Radiológiai eljárások gasztrointesztinális vérzés esetén – kezelés

Főbb tézisek:

  1. A sok különböző embolizációs anyag közül a spirálok – különösen a minispirálok – képviselik a leghatékonyabb és legbiztonságosabb technikát a gasztrointesztinális vérzések embolizációjában, mert egyesítik magukban a jó irányíthatóság, a tartós érelzárás és a csekély ischaemiás kockázat előnyeit.
  2. A rejtett gasztrointesztinális vérzések radiológiai kezelésében akut esetben a katéteres embolizáció az elsőként választandó kezelés. A vérzés ezzel a módszerrel szinte minden esetben megállítható.

Katéteres embolizáció

A diagnosztikus angiográfiás vizsgálat során kimutatott, vérzést okozó artéria szelektív katéterezése jó lehetőséget kínál arra, hogy a sérült ér lezárásával  – embolizációjával – a vérzést megszüntessük. Az embolizációs anyag kisodródása miatt a bélelhalással járó ischaemia, az ér perforációja vagy a kezelés utáni tartós fájdalom rendkívül ritka szövődmény. A kezelés rövid távú és hosszú távú eredményessége egyaránt figyelemreméltó. Az elsődleges sikerarány 80–98%, másodlagosan pedig az esetek felében sikeres a kezelés. Ennek az eredményességnek azonban feltétele a legújabb katéteres embolizációs anyagok, a mikrospirálok (microcoil) alkalmazása, valamint a vizsgáló megfelelő technikai felkészültsége és tapasztalata. A korábbi években a katéteres beavatkozások 10–20%-ával kapcsolatban írtak le kritikus bél-ischaemiát. A gasztrointesztinális vérzés miatt katéteres embolizációval kezelt betegek túlélése több mint 13-szor akkora, mint a más módszerekkel nem kezelt vagy kezelhetetlen betegeké. Ez is bizonyítja a minimálisan invazív intervenciós radiológiai módszer eredményességét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
G. Layer
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.