hirdetés

TBC világnap

Míg 2014-ben az USA-ban megközelítően kilenc és fél ezer új tbc-s megbetegedést regisztráltak, az EU harminc országában közel hatvanötezret.

hirdetés

Minden év március 24-én megrendezésre kerül a TBC világnap, mellyel arra emlékezünk, hogy Robert Koch 1882-ben felfedezte a Mycobacterium tuberculosis-t, azaz a tuberkulózis (TBC, gümőkór) kórokozóját. A TBC világnap lehetőséget kínál figyelemfelhívásra a tuberkulózishoz kapcsolódó problémák és megoldásuk tekintetében, valamint támogatja a TBC kontrollálására irányuló nemzetközi törekvéseket.  

Az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 2015-benaz "Ismerd fel a TBC-t. Kezeld a TBC-t. Segíts a teljes gyógyulásban." jelmondatot fogalmazta meg a világnap mottójaként. A helyi és állami TBC programokban résztvevő amerikai egészségügyi dolgozókat arra bátorítják, hogy hívják fel a lakosság figyelmét a TBC-re és oktassák megelőzését, kezelését és működjenek együtt egyéb társadalmi és civil szervezetekkel. Az Egyesült Államokban 2014-ben összesen 9 412 új TBC-s esetet regisztráltak, mely 3 főt jelent 100 000 lakosra vetítve. Habár a TBC-s megbetegedések száma csökkenő trendet mutat, 2014-ben mutatkozott a legkisebb mértékű csökkenés több mint egy évtizedes távlatban. Az USA nemzeti statisztikái szerint a külföldi születésű vagy etnikai kisebbséghez tartozó személyek körében gyakoribb a tuberkulózis előfordulása.

Az európai surveillance rendszer eredményei alapján (ECDC) Magyarországon 2014-ben 10,6 új beteget fedeztek fel százezer lakosonként. Ennek 95%-a tüdő tuberkulózis. A csökkenés folyamatos. Az EU harminc országában közel 65 ezer új beteg volt, ez 12,7/százezer fő. A tbc-s incidencia így tovább csökkent, annak köszönhetően, hogy 19 országban tovább javultak a morbiditási mutatók. A megbetegedési sor két végén állnak Románia >83, és Görögország, illetve Ciprus és Csehország <5/százezer fő.

 

Forrás: Centers for Disease Control and Prevention

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.