hirdetés

Tanulságos jogi esetek

Ez a rovat olyan eseteket mutat be, amelyek különböző peres ügyekben tárgyalt orvosjogi alapelvekre hívják fel a figyelmet. Nem szándékozik jogi tanácsokat adni. A rovat végén a magyar kiadás főszerkesztője tesz észrevételeket.

A nem megfelelően elvégzett myomectomia esete

Andrew I. Kaplan, Esq.

1998. júliusában egy 43 éves színes bőrű asszonyt utaltak az alperes szülész-nőgyógyászhoz menorrhagia műtéti kezelése céljából, amelynek hátterében myomás méh állt. A beteg kórelőzményében 1983 óta ismert myoma-göbök szerepeltek. Az asszonynál 1994-ben a göbök kiágyazására, valamint a bal oldali petevezeték és petefészek eltávolítására került sor, azonban tünetei (erős vérzés és a fájdalom) hat hónappal később kiújultak. A beteg panaszai a nőgyógyásza által előírt, 3–6 hónapig tartó leuprolidkúrák ellenére továbbra is fennálltak. Az orvos írásbeli egyeztetést követően a későbbi alpereshez irányította az asszonyt, és jelezte, hogy a beteg „laparoszkópos úton történő lézeres myoma-eltávolítást” szeretne.

Az alperes nőgyógyász nem laparoszkópos úton, hanem hasi metszéssel távolította el a myoma-göböket 1998 augusztusában. A kórlapban elhelyezett beleegyező nyilatkozat szövegéből szintén kiderült, hogy a betegnél laparotomiát terveztek. A műtéti leírás szerint a hasfal, illetve a peritoneum megnyitását követően az orvos a cseplesz és a hashártya között észlelt összenövéseket oldotta, így elválasztotta a méhet a medencefal jobb oldalától. A méh fundusából egy elmeszesedett myoma-göböt ágyazott ki, és további göböket távolított el ugyanazon a metszésen keresztül. Ezután a méh mellső falán ejtett metszésen át három nagy submucosus göböt ágyazott ki, valamint a hátsó falon két metszést ejtve további göböket távolított el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.