hirdetés

Új biomarker agresszív cholangiocarcinoma kimutatására

Az epevezetékeket érintő, nehezen diagnosztizálható májrák noninvazív markerét fedezték fel.

hirdetés

A Cancer Research Communications folyóiratban március 6-án jelent meg a Medical University of South Carolina kutatóinak cikke, amelyben arról számoltak be, hogy egy új, noninvazív módszerrel mérhető biomarkert fedeztek fel az intrahepatikus cholangiocarcinoma (iCCA; intrahepatic cholangiocarcinoma) kimutatására.

Az intrahepatikus cholangiocarcinómáról (iCCA) röviden

Az iCCA a cholangiocarcinoma (CC) egyik formája, mely az epevezetékeket érinti: a biliáris traktus hámsejtjeiből kiinduló malignus daganat, a máj második leggyakoribb primer rosszindulatú daganata a hepatocelluláris karcinóma (HCC) mögött. A gasztrointesztinális tumorok 3%-át teszi ki, és bár előfordulása alacsonyabb, mint a HCC-é, azonban incidenciája és mortalitása az utóbbi években folyamatos növekedést mutat. Globálisan a CC előfordulási és halálozási aránya jelentős földrajzi eltéréseket mutat. Nagyobb az új esetek száma a keleti világ egyes részein (Thaiföld, Kína, Dél-Korea, Japán), mint a nyugati területeken. A CC etiológiája multifaktoriális, nagyon sok kockázati tényező hozható összefüggésbe a kialakulásával, melynek egy része a HCC rizikó faktoraival megegyezik. A CC esetek 90%-ában, különösen a nyugati országokban nem ismerik a kialakulási tényezőt, így elsősorban a krónikus gyulladással hozzák összefüggésbe. Az esetek 10%-ában a betegség kialakulását a primer szklerotizáló kolangitiszből (PSC), choledochus cisztából, krónikus HBV és HCV fertőzésből vagy cirrózisból eredeztetik. A CC klasszifikációja az elmúlt években változáson ment keresztül. Osztályozása elsősorban az anatómiai lokalizációja alapján történik: intrahepatikus (iCC), perihiláris (pCC) és disztális (dCCA) altípusokba sorolják.

A CC kezelése hatalmast kihívást jelent a klinikumban, mert a tumor gyors progresszióra képes, és tünetek csak késői stádiumban jelentkeznek. A CC kezelésében a legelőnyösebb a sebészeti megközelítés, azonban ez előrehaladott stádiumban, illetve néha a tumor paraméterei miatt ez nem lehetséges. A jelenleg rendelkezésre álló standard kezelésekkel az ötéves túlélés mindössze 8% körüli, a medián túlélés nem haladja meg a 12 hónapot. Ha azonban a tumort korai (igen gyakran még tünetmentes) állapotban sikerül észlelni, a sebészeti eltávolítást követően az ötéves túlélés 50% környékére nő. A diagnózist nehezíti, hogy az iCCA tünetei (sárgaság, bőrviszketés, kimerültség és hasi fájdalom) más májbetegségekben is gyakran jelentkeznek.

Az új biomarkerről

Az iCCA diagnosztikájában jelenleg használt biomarker a CA 19-9, amely azonban nem tekinthető megfelelően specifikusnak, mivel más májbetegségek, illetve más ráktípusok esetében is kimutatható. Ezért a pozitív CA 19-9 tesztet követően a betegeken MRI vagy CT képalkotó vizsgálatokat is el kell végezni, ami időigényes, és késleltetheti az időbeni diagnózist és a kezelés megkezdését.

A Medical University of South Carolina (MUSC) kutatói iCCA-val diagnosztizált betegek szövetmintáinak elemzése során egy cukor, az általában a fehérjékhez kötődve előforduló N-glükán szintjének változását figyelték meg. Azt egyelőre nem sikerült megállapítaniuk, hogy mi okozza az N-glükán szintjének változását, viszont ez a változás csak a CCA-val érintett szövetekben fordul elő, egészséges és más májrák-típusokkal asszociált szövetekben nem. Fontos megfigyelés, hogy az N-glükán szint emelkedése a vérből is kimutatható, tehát nincs szükség invazív szövetbiopszia elvégzésére. Tehát az N-glükán specificitása miatt a CA 19-9 markerrel ellentétben más májbetegségek (például cirrózis) kizárására is használható, ráadásul noninvazív módon tesztelhető.

A kutatók szerint még néhány évbe telhet, amíg a módszer a klinikai gyakorlatban is elterjedhet, mivel sok a megválaszolatlan kérdés. Az egyik ilyen, hogy az N-glükán molekulák fehérjékhez kötődve fordulnak elő a szervezetben, de egyelőre nem ismert, hogy mely proteineknek lehet köze az N-glükán szint megváltozásához. Az sem ismert, hogy pontosan mely fehérjékhez kötődik ez a cukor, márpedig egy megbízható biomarker esetében igen hasznos lenne, hogy ezekkel az információkkal is rendelkezzünk.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A better biomarker for an aggressive and fatal liver cancer

Analysis of N-linked Glycan Alterations in Tissue and Serum Reveals Promising Biomarkers for Intrahepatic Cholangiocarcinoma

Az autofágia és a mikroRNS expresszió in vivo és in vitro vizsgálata krónikus nem daganatos és daganatos májbetegségekben – Szekerczés Tímea, Doktori értekezés (2020, Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskola)

 

Irodalmi hivatkozás:

Shaaron Ochoa-Rios et al, Analysis of N-linked Glycan Alterations in Tissue and Serum Reveals Promising Biomarkers for Intrahepatic Cholangiocarcinoma, Cancer Research Communications (2023). DOI: 10.1158/2767-9764.CRC-22-0422

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.