hirdetés

MR-kontrasztanyag helyett cukor

A Radiology nemrégiben számolt be a mágnesrezonanciás képalkotás új módszeréről, melyben a hagyományosan alkalmazott gadolínium tartalmú kontrasztanyagot glükózzal helyettesítették. 

hirdetés

Az MR-vizsgálat során alkalmazott kontrasztanyagok segítségével az egyes struktúrák jobban elkülöníthetők, mert szignálerősítést eredményeznek például az ereknek és a sejtek közötti tereknek megfelelően, ugyanakkor nem képesek bejutni az intracelluláris térbe. Ezzel szemben a glükózt a sejtek felveszik, ahol az alkotóelemeire bomlik. A hagyományos MR-képalkotás alapja a vízben lévő protonokból származó jelek detektálása. Az emberi szervezet több mint 60 százalékban vízből épül fel, mely jól értékelhető, kellő kontraszttal rendelkező felvételek készítésére nyújt módot.

Egy másik képalkotó módszer, a pozitronemissziós tomográfia (PET) kontrasztanyaga a radioaktívan jelölt cukor, melyet a sejtek felvesznek és alkotóelemeire bontják, a  daganatsejtek különösen nagy mennyiségben teszik ezt fokozott energiaszükségletük fedezésére. A glükóz metabolikus aktivitásának nyomonkövetése alapján tehát lehetőség nyílik a szolid tumorok vagy az igen agresszív módon növekvő tumorrégiók azonosítására.

A heidelbergi Német Rákkutatási Központ (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) radiológusai és fizikusai úgy gondolták, hogy a szervezetben a víznél jóval kisebb mennyiségben jelenlevő cukor is észlelhetővé tehető az MR számára, és ezen elgondolás nyomán új típusú mágnesrezonanciás képalkotást fejlesztettek ki, melyben a hagyományosan alkalmazott gadolínium tartalmú kontrasztanyagot glükózzal helyettesítették. A glükóz láthatóvá tételéhez a DKFZ munkacsoport tagjai ultraerős (7 teslás, T) mágneses teret hoztak létre és speciális módszert dolgoztak ki a glükóz által keltett szignál szelektív felerősítésére. Ily módon eléggé erős jelet kaptak ahhoz, hogy glükózoldat injekcióját követően vizuálisan is láthatóvá tehessék az agyszövet glükózszintjeiben bekövetkező változásokat.

A módszer fizikai alapját az úgynevezett magnetizációs transzfer hatás képezi. E jelenség évtizedek óta ismert ugyan, eddig azonban nem tudták glükózképalkotásra munkára fogni humán körülmények között. A magnetizációs transzfer, azaz a glükóz protonjaiból származó szignál a szervezetet alkotó vízben továbbítódik, mely mágnesrezonancia módszerével mérhető. A hatás nagysága az adott ponton mérhető glükózszinttel arányos, ennél fogva a glükózszintek regionális változásait tükrözi. A glükózméréshez szükséges glükózmennyiség körülbelül 5 kockacukornak felel meg.

Most bemutatott kutatásukban Patrick Schuenke fizikus és Daniel Paech orvos-fizikus képesek voltak detektálni a glükózszignálok változásait egészséges agyi régiókban, illetve humán agytumorokra jellemző patológiás elváltozások kapcsán.

 „Az általunk kifejlesztett glükóz-MR-képalkotás a PET-tel szemben nem igényli a radioaktivitás semmilyen formáját, ezért nem jelent radioaktív expozíciót a beteg számára” – emeli ki dr. Paech, a módszerről beszámoló közlemény első szerzője.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy néhány kérdés még megválaszolásra vár az új módszerrel kapcsolatosan. „Nem tudjuk például, hogy a mért glükóz milyen arányban oszlik meg egyrészt az erek és az extracelluláris terek, másrészt az intracelluláris terek között mondja Heinz-Peter Schlemmer radiológus. − Ha sikerül bizonyítanunk, hogy jelentős szignálszintek származnak a sejtek belsejéből, akkor ez további fontos információval szolgálhat a tumorok ábrázolásához és a funkcionális MR-képalkotáshoz. Ezzel pontosabbá válhatna a terápia megtervezése és a betegség nyomonkövetése.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.