hirdetés

Új terápiás módszer májrákban

Egy új terápiás kombináció egerekben szignifikánsan lassította a májrák növekedését, illetve meghosszabbította a kísérleti állatok élettartamát.

hirdetés

A University of Missouri School of Medicine alapkutatást végzőkből és orvosokból álló munkacsoportja egy olyan integratív terápiát fejlesztett ki, mely a minimálisan invazív rádiófrekvenciás ablációt (RFA) ötvözi a sunitinibbel történő gyógyszeres kezeléssel. Önmagában alkalmazva mindkét kezelési módszer csak mérsékelten hatásos a májrák terápiájában. A kutatók abból a hipotézisből indultak ki, hogy a két terápiás módszer párosítása erőteljesebb hatást biztosít azáltal, hogy az immunválasz aktiválásával a májráksejtek célba vételére és elpusztítására serkenti a szervezetet. A kísérletek azt bizonyították, hogy a kombinációs kezelés során pontosan az történik, amit a kutatók feltételeztek.

Guangfu Li molekuláris biológus és immunológus és csapata a tumoros kísérleti egereket sunitinibbel kezelte, hogy elnyomja azon képességüket, amelynek segítségével el tudnak „rejtőzni” a szervezet immunrendszere védekező mechanizmusai elől. Ezt követően RFA-t alkalmaztak a tumorellenes immunválasz beindítására. Terápiás elképzelésük tesztelésére a kísérleti egereket négy csoportba osztották: az első csoportot a kontrollállatok alkották, a második csoport csak sunitinibet kapott, a harmadik csoport csak RFA alkalmazásában részesült, míg a negyedik csoportnál RFA-t és sunitinibet is bevetettek. Ezt követően mágnesrezonanciás (MR) képalkotással 10 héten keresztül kísérték figyelemmel a tumor progresszióját. Azt találták, hogy a kombinációs kezelésben részesült állatoknál szignifikánsan lelassult a tumor növekedése. Ezzel együtt ebben a csoportban szignifikánsan hosszabb túlélést sikerült elérni, mint a többi állatnál.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a sunitinib és RFA kombinációját jelentő integrált terápia hatásos stratégiát jelent, mely hatásában felülmúlja a kezelés összetevőinek önmagában történő alkalmazásával elérhető választ, szignifikánsan csökkenti a daganat növekedését és meghosszabbítja a kezelt egerek életkilátásait” – nyilatkozta a közlemény társszerzője, Eric Kimchi, az Ellis Fischel Cancer Center onkosebészeti és általános sebészeti osztályának vezetője.

A szerzők azt tervezik, hogy a kombinációs terápia hatásosságát következő lépésként egereken, végül embereken is tesztelik majd.

„A sunitinibet RFA-val ötvöző kombinációs terápia fontos előrelépést hozhat a rákhalálozás vezető okai közé tartozó májrák kezelésében, mivel rövid idő alatt átültethető a klinikai gyakorlatba, hiszen az Egyesült Államok élelmiszer-és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) korábban a sunitinibet és az RFA-t is engedélyezte, ezért külön engedélyeztetés nélkül is alkalmazhatók onkológiai betegségek kezelésére” – bizakodnak a szerzők, akik eredményeiket a Journal for ImmunoTherapy of Cancer című lapban hozták nyilvánosságra.

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.