hirdetés

SM betegek kezelése asszisztált reprodukció során

Egy új vizsgálat eredményei szerint a sclerosis multiplex betegségmódosító terápiái asszisztált reprodukció esetén a relapszusok kockázatának csökkentése mellett növelik a teherbeesés esélyét is.

hirdetés

Korábbi kutatások szerint a relapszus kockázata széles skálán mozog az asszisztált reprodukciós (ART) kezelésben részesülő sclerosis multiplexes betegeknél. Jelen vizsgálatban azt értékelték, hogy a betegségmódosító terápiák csökkenthetik-e az ART alatti relapszusok kockázatát. A kutatók 37, relapszáló-remittáló SM-ben (n = 31) vagy klinikailag izolált szindrómában (CIS; n = 6) szenvedő, és ART kezelésben részesült nő adatait értékelték. A vizsgálatban résztvevő nők rokkantságának foka enyhe volt (a kiterjesztett rokkantsági állapot skála (EDSS) medián értéke 1,0 volt). Mindegyik résztvevő 1-5 reprodukciós kezelésen esett át 2010 és 2021 között. Legtöbbjük (78%) beültetés előtti genetikai vizsgálat szükségessége vagy meddőség miatt, míg 22%-uk a termékenység megőrzése céljából részesült ART kezelésben. A résztvevők átlagéletkora 35 év, betegségük átlagos időtartama pedig 7,4 év volt. Az ART kezelés előtt betegségmódosító terápiában részesült 19 betegből 10-en a petefészek hiperstimuláció alatt is kapták a kezelést. Az ART kezelés előtti 12 hónapban betegségmódosító terápiában részesültek közül 9 beteg glatiramer-acetátot, 3 beteg interferont, 1 beteg dimetilfumarátot, 3 beteg pedig B-sejt-depletáló szert kapott. Ezenkívül három beteg kapott gyógyszert a kezelés abbahagyását követő rebound miatt, ketten fingolimodot, egyikük pedig natalizumabot. A betegségmódosító terápiát követő 12 hónapban 5 betegnél (13,5%) fordult elő relapszus: 3 esetben 3 hónapon belül, 1 esetben 6 hónapon belül, 1 esetben pedig 12 hónapon belül.

Összességében azon 29 asszonyból, akik az ART kezelés részeként in vitro megtermékenyítést (IVF) végeztek embrióátültetéssel, 24 (83%) esett sikeresen teherbe, a további 5 páciensnél a petesejtek fagyasztása történt. Bár a 24 teherbe esett beteg közül 14-en, a petesejt lefagyasztást kérő 5 betegből 2‑en részesültek betegségmódosító terápiában, a vizsgálók szerint is túl kevés az esetszám ahhoz, hogy az adatokból messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

Különösen előnyös lehet a betegek számára a rituximabbal vagy ocrelizumabbal történő kezelés az ART előtt 3-6 hónappal, ami jobb védelmet nyújt az ART kezelés alatt, a magzati expozíció alacsony kockázata mellett. A kezelést nem kell abbahagyni, ha csak embriófagyasztásra kerül sor, mert a magzatot érintő kockázat csak az embrióátültetés után jelentkezik. Bár nem áll rendelkezésre olyan kutatás, amely azt vizsgálná, hogy egy SM relapszus csökkenti-e a teherbeesés esélyét, de elméletileg a relapszus veszélyeztetheti az ART kezelés sikerét.

A tanulmány eredményei azonban általánosságban biztatóak az ART kezeléssel kapcsolatban az SM‑ben szenvedő nők számára, akik egyre gyakrabban élnek az IVF, valamint a petesejtek fagyasztásának lehetőségével, ezért az erre irányuló kutatások egyre fontosabbá válnak. Míg a korábbi betegségmódosító terápiák terhesség előtti használatára vonatkozóan számos irányelv/ajánlás létezik, addig az újabb terápiákkal kapcsolatos információk korlátozottak.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nincs bizonyíték a relapszus és az ART kezelés sikere vagy a terhesség kimenetele közötti kapcsolatra sem. Annyi bizonyos, hogy a szélsőségesen nagy stressz vagy a súlyos rokkantság negatívan befolyásolhatja mind az ART kezelés, mind a terhesség kimenetelét, ezért az ocrelizumab megfelelő választás lehet az ART kezelés alatti relapszus megelőzésére. Az ocrelizumab jelenleg az egyik leghatékonyabb betegségmódosító terápia, és csak 6 havonta kell adagolni, ezért lehetővé teszi az ART kezelést és a fogamzást anélkül, hogy aggódni kellene a magzati gyógyszer-expozíció és a gyógyszer ART kezelést befolyásoló hatása miatt.

A kutatók szerint a tanulmány legfontosabb következtetése az, hogy a betegségmódosító terápia alkalmazásával megelőzhető a relapszus kialakulása SM betegeknél.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/969717?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.