hirdetés

Új diabétesz kezelési ajánlások

Az új amerikai ajánlásokban előtérbe kerülnek a szív- érrendszeri halálozást bizonyítottan csökkentő szerek.

hirdetés

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA, The American Diabetes Association) 2018-ra kiadott irányelveiben új ajánlásokat fogalmaz meg a bizonyítottan kardiovaszkuláris előnyökkel rendelkező vércukorszint csökkentő szerek 2-es típusú diabéteszben (T2DM) történő alkalmazásával, az idősek diabéteszkezelésével és a magas kockázatú serdülők vércukor-szűrésével kapcsolatban.

A szervezet továbbra is ragaszkodik a diabéteszes magasvérnyomás 140/90 Hgmm-es küszöbérték definíciójához, dacára annak, hogy az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC), idén alacsonyabbra szállította le a magasvérnyomás küszöbértékét (új definíciójuk szerint a ≥130/80 Hgmm vérnyomás 1. fázisú hipertóniát jelent).

Az ADA talán legjobban várt és legnagyobb hatású ajánlása, hogy a bizonyítottan kardiovaszkuláris előnyökkel rendelkező vércukorszint csökkentő szerek - így a glukagonszerű peptid 1 (GLP-1) agonista liraglutid (VictozaNovo Nordisk) - és/vagy a mortalitást is csökkentő nátrium-glükóz kotranszporter-2 (SGLT2) gátló empagliflozin (Jardiance,Boehringer Ingelheim/Lilly) adásának javallata diagnosztizált ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségben szenvedő olyan 2-es típusú diabéteszes pácienseknek, akiknek glikémiás célértékei nem érhetők el pusztán életmód változtatással és metformin szedéssel.

Az ajánlások másik jelentős új eleme a túlsúlyos vagy elhízott, és legalább egy további kockázati faktorral rendelkező serdülők prediabéteszes állapotának szűrésére vonatkozik. Az ADA tudományos és orvosi igazgatója William T Cefalu hangsúlyozza, hogy a fiatalok cukorbetegsége különbözik a felnőttek 2-es típusú diabéteszétől, ugyanis gyermekeknél és serdülőknél rapidabb a béta-sejt funkció csökkenése.

A diabétesz szűrésére, diagnosztizálására és monitorozására használt HbA1c értékeit és vizsgálatának korlátait is módosították a vörösvérsejt turnovert befolyásoló és a módosult hemoglobinnal rendelkező kórképek (pl. sarlósejtes anémia) esetén. Beépítették az ajánlásba HbA1c és az átlagos vércukorszint értékeinek etnikai különbségeit is.

Három új ajánlás is született az idősebb betegek egyénre szabott kezelésének fontosságáról a hipoglikémia kockázatának csökkentése, a túlkezelés elkerülése és a kezelés lehetőség szerinti egyszerűsítése érdekében, természetesen szem előtt tartva a HbA1c célértékek elérésének és megtartásának fontosságát.

Az irányelv az eddigi 25 éves korról 18 éves korra szállította le a folyamatos glükózmonitorozás szükségességét azokban az esetekben, amikor az 1-es típusú diabéteszes betegekben nem sikerül elérni a glikémiás célértékeket.

Az ajánlásokban megemlítik, hogy már elérhető az USÁ-ban felnőttkori alkalmazásra nemrég engedélyezett új intermittáló ("flash") glükóz monitorozó eszköz, a  FreeStyle Libre (Abbott) (Folyamatos vércukorszintmérés szúrás nélkül)  és kapható több, a folyamatos glükózmonitorozásra alkalmas eszköz is (pl. Dexcom G5) az újjbegyvérből történő cukorszint meghatározására alkalmas tesztcsíkok helyettesítőjeként.

Az ADA és egyéb szakmai szervezetek az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC), idei ajánlásával szemben továbbra is a ≥140/90 értékeket tekinti magasvérnyomásnak diabéteszes betegek esetén. Teszi ezt olyan nagy vizsgálatok eredményei alapján, mint az ACCORD-BP , amelyben 4733 T2DM beteg ADVANCE BP, amelyben 11140 T2DM beteg elsődleges kardiovaszkuláris végpont elérési aránya ugyan javult, de elért vérnyomásértékük 136/73Hgmm volt. Az egyéb nagy vizsgálatokba, pl. a SPRINT-be, ahol az intenzívebb vérnyomáscsökkentés kedvezőnek bizonyult, nem vontak be diabéteszes betegeket. A diabéteszes és magasvérnyomásban szenvedő betegek elérendő vérnyomás célértéke továbbra is <140/90Hgmm, de az ADA hangsúlyozza, hogy válogatott, és magas kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező diabéteszes betegekben előnyös lehet a vérnyomás erőteljesebb (pl <130/80 vagy <120/80 Hgmm) csökkentése.

Az ADA az AHA/ACC-hoz és más szervezetekhez hasonlóan javasolja a diabéteszes és magasvérnyomásban szenvedő betegek otthoni vérnyomás monitorozását a "fehér-köpeny" hipertónia kiküszöbölésére és szükségesnek tartja a betegek adherenciájának növelését.

Az új ajánlás javasolja a diabéteszes terhesek számára az első trimeszter végétől kis dózisú aszpirin adását a preeclampsia kockázatának csökkentésére.

A Társaság hangsúlyozza, hogy az irányelveket folyamatosan revideálja az új gyógyszerek és eszközök piacra kerülésével. Az irányelveket tartalmazó app 2018 februárjában lesz elérhető, de akik a régimódi formához ragaszkodnak, azok számára nyomtatott változatot is készül a  Diabetes Care januári számában.

 

Forrás: Diabetes Care

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.