májdaganat gyógyszeres kezelési lehetőségei

Cyramza SmPC (EMA)

FDA approves ramucirumab for hepatocellular carcinoma (FDA News)

Lilly's CYRAMZA® (ramucirumab) Becomes First FDA-Approved Biomarker-Driven Therapy in Patients with Hepatocellular Carcinoma – Eli Lilly

FDA approves Cyramza for hepatocellular carcinoma

Lilly's CYRAMZA® (ramucirumab) Becomes First FDA-Approved Biomarker-Driven Therapy in Patients with Hepatocellular Carcinoma

AFP laboratóriumi vizsgálat 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.