hirdetés

Tesztoszteron-terápia és kardiovaszkuláris kockázat

Nincs hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a tesztoszteron-kezelés kardiovaszkuláris mellékhatásokat okozna, jelenti ki egy szerkesztőségi közlemény, amely a Journal of Men's Health című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

hirdetés

A Mary Ann Liebert, Inc. kiadó vendégszerkesztői, dr. Martin Miner, dr. Joel J. Heidelbaugh és dr. Abraham Morgentaler az interneten szabadon olvasható cikkükben kijelentik: elhibázottak azok a szakirodalomban és a populáris sajtóban napjainkban megjelenő cikkek, amelyek megkérdőjelezik a tesztoszteron-terápia hasznát a tesztoszteron-hiány kezelésében és azt állítják, hogy annak kardiovaszkuláris mellékhatásai volnának.

Tesztoszteron-terápia és kardiovaszkuláris kockázat: egy tanulságos történet (Testosterone Therapy and Cardiovascular Risk: A Cautionary Tale) című cikkükben Martin Miner, a Warren Alpert School of Medicine orvosa, valamint Joel Heidelbaugh, a University of Michigan Medical School és Abraham Morgentaler, a Harvard Medical School orvosai kijelentik: “Nem értünk egyet azokkal, akik megkérdőjelezik a tesztoszteron-hiány mint diagnózis realitását attól függetlenül, hogy az hipogonadizmussal, vagy mint a hirdetések használják a kifejezést, alacsony T-szinttel jár-e együtt.” A szerzők hozzáteszik: „Nagyobb és hosszabb távú vizsgálatokra van szükség a tesztoszteron-terápia lehetséges kardiovaszkuláris hatásainak megállapításához. A jelenlegi bizonyítékok nem támasztják alá, hogy új megszorításokra lenne szükség a szívbeteg férfiak tesztoszteron-kezelésével kapcsolatban.”

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.