hirdetés

Új IL-6 antitest krónikus vesebetegeknek

Az interleukin-6 gátló ziltivekimab csökkentette több gyulladásos és a trombózisra utaló biomarker szintjét a magas ateroszklerotikus kockázatú, közepes vagy súlyos krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedőkben.

hirdetés

A mérföldkőnek számító CANTOS vizsgálat kimutatta, hogy a veleszületett immunitás IL-1‑ről IL-6-ra és CRP-re vezető útvonalának egy IL-1β elleni monoklonális antitesttel, a canakinumabbal (Ilaris), történt célzott kezelése 35-40%-kal csökkentette a hsCRP-t, és -az alacsony denzitású lipoproteinek (LDL) szintjének csökkentésétől függetlenül- csökkentette a miokardiális infarktus, a stroke és a szívhalál kockázatát.

A klinikai előny nagyobb volt azoknál, akiknél erőteljes IL‑6 csökkenés volt tapasztalható, ami arra utal, hogy maga az IL-6 lehet az ateroprotekció elsődleges célpontja. Ezt megerősítik a közelmúltban végzett mendeli randomizációs vizsgálatok és egereken végzett kísérletek, melyek szintén azt mutatják, hogy az IL-6 receptor elleni antitestek lassítják az ateroszklerotikus progressziót.

A RESCUE a magas kockázatú, CKD-ben szenvedő és emelkedett hsCRP-vel rendelkező betegekre fókuszált, akiknél az IL-6 korrelál a vesekárosodás súlyosságával és az ateroszklerotikus kockázat mértékével. A RESCUE vizsgálatban elért, ziltivekimab által a hsCRP-re gyakorolt változás mértéke közel kétszer akkora volt, mint a CANTOS-ban korábban megfigyelt, canakinumabbal elért 15‑20%‑os csökkenés.

 

A 264, 3-5-ös stádiumú CKD-ben szenvedő, legalább 2 mg/l hsCRP-vel rendelkező beteget randomizálták, és 4 hetente 7,5 mg, 15 mg vagy 30 mg ziltivekimabot vagy szubkután placebót kaptak legfeljebb 24 héten keresztül.

A vizsgálat 12. hetében a nagy érzékenységű C-reaktív fehérje (hsCRP) medián szintje 77%‑kal, 88%-kal és 92%-kal csökkent a ziltivekimab 4 hetente adott 7,5 mg-os, 15 mg-os és 30 mg-os dózisai mellett, szemben a placebóval elért 4%-os csökkenéssel (P<0,0001 minden esetben).

Dózisfüggő módon emelkedett azoknak a betegeknek a száma is, akiknél a hsCRP legalább 50%-kal csökkent, és a kezelés során a hsCRP értéke 2 mg/l alatt volt (66%, 80%, 93% szemben a 4%-kal; P<0,001 minden esetben).

 

A becsült glomeruláris filtrációs ráta mediánja 38 ml/perc/1,73 m2 volt, a hsCRP mediánja 5,7 mg/l, az IL-6 mediánja pedig 5,6 pg/ml. A betegek medián életkora 66 év volt, és kétharmaduk szedett sztatinokat.

Az elsődleges végpontban a hsCRP csökkenése mellett a 7,5 mg, 15 mg és 30 mg ziltivekimab dózisfüggő változásokat mutatott a placebóhoz képest a következőkben:

fibrinogén: –25%, –25%, –37% szemben a placebónál mért –2%-kal

haptoglobin: –30%, –40%, –56% szemben a placebónál mért –3%-kal

szérum amiloid A: –40%, –50%, –42% szemben a placebónál mért +2%-kal

szekretált foszfolipáz A2: –27%, –41%, –49% szemben a placebónál mért 0%-kal.

Érdekes módon a lipoprotein A szintje is csökkent (16%-kal, 20%-kal, 25%-kal szemben a 0%‑kal). A ziltivekimab – korábbi IL-6-gátlók és más IL-6-gyógyszerekkel ellentétben – nem növelte az aterogén lipidek mennyiségét. Az ApoB:ApoA arány nem változott (0%, 0%, -5% szemben a -2%-kal).

Az IL-6 terápiák lehetséges mellékhatásai közül nem volt bizonyíték 2., 3. vagy 4. fokozatú tartós neutropeniára vagy trombocitopéniára, és nem volt a normális felső határérték háromszorosát meghaladó alanin-aminotranszferáz- vagy aszpartát-aminotranszferáz-szint sem.

Súlyos fertőzés a placebo csoportban 5, a 7,5 mg-os ziltivekimab-csoportban 11, a 15 mg-os csoportban 5, a 30 mg-os csoportban pedig 3 betegnél fordult elő.

A ziltivekimab egy IL-6 monoklonális antitest, nem pedig egy IL-6 receptorgátló, jobb specificitással, kevesebb mellékhatással és injekciós reakcióval.

Bár a vizsgálat mindössze 24 hetes volt, és viszonylag kis esetszámú, de fontos kiemelni, hogy a placebo csoporthoz képest sem májműködési zavar, sem neutropenia vagy a trombocitopénia nem fordult elő gyakrabban. Mindenesetre a ziltevikimab bizonyított biológiai aktivitásán kívül további vizsgálatok szükségesek annak felderítésére, hogy az IL-6 drasztikus csökkenése jobb kardiovaszkuláris védelmet jelent-e. Jelenleg folyik (a Novo Nordisk által támogatott) kardiovaszkuláris eredményeket vizsgáló ZEUS kettős vak vizsgálat, amelyben a 15 mg ziltivekimab hatását több mint 6000 olyan CKD-s betegnél elemzik, akik RESCUE vizsgálatban résztvevőkhöz hasonló magas kockázatúak.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/951382

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.