hirdetés

Új készítmény súlyos granulomatózis kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a súlyos, aktív granulomatózis kezelésére szolgáló Tavneos (avakopán) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) november 8-11-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a poliangiitisszel vagy mikroszkópos poliangiitisszel járó súlyos, aktív granulomatózis kezelésére szolgáló Tavneos (avakopán, 10 mg-os kemény kapszula) készítményre (kérelmező: Vifor Fresenius Medical Care Renal Pharma France). A teljes indikáció szerint a Tavneos rituximabbal vagy ciklofoszfamiddal kombinációban felnőtt betegek poliangiitisszel vagy mikroszkópos poliangiitisszel (GPA illetve MPA) járó súlyos, aktív granulomatózisának kezelésére.

A készítményt kizárólag GPA vagy MPA diagnózisában és kezelésében jártas szakorvos írhatja fel, és a kezelés alatt a betegek állapotát figyelemmel kell kísérnie.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. október 8-án engedélyezte a készítmény forgalmazását azonos márkanév alatt (a kérelmező itt a ChemoCentryx volt).

 

A hatóanyagról (avakopán)

A Tavneos hatóanyaga, az avakopán (ATC kód: még nem került megállapításra) a humán komplement 5a (C5a) receptor szelektív antagonistája. Hatását a C5a receptor blokkolásával fejti ki, így csökkentve a C5a pro-inflammatorikus hatásait, beleértve a neutrofilek aktivációját, migrációját és a vaszkuláris endotél felszínekhez tapadását. A Tavneos az első szájon át szedhető C5a-receptor gátló.

 

Az ADVOCATE klinikai vizsgálatról

Az Amerikai Egyesült Államokban az FDA a forgalmazási engedélyt a 20 országban, összesen 300 beteg bevonásával végzett randomizált, kettős-vak, aktív kontrollos fázis III ADVOCATE klinikai vizsgálat (NCT 02994927) eredményei alapján adta ki. A kétkarú vizsgálat egyik karján a betegek 26 héten át kapták az avakopánt rituximabbal vagy ciklofoszfamiddal (melyet azathioprin követett) kombinációban. A másik karon a komparátor készítmény a prednizon volt, ugyanilyen gyógyszerkombinációban. A vizsgálat elsődleges végpontja a betegség 26. héten mért remissziója és az 52 hetes tartós remisszió elérése volt a Birmingham vaszkulitisz betegségaktivitási pontszám (BVAS) kritérium alapján. Az eredmények szerint az avakopán az 52 hetes tartós remisszió tekintetében jobbnak bizonyult a prednizonalapú kezelésénél. A leggyakoribb mellékhatások, melyek a betegek ≥5%-ánál, illetve a prednizonnal kezelt betegeknél magasabb arányban jelentkeztek a következők voltak: hányinger, fejfájás, magas vérnyomás, hasmenés, hányás, kiütések, fáradtság, felső hasi fájdalom, szédülés, vérkreatininszint-emelkedés és paresztézia.

További vizsgálatokban az avakopánt súlyos hidradenitis suppurativa és C3 glomerulopátia kezelésében is értékelik.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a novemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 8-11 November 2021

EMA positive opinion: Tavneos

FDA approves add-on drug for adults with rare form of blood vessel inflammation

FDA approves avacopan for ANCA-associated vasculitis

ChemoCentryx Announces FDA Approval of TAVNEOS™ (avacopan) in ANCA-Associated Vasculitis

FDA Approves Avacopan for Treatment of ANCA-Associated Vasculitis

First FDA-approved orally-administered inhibitor of the complement 5a receptor

ChemoCentryx Announces Filing of Amendment to NDA Submission and Extension of the PDUFA Review Period for Avacopan in the Treatment of ANCA-Associated Vasculitis

ChemoCentryx Announces Results of FDA Advisory Committee Meeting on Avacopan in ANCA-Associated Vasculitis

ChemoCentryx Submits New Drug Application to the U.S. FDA for Avacopan in ANCA-Associated Vasculitis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.