hirdetés

Új PET/CT tracerek nyomában

A véletlennek köszönhetően új jelzőmolekulákat szintetizálnak a Berkeley-n, melyek a rutin izotópdiagnosztika mellett tudományos célokra is alkalmasak.

hirdetés

A közelmúltban jelent meg a Science hasábjain a Berkeley Egyetem kémikusainak írása, mely a kémiai reakciók alapvető sajátosságaival foglalkozik. Közleményükben a réz és az arany katalizáló szerepéről írtak, melyből meglepő módon az orvostudomány profitálhat. A labor kísérletei során aranytartalmú vegyületek reakcióit, katalizáló képességeit tanulmányozták. Egy véletlen folytán jöttek rá, hogy miként lehet trifluorometil (CF3) csoportokat illeszteni bizonyos vegyületekhez. A felfedezés egyből utat nyitott a radiofarmakonok világába.

A radiofarmakonok, melyek általában izotópok, olyan sugárzó anyagok, melyek a szervezetbe jutva csak megadott, intenzív anyagcserét mutató helyeken dúsulnak. A funkcionális képalkotás kiegészülve az anatómiai képalkotással egy non-invazív, nagy felbontású, háromdimenziós technológiához vezet, melynek legismertebb példája a pozitron emissziós tomográfia, közismert néven a PET. Az Egyesült Államokban kb. 2500 db. PET készülék működik, melyeken éves szinten kb. 2 millió felvétel készül. A PET leginkább tumoros betegségek felkutatására, azok stádiumának vizsgálataira és követésére használt. A tudományos életben az egyes szervek működésének modellezését, gyógyszerek farmakodinámiáját, eloszlását, hasznosulását vizsgálják vele. A PET felvételek készítéséhez tehát radiofarmakonokra van szükség, melyek közül leginkább a 18-fluor (18F) tartalmúakat használják.

A berkeley-i kutatók felfedezésének jelentőségét az adja, hogy a 18F mellé tökéletesen illeszthető a CF3, így új farmakont, azaz tracert lehet létrehozni. A felfedezés jelentősége, hogy igen csak leegyszerűsíti a jelző molekula előállításának menetét. Eddig nagyon hosszadalmas, bonyolult és költséges módszerek álltak rendelkezésünkre, azonban a fenti módszerrel sok lépést ki lehet iktatni. A szintézis azonban így is magas szaktudást igényel, mivel a 18F féléletideje, sugárzó képességének felére csökkenése kb. 110 perc.

A kísérletek során további lehetőségekre is fény derült. A laborban eredetileg a számítógép chipek szilikonos karcolását vizsgálták aranytartalmú katalizátorok jelenlétében. Ennek kapcsán került a látótérbe egy másik fluortartalmú vegyület, a hexafluoroetán. A reakciót vizsgálva a kutatók egy bórtartalmú csoportot azonosítottak. A véletlennek köszönhetően rájöttek, hogy ez a csoport szívesen reagál a már ismert CF3-mal. Ennek jelentősége az, hogy szélesedik az a kémiai spektrum, mely alkalmas az új csoportokkal való kapcsolódásra.

Az újonnan azonosított csoportok további jelentőségét a gyógyszermolekulákkal való összekapcsolhatóságuk adja. A szén- és fluortartalmú szerek tovább érzékenyíthetők, még szelektívebbé tehetők és hatásuk potencírozható egy-egy új csoport bevitelével. A kutatók első választása a leflunomid volt – annak kémiai tulajdonságai alapján. A reumatoid arthritiszben alkalmazott szer jelölésével az ízületek gyulladásának mértéke ill. duzzadása jól nyomon követhető. A kutatás természetesen nem állt meg ennél az egyetlen gyógyszernél. Intenzíven foglalkoznak a fluoxetine, az efavirenz és a celekoxib jelölésével és tulajdonságaival is.

A felfedezések a véletlennek köszönhetők, azonban nem teljesen véletlenek, mivel a Berkeley a „nukleáris medicína bölcsőjének” tekinthető. A Berkeley Laboratóriuma volt az első hely a világon, ahol orvosi célra fejlesztettek és alkalmaztak izotópokat. Nem mellékes, hogy a radiofarmakonfejlesztés is összefonódik az intézménnyel, ahol a legelső ciklotron is található. A kutatók optimisták az eredményeket illetően. „Szeretnénk a tracereket minél több gyógyszerhez illeszteni és azokkal tesztelni. Az új módszerek új problémákat is hoznak, de remélhetőleg a tudásunkat hamarosan klinikailag is jelentőssé tudjuk tenni.”

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.