hirdetés

Tüdőembólia szinkópe után

A Basel Syncope Evaluation Study (BASEL IX) vizsgálat eredményei szerint a szinkopéval jelentkező betegeknél viszonylag ritka a potenciálisan halálos kimenetelű pulmonális embólia.

hirdetés

Dr. Patrick Badertscher (University of Basel, Svájc) és munkatársai a szinkópe utáni pulmonális embólia (PE) prevalenciáját vizsgálva 13 nagy európai, észak-amerikai és óceániai sürgősségi osztályra (ED-re) 2010 májusa és 2017 februárja között szinkópe diagnózissal bekerülő 1895 beteg adatait nézték át. Ezek közül 1397 beteg adatai voltak alkalmasak a kiértékelésre és 1156 beteget tudtak két éven keresztül követni. A betegek átlagos életkora 69 év volt, 42%-ban nők voltak.

A szinkópe fogalmát a legújabb European Society of Cardiology guideline-ja definiálja. A pulmonális embólia meglétét vagy hiányát a klinikum valószínűségi értékein, a D-dimer próbán és a CTPA-képeken, vagy klinikai indikáció esetén a ventiláció/perfúzió (V/Q) szkenneléssel lehet megállapítani. (A D-dimer a fibrin degradációs terméke, a hemosztatikus rendszer aktiválódására utal.) PE kerül megállapításra, ha a CT-vel végzett pulmonális angiográfia (CTPA) képeken intraluminális telődési defektus látható, vagy a perfúziós hiány eléri a megfelelő normál ventilláció legalább 75%-át. Szerintük a CTPA során talált kicsiny perfúziós hiányosságok klinikai jelentősége bizonytalan, a betegek 42%-ában fals pozitív eredményeket kaptak. A PE lehetőségét elvetették 612 betegnél (44%), mivel a klinikai kép valószínűségi mutatója nem utalt erre (Wells score ≤4 alatt) és a D-dimer próba is negatív volt. A többi betegnél vagy CTPA-val, vagy V/Q próbával zárták ki a PE lehetőségét 88 esetben (6,3%), de igazolták a PE fennállását 19 esetben (1,4%, 95%CI 0,87-2,11).

A szinkópe miatt kórházi ápolásra szoruló betegek közül az első szinkopét elszenvedő betegek alcsoportjában kissé magasabb volt a PE aránya (4,3% vs. 2,3%). Ez jóval alacsonyabb, mint a korábbi olasz PESIT vizsgálatban (Pulmonary Embolism in Syncope Italian Trial) mért arány, ahol is az első epizódú szinkópén átesett 560 beteg 17,3%-ánál figyelték meg tüdőembólia kialakulását.

A 2 éves klinikai követés után mindössze 12 esetben (betegek 0,9%-a) figyeltek meg új PE-t, vagy kardiovaszkuláris halált, ezek közül egyik sem érintett olyan beteget, akinél előzetesen a Wells-féle valószínűségi próba, vagy a negatív D-dimer alapján kizárták volna a PE lehetőségét. Dr. Badertscher elmondta theheart.org/Medscape Cardiology-nak, hogy jelenleg is folyamatban van 4-5 olyan vizsgálat, melyekben más betegeken ellenőrzik a szinkópe után kialakuló pulmonális embólia gyakoriságát, de ezek is azt mutatják, hogy a korábbi feltételezéseknél jóval alacsonyabb arányban fordul elő szinkópe után a PE.

Dr. Samuel Z. Goldhaber (Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston) szerkesztőségi közleményében megjegyezte, hogy a PESIT és a BASEL IX vizsgálatban talált különbségének oka elsősorban az, hogy teljesen eltérő kockázatú betegeket vettek be a vizsgálatokba. A PESIT-be nagy PE kockázatú, átlag 80 éves életkorú betegek kerültek, akik első szinkópés epizódjuk miatt kerültek kórházi felvételre, míg a BASEL IX vizsgálat betegei jóval fiatalabbak voltak, első, vagy ismételt szinkópés epizódjuk zajlott, sokuknál (678 fő) nem is történt CT- vagy pulmonális izotóp-vizsgálat – még akkor sem, ha nagy volt a PE klinikai valószínűsége, vagy pozitív volt a D-dimer. A PESIT versus BASEL IX vizsgálatok közötti harmadik különbség a hétköznapi klinikai gyakorlatban volt. A mai gyakorlatban az első szinkópén átesett betegeknél vizsgálódni kell a PE irányában, még akkor is, ha a beteget már hazaengedték a sürgősségi osztályról.

Abban Dr. Goldhaber és Dr. Badertscher véleménye is egyezik, hogy a BASEL IX tanulmány egyik erőssége a 2 éven át történt betegkövetés. Megjegyzendő, hogy a BASEL IX-ban résztvevő 13 centrumban a szinkópe miatti hospitalizáció széles határok között mozgott: 28%-tól 87%-ig változott. Ez is arra utal, hogy nincs konszenzusos megállapodás a betegek értékelése szempontjából, nincsenek standardok. A kardiológusok, virológusok, sürgősségi specialisták közös munkájától várható a szinkópés betegek leghatásosabb ellátása. Mostanában a szinkópéval sürgősségi osztályokra kerülő betegeknél B-típusú natriuretikus peptidet, N-terminális proBNP-t, magas érzékenységű kardiális troponint is néznek.

Források:

1. Wendling P. BASEL IX. PE uncommon in patients presenting with syncope. Medscape Medical News. August 06, 2019.

 2. Badertscher P, Du Fay De Lavallaz J, Hammerer-Lercher A, et al. Prevalence of pulmonary embolism in patients with syncope. J Am Coll Cardiol 2019;74(6). DOI:10.1016/j.jacc.2019.06.020

3. Goldhaber SZ. Pulmonary embolism in patients with syncope. Horse or zebra? J Am Coll Cardiol 2019;74(6).DOI: 10.1016/j.jacc.2019.04.070

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.