hirdetés

Korai hepatocelluláris carcinoma radioembolizációja

Korai hepatocelluláris karcinomában a májrezekciós műtétre alkalmatlan betegeknél minimálisan invazív beavatkozással, sugárkezeléssel, ambulanter végezhető szegmentirtás.

hirdetés

A Radiology c. lapban megjelent tanulmányban Dr. Robert Lewandowski (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago) és munkatársai a sugárkezeléssel végzett szegment-kiirtás (RS=radiation segmentectomy) eredményei alapján azt javasolták, hogy a kezelést az olyan kezdeti stádiumban lévő hepatocelluláris carcinomában szenvedő betegben használjuk kuratív céllal, akiknél a daganat a Barcelona Clinic Liver Cancer (BCLC) osztályozás szerint 0 vagy A stádiumban van, és nem haladja meg az 5 cm-t.

Az analízisben 70 olyan beteg adatait dolgozták fel, akiknél a daganat perkután ablációja, egyéb műtétje nem jöhetett szóba. A szoliter, 5 cm-nél nem nagyobb primer májdaganattal rendelkező betegek átlagos életkora 71 év volt. A 70 beteget az elmúlt 14 évben kezelték: a betegek 66%-ánál egyetlen szegmentumot, 34%-ánál két szegmentumot kellett RS-el kezelni. A betegek többségének (71%) csak 3 cm-es vagy annál kisebb, 29%-uknak 3-5 cm-es daganata volt. Az RS beavatkozást Yttrium 90 izotóppal impregnált üveg mikrogyöngyökkel végezték (BTG International, Ottawa, Kanada). A beavatkozás során cone-beam CT-vel ellenőrizték, hogy a daganatot teljes egészében sikerült-e elárasztani a radioizotóppal. A cone-beam CT segítségével igen pontosan meghatározhatók a legkisebb daganatok is, és így a lehető legtöbb normál szövetet meg lehet kímélni.

A kezelésre adott választ kétféle módon ellenőrizték: felbecsülték az eredményeket az European Association for the Study of the Liver (EASL) alapján, valamint felmérték a választ és a kialakuló nekrózist a World Health Organization (WHO) kritériumai alapján is. Átlagosan 29 hónap követés után a betegek 90%-a (63 beteg) az EASL kritériumok alapján kedvezően válaszolt a kezelésre, sőt, a betegek 59%-ánál (41 betegnél) komplett válasz volt megfigyelhető. A WHO kritériumok alapján a válaszadás alacsonyabb, csak 71%-os volt (50 beteg), és komplett válaszokat is csak 16%-ban láttak (11 beteg). 6 hónapos és 12 hónapos betegkövetés után a reagáló betegek aránya szintén különbözött aszerint, hogy melyik válaszadási kritérium alapján mérték föl a helyzetet, pl. 12 hónap után az EASL-t használva részleges válasz 20%, komplett válasz 63%, stabil betegség 3% és progresszió 14% volt, míg ugyanezen értékek, ugyanebben a sorrendben a WHO kritériumokat használva 60%, 11%, 20% és 9% voltak.

A 70 beteg átlagosan 6,7 évig maradt életben, az 1 éves, a 3 éves és az 5 éves túlélés 98%, 66% és 57% volt, ami nagyszerű eredmény. Ha a hepatocelluláris daganat 3 cm-es, vagy annál kisebb volt, a beteg túlélése 1 év után 100%-ban, 3 év után 82%-ban és 5 év után 75%-ban várható. Amennyiben progresszió következett be, a progresszióig eltelt átlagos idő 2,4 év volt, és bekövetkeztét nem befolyásolta az eredeti tumor mérete.

Az RS beavatkozás toxicitása nagyon kedvező (csak néhány beteg panaszkodott valamiféle mellékhatásra) és ambuláns módon végezhető. A tanulmány szerzői szerint „a cone-beam CT technika (CBCT) segítségével végzett sugárkezeléses szegmentirtás a nem rezekábilis HCC-s esetekben is kiváló megoldást jelent”.

Előrehaladott HCC-ben az RS kezelés nem jön szóba, ott mindig a szisztémás kezelést kell alkalmazni, de korai hepatocelluláris rákban ígéretes eredményekkel jár, viszont csak nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek részére javasolható. „Az Yttrium 90 radioembolizációval végzett RS jónak ígérkező eljárás az olyan korai HCC-ben szenvedő betegek körében, akik nem alkalmasak műtétre, vagy májátültetésre, ugyanakkor prospektív vizsgálatokban is szükséges az eredményeket igazolni.”

[Az Yttrium 90 izotóp béta-bomlással cirkónium 90-né alakul 64,1 órás felezési idővel, energiája 2,28 MeV)     

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Radiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.