hirdetés

Új módszer a nanorészecskék kimutatására

A nanorészecskék felhasználása jelentősen megnőtt az utóbbi években, ezzel párhuzamosan az aggodalmak is növekednek a részecskék esetleges egészségügyi kockázata miatt. 

hirdetés

A nano anyagok felhasználása jelentősen megnőtt az utóbbi években, a vízkezeléshez, az ételek csomagolásához, rovarirtó- és permetszerekhez, kozmetikumokhoz, de egyéb iparágakban is kiterjedten alkalmazzák.  A farmerek például ezüst nanorészecskéket használnak permetszerként, mivel azok gátolják a káros organizmusok növekedését. Az aggodalmak azonban növekszenek, hogy ezek a részecskék mind a környezet, mind az ember szempontjából egészségügyi kockázatot jelentenek.

A University of Missouri kutatói kifejlesztettek egy megbízható módszert a friss és tartós élelmiszerekben található ezüst nanorészecskék kimutatására. Mengshi Lin az élelmiszertudományok docense szerint több mint ezer nanotechnológiai alapú termék van a piacon, az aggodalom oka, hogy nem tudjuk, a nanorészecskék mennyire lehetnek veszélyesek. A kutatás célja, hogy az ételben megtaláljuk, azonosítsuk ezeket a részecskéket, mennyiségüket megbecsüljük valamint veszélyességükre a lehető leghamarabb fényt derítsünk.

A kutatás során Lin és kollégái azt vizsgálták, hogy az ezüst nanorészecskék hogyan tapadnak meg a körtehéjon, illetve azon keresztül hogyan penetrálnak.  A körtéket egy ezüstrészecske-oldatba mártva szimulálták a permetezést, majd ismételten mosták-öblítették a körtéket. Az eredmények azt mutatták, hogy négy nappal az ezüstrészecskék felvitele és az ismételt tisztítások után, még mindig maradtak nanorészecskék a körte külső felületén. A kisebb részecskék pedig képesek voltak keresztülhatolni a héjon, egészen a gyümölcshúsba.

Lin szerint az ezüst nanonrészecskék penetrációja a körtehéjon veszélyes, hiszen ezek a részecskék a táplálék megemésztése után szétszóródnak az emberi szervezetben, eljutva olyan érzékenyebb részekhez is, mint a lép, az agy, a máj vagy a szív. Minél kisebb a részecske, annál veszélyesebb.

Alapjaiban forradalmasítja az élelmiszeripart, hogy nanorészecskék segítségével fokozható az íz, a szín, a tartósság, vagy a táplálék egyéb tulajdonsága, azonban a kutatók aggodalma nem alaptalan, hisz az ezüst nanorészecskék károsíthatják az emberi szervezetet.  A tanulmány ismertetett módszer alkalmas az élelmiszerekben és mezőgazdasági terményekben található ezüstrészecskék kimutatására.           

Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.