hirdetés

Szájon át szedhető szer krónikus vesebetegek anémiájára

A per os daprodustat a szokásos eritropoézis-stimuláló gyógyszerekhez mérhető hatásossággal és biztonságosan javítja a krónikus vesebetegségben szenvedők anémiáját.

hirdetés

Több mint 6800 beteget tartalmazó Fázis III, randomizált vizsgálatok szerint a szájon át szedhető daprodustat napi szedése dializált és nem dializált krónikus vesebetegekben (CKD) a szokásos eritropoézis-stimuláló gyógyszerekkel (ESA-k) egyező mértékben és kardiovaszkuláris biztonságosság mellett növeli a hemoglobin-szinteket, mondta el dr. Ajay K. Singh (Bringham and Women’s Hospital in Boston, Massachusettes) a virtuális Kidney Week 2021-en.

A dialízisre szoruló betegeken végzett ASCEND-D, valamint a dialízisre nem szoruló betegeken végzett ASCEND-ND vizsgálatok eredményei a New England Journal of Medicine-ben jelentek meg 2021. november 5-én.

Dr. Singh kiemelte, hogy az orális daprodustat nem volt rosszabb („noniferiority”) az injekciós epoetin-alfánál (Epogen, Procrit), vagy a darbepoietin-alfánál (Aranesp), melyek a két vizsgálatban a daprodustat komparátorai voltak többek között a jelentősebb kardiovaszkuláris mellékhatások (MACE-k) összehasonlítása céljából. Az eredmények szerint sem kiugró mellékhatás, sem új biztonságossági probléma nem merült fel. A daprodustat mellett a hipoxia-indukálta propil-hidroxiláz gátlók (HIF-PHI-k) csoportjába tartozó másik két vegyület, a roxadustat és a vadadustat vizsgálata biztonságossági akadályokba ütközik. (A roxadustat biztonságosságát -a szedésekor kialakuló thromboembólia és a katéter thrombózismiatt- aggályosnak ítélte FDA tanácsadó testülete annak ellenére, hogy az EU-ban engedélyt kapott.  A vadadustat egy nem dialízises CKD-s betegeken történt Fázis III vizsgálat 2021 áprilisában közölt eredményei szerint az injekciós ESA darbepoietin alfával való összehasonlításban nem csökkentette a MACE események számát.)

A HIF-PHI gyógyszercsoport alkalmazásának lehetőségét a CKD-ban előforduló anémia kezelésére jelenleg számos randomizált, kontrollált, Fázis III tanulmányban vizsgálják. Az első eredmények szerint használatuk a dialízisre szoruló CKD-s betegek esetén ígéretes, de a nem dializált CKD-s betegekben nem, esetükben az indikáció és a biztonságosság szempontjából további vizsgálatokra van szükség.  

Az ASCEND-ND-ben 1.9 év követés során 1917 daprodustattal kezelt betegből 97 esetben (3,0%) fordult elő nem végzetes thromboembóliás esemény, míg 1935 darbepoetin-alfával kezelt betegnél 65 esetben (2,4 %) alakult ki. Az érbe vezetett eszköz thrombózisa daprodustat mellett 69 esetben (2,1%), míg ESA-val kezelt betegekben 42 esetben (1,5%) fordult elő.

Dr. Patrick Parfrey (Memorial University of Newfoundland, St.John’s, Kanada) az ASCEND-D-t és az ASCEND-ND-t kísérő szerkesztőségi közleményében két jelentős biztonságossági eredményt említett, mindkettő az ASCEND-ND-ben olvasható. Nevezetesen, számszerűleg több volt a daganatokkal összefüggő halálozás, a daganatos progresszió, vagy a daganatos kiújulás a daprodustat kezelésben részesülő betegek között (3,7%), szemben az ESA kezelést kapóknál tapasztalt 2,5%-kal, ami jelentős relatív kockázatot (RR: 1,47) jelent. Azt is megjegyezte, hogy viszont ezzel ellentétben az ASCEND-S vizsgálatban a daprodustat kezelés mellett inkább csökkent a relatív kockázatot (RR: 0,92) az ESA kezelésekhez képest.

Szerinte a HIF-PHI-k biztonságosságának megítéléséhez daganatos esetekben hosszabb követési idő, a betegek egyéni analízise, valamint „post-marketing” követéses vizsgálat lenne szükséges. Az emelkedett daganatos megbetegedéseket hipotetikusan megmagyarázhatja az, hogy a HIF-PHI gyógyszerek megnövelhetik az angiogenezist, ami elősegítheti a daganatok növekedését. Az ASCEND-ND vizsgálatban megfigyelt másik biztonságossági probléma, hogy daprodustat mellett magasabb volt a nyelőcső- és a gyomor-eróziók száma (3,6%) a dabopoietin-alfával kezeltekhez képest (2,1%), ami szintén a relatív kockázat szignifikáns növekedését jelzi (RR: 1,7). Ezt megint csak nem észlelték  az ASCEND-D vizsgálatban, ahol a nyelőcső és a gyomor eróziói gyakoribbak voltak az ESA kezelések mellett, tehát relatív kockázat csökkenését (RR:0,74) itt is a daprodustat mellett tapasztalták.

A roxadustat esetén az FDA tanácsadó testülete felhívta a figyelmet a gyógyszerrel összefüggő thrombosisok mellett a görcsrohamok szaporodására is, de mind az ASCEND-D, mind az ASCEND-ND-vizsgálatban a daprodustat a kezelési karokban 1% alatt volt a görcsrohamok száma. Fontos megjegyezni, hogy a dialízisre nem szoruló CKD-s betegeknél történt vizsgálatokban a roxadustatot a placebóval hasonlították össze, az ASCEND-ND vizsgálatban pedig darbepoietin-alfával. Elképzelhető, hogy a roxadustatot kapó dialízises betegeknél a gyógyszer magasabb dózisai („túladagolása”) a hemoglobin gyorsabb emelkedését és magasabb csúcs-értékeket eredményeznek.

Általánosságban is nagy előrehaladást jelent a CKD-s betegek anémiájának szájon át történő kezelési lehetősége különösen azoknál a betegeknél, akiknél nem szükséges a dialízis, valamint azon egyre szaporodó betegcsoportnál, akiknél otthoni dialízis lehetséges.

Forrás:

Zoler ML. Oral daprodustat safely improves anemia in chronic kidney disease. Medscape Medical News > Conference News > KidneyWeek 2021, November 06, 2021.

Singh AK, Carroll K, Perkovic V, et al. Daprodustat for the treatment of anemia in patients undergoing dialysis. N Engl J Med, November 5, 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2113379

Singh AK, Carrol K, McMurray JJV, et al: Daprodustat for the treatment of anemia in patients not undergoing dialyis. N Engl J Med, November 5, 2021, DOI: 10.1056/NEJMoa2113380

Parfrey P. Hypoxia-inducible factor prolyl hydroxylase inhibitors for anaemia in CKD. N Engl J Med November 5, 2021. DOI:10.1056/NEJMe2117100

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.