hirdetés

Tarts állatot, egészségesebb leszel

A kedvencként tartott háziállatok nem csak az állattartóra vannak jó hatással, hanem jelentős egészségügyi megtakarítást is hozhatnak.

hirdetés

Számos tanulmány igazolta, hogy a kedvencként tartott állatok és az ember közötti kapcsolat pozitívan befolyásolja az állattartók fizikai és mentális egészségét.  Olyannyira, hogy ezeket az állatokat újabban már nem is házikedvencekként, hanem társállatokként emlegetik, jelölve ezzel az ember és állat közti szoros kapcsolat minőségét.

A társállat a kutyán és macskán kívül szinte bármi lehet, amivel gazdája képes valami módon kommunikálni. Akinek van ilyen állati társa, annak alacsonyabb a vérnyomása, a koleszterinszintje, jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és csökkennek a kardiovaszkuláris kockázati tényezői is. A szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl mint azok, akinek nincs társállatuk. A házi kedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszert is.

Az amerikai szívgyógyászok társasága (American Heart Association) már a 2013-mas állásfoglalásában is ajánlja az állattartás a kardiovaszkuláris rizikó csökkentésére, azonban hangsúlyozzák, ne azért vegyünk házikedvencet, hogy kisebb valószínűséggel haljunk meg stroke-ban vagy infarktusban, hanem azért, mert élvezzük a társaságát, örömöt jelentenek számunkra, és ez az, aminek révén segítenek egészségünk megőrzésében.

Az állattartás a gyermekek fejlődésére is pozitív hatással van, megtanulnak törődni valakivel, felelősséget viselni iránta, szeretet adó és lefogadó és empatikus képességük is jobban alakul, mint állattal nem rendelkező társaiké.

Mindezeket alátámasztja a HABRI (Human Animal Bond Research Institute) közelmúltban közzétett tanulmánya amely kimutatja, hogy az emberre gyakorolt pozitív hatásai mellett a házikedvencek az egyes országok egészségügyi rendszereire is jelentősen hatnak. A jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőleg 3 300 milliárd forint) költségmegtakarítást köszönhet a kedvencként tartott társállatoknak. A tanulmány szerint a 132,8 millió amerikai társállattartó 60%-kal kevesebbszer jár orvoshoz, mint az, aki nem tart állatot. Ez az összeg Ausztráliában 5,8 milliárd dollár, Németországban pedig 7,4 milliárd euró.

Természetesen nem feledkezhetünk meg azokról a betegségekről sem, amelyeket házikedvenceinktől kaphatunk, ezeket ismerni kell és a  www.felelosallattartas.hu, oldalról azt is megtudhatjuk, mit tehetünk ezek megelőzése érdekében. Az állatoktól kapható betegségek kockázata azonba jóval kisebb, mint a tartásukból eredő jótékony hatások haszna.

 

Forrás: Bayer sajtóközlemény

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.