hirdetés

Új módszer a méhnyakrák kezelésében

Mexikói kutatók új gént azonosítottak méhnyakrákban. A CDKN3 gén potenciális terápiás célpont lehet az újonnan kifejlesztendő kezelések során, ugyanis ráksejttenyészetekben a gén blokkolásának jelentősen csökkent a daganatsejtek szaporodása.

hirdetés

A kutatómunkát koordináló Jaime Berumen Campos beszámolója szerint a CDKN3 gént „siRNS” (kis interferencia [small interference] RNS) segítségével blokkolták, ezáltal képtelenné tették a ráksejteket a proliferációra, és bizonyították, hogy egerekben megállt a daganatok növekedése.

Ehhez a kutatók először 43 méhnyakrákos mintából 8638 gént analizálva 6 olyan gént azonosítottak, amelyek gyaníthatóan szerepet játszanak a méhnyakrák növekedésében. E gének egyike, és nyilvánvalóan legfontosabbika a CDKN3, mivel aktivitása a vizsgált tumoros minták többségében jelentősen emelkedett. Az állatkísérletek után egy 42 fős klinikai betegcsoport 5 éves nyomonkövetése során azt találták, hogy az igen erős CDKN3 aktívitás esetén rövid a túlélés. Berumen Campos, aki az említett kutatásáért 2013-ban a klinikai szekcióban elnyerte a „Dr. Jorge Rosenkranz” orvosi kutatási díjat, a rendkívüli különbséget számokkal is illusztrálja: „A nagy génaktivitást mutató betegek 70 százaléka a betegség felismerését követő 2 éven belül meghalt, míg azoknak a betegeknek, akiknél a CDKN3 gén aktivitása kicsi volt, csupán 15 százaléka halt meg a vizsgálat ideje alatt”.

A sejttenyészeteken végzett kísérletek és a rákbeteg nők csoportjában tett megfigyelések egyaránt azt jelzik, hogy e gén összefüggésben áll a daganat agresszivitásával és a tumor malignus növekedésével. Az eredmények fényében e gén megfelelő terápiás célpont lehet, ami azt jelenti, hogy elsődleges funkcióján (a sejtnövekedés elősegítésén) túl nőbetegekben gátolhatja a tumorproliferációját.

A méhnyakrákot, a klinikai stádiumtól függően, műtéttel, kemo- és radioterápiával, illetve ezek kombinációjával kezelik. A betegség előrehaladtával a terápiás siker és a túlélés is csökken.

Más tumortípusokkal ellentétben méhnyakrákban eddig nem voltak ismertek olyan specifikus molekuláris célpontok, amelyekre hatékony gyógyszerek fejleszthetők. Berumen Campos hangsúlyozza, hogy a most ismertetett módszertant klinikai vizsgálatokban kell tesztelni és validálni, de az előzetes eredmények mindenesetre ígéretesek, és hasznos segítségként fognak szolgálni az onkológusok számára azon méhnyakrákos nők azonosításában, akiknél a túlélés feltehetően nem éri el a 2 évet, ezért intenzívebb kezelésre szorulnak.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.