hirdetés

Kockázat alapú vesebeteg-ellátás

 A krónikus veseelégtelenség előrejelzésére alkalmas módszert fejlesztettek ki amerikai kutatók, melynek segítségével megbecsülhető, milyen eséllyel alakul ki a kórkép a következő 5 évben.

hirdetés

Bár egyesült államokbeli adatok szerint 59% annak az esélye, hogy valakinél élete során krónikus veseelégtelenség (CKD) alakul ki, és a betegség aktuálisan a felnőtt populáció 10%-ánál mutatható ki, eddig nem fejlesztettek ki olyan egyszerű és pontos eszközt, ami alkalmas volna a veszélyeztetettek azonosítására, írják a JAMA-ban megjelent tanulmány szerzői. Robert Nelson és munkatársai most 28 ország 5 millió betegének adatát felhasználva létrehoztak egy ilyen eszközt (Development of Risk Prediction Equations for Incident Chronic Kidney Disease).

A tíz éve alapított CKD Prognózis Konzorcium tagjai által kifejlesztett módszer szabadon hozzáférhető az interneten, és a rutinszerű ellátás során nyert adatokat felhasználva azt számszerűsíti, hogy milyen eséllyel alakul ki 60 ml/perc/1,73m2-nél kisebb glomerulus filtrációs ráta (eGFR) az adott személynél a következő 5 évben. A veszélyeztetettek azonosítása lehetővé teszi a kockázati tényezők mérséklését és a szűrővizsgálatok frekvenciájának személyre szabott kialakítását, így a primer prevenció irányába viheti a körzeti orvosi praxisok működését, írja a tanulmány mellett megjelent szerkesztőségi közlemény (Is Risk-Based Kidney Care on the Horizon?).

 A konzorcium 34 különböző betegkohorsz (több mint 4 millió nem diabéteszes – átlagéletkor 54 év, 38% nő - és közel 800.000 diabéteszes személy - átlagéletkor 62 év, 13% nő) 1970-től gyűjtött adatát használva valójában két eszközt fejlesztett ki a már diabéteszesek és a nem diabéteszes személyek CKD-kockázatának számszerűsítésére (a vizsgálat átlagosan 4 éves utánkövetése alatt a nem diabéteszesek 15%-ánál, a diabéteszesek 40%-ánál alakult ki CKD). A nem diabéteszes modell az életkort, a nemet, az etnikumot, az eGFR-értéket, a kórtörténetben szereplő kardiovaszkuláris betegségeket, a dohányzást, a hipertóniát, a testtömeg indexet és az albuminuriát veszi figyelembe a CKD-kockázat kiszámítása során, míg a diabéteszes modell ezeken felül a diabétesz-gyógyszereket, a hemoglobin A1c-értéket és e kettő közötti interakciót is számításba véve adja meg a becsült CKD-kockázatot. Mint kiderült, a legnagyobb kockázatot az idősebb életkor, a hipertónia, az albuminuria, a szívbetegség, az afroamerikai etnikum és a női nem jelenti (a szerzők külön felhívják a figyelmet arra, hogy a klinikai kohorszokban a cukorbetegek 65%-a esetében hiányzott az albuminuria kivizsgálása, ami pedig kifejezetten fontos volna a CKD-kockázat előrejelzéséhez). A CKD-kockázatot számszerűsítő módszer arra is alkalmas, hogy az orvos a kardiovaszkuláris kockázat mellett a CKD-kockázatra vonatkozóan is személyre szabott felvilágosítást és oktatást tudjon nyújtani betegének. Az eszköz pontossága nem diabéteszesek körében kiváló (a kockázatbecslés pontosságát meghatározó Harrell-féle C-statisztika mediánja 0,845), diabéteszesek körében jó (C-statisztika mediánja 0,8).

 A szakértők kifejtik: amennyiben sikerül a vesebetegséget korai stádiumban felfedezni, annak progressziója lassítható vagy akár meg is állítható az életmód megváltoztatásával, a vesekárosító kórképek (hipertónia, diabétesz) kezelésével, a vesekárosító gyógyszerek, így bizonyos antibiotikumok, képalkotásban használatos kontrasztanyagok és a NSAID-fájdalomcsillapítók mellőzésével. Azok esetében, akiknél a számítás alapján nagy kockázat feltéteéezhető, a kockázati tényezők intenzívebb kezelésére, gyakoribb ellenőrző vizitekre és viselkedéses intervencióra van szükség.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.