hirdetés

Új szer krónikus vesebetegek szimptomatikus anémiájára

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a krónikus vesebetegek szimptomatikus anémiájának kezelésére szolgáló Evrenzo (roxadusztat) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) június 21-24-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek szimptomatikus anémiájának kezelésére szolgáló Evrenzo (roxadusztat, 20, 50, 70, 100 és 150 mg-os filmbevonatú tabletta) készítményre (kérelmező: Astellas Pharma Europe B.V.) A teljes indikáció szerint az Evrenzo olyan felnőtt betegek számára adható, akik szimptomatikus anémiája krónikus veseelégtelenséggel asszociálható. A készítményt kizárólag anémia kezelésében jártas szakorvosok írhatják fel. 

Az Egyesült Államokban az engedélyeztetési hatóságához (FDA) történő benyújtás a FibroGen és az Astra Zeneca hatásköre. Az FDA szakértői panelének tagjai július 15-én 13:1 arányban úgy döntöttek, hogy a benyújtott biztonságossági adatok nem elég meggyőzőek – különösen a nem dializált betegeknél potenciálisan fellépő szív- érrendszeri mellékhatásokat tartották aggasztónak. Ezért az FDA döntése értelmében további adatok benyújtása szükséges az engedély kibocsátásához. 

A hatóanyagról (roxadusztat)

Az Evrenzo hatóanyaga, a roxadusztat (ATC kód: B03XA05) egy orálisan adagolható HIF (hypoxia inducible factor) prolil-hidroxiláz, mely egy olyan természetes válaszreakciót aktivál, amit a szervezet akkor alkalmaz, amikor a vér oxigénszintje túl alacsony, azaz növeli a vér oxigénszállító kapacitását és elősegíti a vörösvérsejtek képződését. A hatóanyagot a FibroGen fejlesztette ki az Astellas és az AstraZeneca együttműködésével, a klinikai vizsgálatok szponzorálásában is mindhárom cég részt vett. Az Astellas többek között Európában és Japánban volt felelős a gyógyszer engedélyeztetéséért és kereskedelmi forgalomba hozataláért, míg a FibroGen az Astra Zenecával együttműködve Kínában és az Egyesült Államokban, illetve egyéb piacokon. Az Evrenzo előnyös hatása, hogy anémiás betegeknél helyreállítja a hemoglobinszintet, és ezzel csökkenti a rohamterápiás beavatkozások szükségességét mind dialízis-dependens, mind nem dialízis-dependens betegek esetében. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban előforduló mellékhatások a következők voltak: magas vérnyomás, trombózisok kialakulása, hasmenés, perifériás ödéma, hiperkalémia és émelygés. 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júniusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

(A cikk megjelenése óta eltelt időben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az Evrenzo alkalmazását a krónikus vesebetegséggel összefüggő, tünetekkel együttjáró anémiában szenvedő felnőtt betegek számára, mind a nem-dializált, mind a dializált betegek esetén.)

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 21-24 June 2021

CHMP summary of positive opinion for Evrenzo

AstraZeneca, FibroGen hit another roxadustat setback as FDA panel calls for more safety data

AstraZeneca, FibroGen's roxadustat hit with tough safety questions in FDA review ahead of key expert meeting

FDA slaps AstraZeneca, Fibrogen with last-minute roxadustat AdComm, cuing another delay for anemia drug

Safety and Efficacy Study of Roxadustat to Treat Anemia in Patients With Chronic Kidney Disease, on Dialysis.

Roxadustat in the Treatment of Anemia in Chronic Kidney Disease (CKD) Patients, Not on Dialysis, in Comparison to Darbepoetin Alfa (Dolomites)

Roxadustat approved in China for the treatment of anaemia in chronic kidney disease patients on dialysis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.