hirdetés

Sugárkezelés nagy B-sejtes limfómában

A korai stádiumú non-Hodgkin limfóma kemoterápiája után adott konszolidációs sugárterápia javította a betegek túlélését a kizárólag kombinációs kemoterápiával kezelt betegekéhez képest.

hirdetés

A high grade non-Hodgkin lymphomák leggyakoribb típusa a diffúz, nagy B-sejtes limfóma (diffuse, large B-cell lymphoma = DLBCL), ezért az egyik új kutatás az ilyen betegeket vette szemügyre. Egy óriási amerikai vizsgálatban korai (I. és II:) stádiumban lévő DLBCL-ben szenvedő betegek 5 éves és 10 éves túlélési adatait dolgozták fel. A 2015-ben a Journal of Clinical Oncology-ban online megjelent közlemény első szerzője, Dr. Jon A. Vargo szerint (University of Pittsburgh Cancer Institute, Pennsylvania) az 59 255 korai stádiumú DLBCL-es beteg adatai arra utalnak, hogy a kombinált kemoterápia jelentős haladása ellenére a kiegészítő sugárterápiára szükség van, mert egyértelműen növeli mind az 5, mind a 10 éves túlélést.

A National Cancer Data Base-ből származó adatok szerint az 59 255 beteg 46%-ban II. stádiumban volt, 42%-uknak extranodális megbetegedése is volt, 58%-uk volt 60 évesnél idősebb. Kombinált kezelést egyre kevesebben kaptak: 2000-ben a betegek 47%-a,  2010-ben már csak 32%-a (p<0,001).

A DLBCL-t túlélő betegek átlagosan 66 hónapos követése során 12 647 halálesetet regisztráltak. A diagnózis felállítása után átlagosan 24 nappal kezdődött meg a betegek kemoterápiája, míg a sugárterápiát a diagnózis után átlagosan 133 nappal kezdték meg. Az egymást követő évek során jelentősen csökkent a magasabb (36 Gray fölötti) dózissal kezelt betegek aránya: míg 1998-ban ilyen adagot a betegek 62%-ánál, addig 2012-ben már csak a betegek 23%-ánál alkalmaztak (p<0,001). A kutatók értékelése szerint a kombinált kemoterápia plusz sugárterápia jelentősen emelte mind az 5 éves, mind a 10 éves túlélést a több gyógyszeres kemoterápiához képest. A kemoterápiával kezeltek 75%-a, a kombinált kemo+sugárterápiával kezeltek 82%-a élte túl az 5 évet, míg 10 év múlva a kemoterápiával kezeltek 55%-a, a kombinált kemo+sugárterápiával kezeltek 64%-volt életben (p<0,001). a élte túl. Az előny a kombinált kezelések javára az I és II stádiumtól, a diagnózis felállításának idejétől és az extranodális terjedés hiányától vagy meglététől függetlenül mindenütt észlelhető volt.

A szerkesztőségi kommentár, csak  jóval később, 2016. február 22.-én jelent meg a JCO online-ban Dr. Andrea K. Ng (Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) kifejtette, hogy nem mindenkinek van szüksége a multidrog kemoterápia utáni konszolidációs sugárkezelésre is, és nehéz eldönteni, hogy kinek adjunk sugárterápiát és kinek elégséges a kombinációs kemoterápia önmagában. A modern időkben már az R-CHOP kezelés (rituximab, ciklofoszfamid, doxorubicin, vincristin és prednisolon) is elégséges, PET/CT-vel igazolt teljes remisszióhoz vezet. Ugyanakkor a hosszú követés azt mutatja, hogy a sugárkezelést is kapott betegek jobban járnak. A manapság alkalmazott sugárterápiás dózisok jóval alacsonyabbak, mint régen, ezért a radiológiai toxicitás már egyáltalán nem jár olyan kockázatokkal, mint korábban.

A sugárkezelés valóban hatásos a DLBCL helyi problémáinak megoldására („bulky” tumor, csont érintettség, extranodális terjedés), de az kérdés, hogy ez az eredmény javít-e a betegségspecifikus túlélési eredményeken. Sok klinikai vizsgálat eredményeit kell figyelembe venni. Pl. SWOG 8736 vizsgálatban a három ciklus CHOP kezelés plusz sugárkezelést jobbnak találták a nyolc ciklus CHOP-nál, de hosszú megfigyelés után azonosak az eredmények. Az ECOG 1484 vizsgálatban is a sugárkezelés hozzáadott előnyeit látták. A francia LNH 93-4 vizsgálatban ugyanakkor a sugárkezelés hozzáadásával nem láttak előnyt. Sok mindent kell figyelembe venni: pl. idősebb betegeknél a kardiotoxikus adriamycin sok ciklusban való adása nem lehetséges. A német UNFOLDER vizsgálat (R-CHOP 21 naponként, R-CHOP 14 naponként sugárkezeléssel vagy anélkül) végső eredményeire még várni kell, de már látszik, hogy a sugárkezelés a nagy, „bulky” (7,5 cm-nél nagyobb) léziók esetén előnyösebb, mint az egyedüli kemoterápia.      

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

2. Journal of Clinical Oncology

3. Journal of Clinical Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.