hirdetés

Tüdőrákszűrés fontos melléklelete

Az alacsony dózisú CT-vel végzett rendszeres tüdőrákszűrés kapcsán ki lehet emelni azokat a betegeket, akiknél magas az aorta-stenosis kockázata.

hirdetés

Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent közlemény szerint az alacsony dózisú CT-vel (LDCT-vel) végzett tüdőszűrés során észlelt aorta-billentyű meszesedés alapján megbecsülhető az aorta-stenosis kialakulásának kockázata.

Az AmericanHeart Association (AHA) szerint az aorta-stenosis az egyik leggyakoribb billentyűbetegség, mely jellemzően beszűkíti az aorta billentyűt, így csökkenti a szívből a testbe áramló vér mennyiségét. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) egyedül az LDCT-t javasolja a tüdőrák szűrésére, melynek elvégzésekor -  lengyel szerzők szerint - a koronária betegségek mellett egyben az aorta-billentyű elmeszedése is észlelhető.

A Journal of Thoracic Imaging egy 2019-es cikkében leírta, hogy az LDCT nemcsak a tüdőrák, hanem a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és a koronária-betegség kimutatására is alkalmas, ami azért is jelentős, mert becslések szerint 2050-ben várhatóan ezek a kórokok lesznek a halálozások döntő részéért felelősek. (Heuvelmans).

Dr. Marcin Fijalkowski (Medical University of Gdansk) és munkatársai 6631, 50 és 80 év közötti, legalább 30 éve dohányzó személyt vizsgáltak 2016 és 2018 között, a MOLTEST BIS tüdőrák szűrési program keretein belül. Az aorta-billentyű meszesedésének kimondásához a 900-as kalcium-score-t meghaladó értékeket vették pozitívnak (a koronáriák esetén a 400 fölötti kalcium-score érték már nagy mennyiségű plakkot jelent). A pozitívnak tekintett eseteket szív-ultrahanggal tovább vizsgálták a diagnózis igazolására. Aorta-billentyű meszesedést a betegek 13%-ánál (869 esetben) láttak. Ennek a csoportnak a 8%-ánál (68 beteg) észleltek 900-as score fölötti értéket, esetükben  ultrahanggal 0,5%-ban legalábbis mérsékelt súlyosságú aorta-stenosist mutattak ki. Az ily módon igazoltan billentyű-meszesedésben szenvedők  55%-a nem is tudott billentyű betegségéről, ami 23%-uknál  már súlyos fokú volt.

Mivel a tüdőszűrő vizsgálat járulékos lelete életmentő volt, a szerzők javasolják, hogy az LDCT-vel végzett tüdőrák-szűrés során rutinszerűen végezzék el az aorta-billentyű meszesedés értékelését is, annak ellenére, hogy a kardiológiai társaságok egyelőre nem ismerték fel az LDCT jelentőségét az aorta-stenosis igazolásában.

Dr. Salim S. Virani (kardiológus, Baylor College of Medicine, Houston) is fontosnak tartja, hogy „ha már képalkotó vizsgálatot végzünk valamilyen ok miatt, akkor minden rendelkezésre álló információt értékelnünk kell.” Természetesen  további, nagyobb esetszámú vizsgálatokat tart  szükségesnek, mielőtt az LDCT vizsgálatot az aorta-stenosis diagnosztikus eszközeként alkalmaznánk. A vizsgálat további korlátja a bevont betegek igen speciális csoportja (idősebb, és nagyon régóta dohányos); minden bizonnyal  fiatalabbak esetén (a jóval kisebb tüdőrák gyakoriság mellett), sokkal kevesebb lett volna a felfedezett aorta-meszesedés is. Azt is tudni kellene, hogy az általános népességben mennyi mellkasi képalkotó vizsgálat történik nem kardiológiai okokból,ahhoz, hogy eldönthessük, milyen meszesedési értékeknél húzzuk meg a pozitivitás határát.

Forrás:

Baulkman J. LDCT lung cancer screening may ID aortic stenosis risk. Medscape Medical News. June 11, 2021.

Klein-Awerjanow K, Rzyman WW, Ostrowki M, et al. Aortic stenosis as an additional finding in low-dose computed tomography lung cancer screening: a cross-sectional study. Ann Intern Med. Letters. 8 June 2021.

Heuvelmans MA, Vonder M, Mienek R, et al. Screening for early lung cancer, chronic obstructive pulmonary disease, and cardiovascular disease (the BIG-3) using low-dose chest computed tomography: current evidence and technical considerations. J Thoracic Imaging 2019;34(3):160-169.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.