hirdetés

A kontrasztanyag gadolínium tartalmának veszélyei

Egy most megjelent vizsgálat ismét megerősíti azt a korábban megfogalmazott megállapítást, hogy a gadolínium tartalmú kontrasztanyag egy része átjut a vér-agy gáton és ott potenciálisan toxikus formában hosszasabban visszamarad.

hirdetés

A gadolínium alapú kontrasztanyagokat (GBCA, gadolinium-based contrast agent) több mint 25 éve használják, és alkalmazásukra eddig több mint 100 millió esetben került sor szerte a világon. Eddig úgy tartották, hogy a gadolínium biztonságossági profilja egészen kivételesen kiváló, mivel az összes alkalmazás mindössze 0,03 százalékában fordultak elő negatív események. A kontrasztanyag fő alkotóeleme a gadolínium, melynek fémionja különböző módon mozognak a mágneses térben, ezen alapul alkalmazása az MR-vizsgálatok során.

A gadolínium azonban sajnos toxikus.

A szakemberek azonban évek óta úgy vélték, hogy a beteg szervezete röviddel az MR-vizsgálatot követőn kiválasztja a GBCA-t, és ha marad is vissza minimális gadolínium a szervezetben, annak semmilyen egészségi kihatása nincs. Két európai vizsgálat 2006-ban felvetette, hogy összefüggés lehet a GBCA és a nefrogén szisztémás fibrosis (NSF) között, mely a vesebetegeket fenyegető, potenciálisan fatális tünetegyüttes. E vizsgálatok nyomán az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) 2006-ban (majd később 2010-ben) azt javasolta, hogy a gyártók tüntessék fel ezt a veszélyt a gyógyszercímkén. Egy 2013 decemberében nyilvánosságra hozott másik vizsgálat ugyanakkor felvetette azt a lehetőséget, hogy a GBCA toxikus komponense hosszú idővel az MR-vizsgálat után is visszamaradhat a szervezetben – és mivel átjut a vér-agy gáton, így az agyban is.

A most megjelent közlemény e kijelentéssel foglalkozik: a University of Pittsburgh munkacsoportja a korábbi kutatást tekintették át e kontrasztanyagok potenciális veszélyeinek meghatározása céljából.

„A munka mostani fázisában meggyőző bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy a különböző GBCA-k alkalmazása észrevehetően megváltoztatja a reziduális gadolínium felhalmozódását a betegek agyában és csontjaiban, még akkor is, ha a vesefunkció normális” – emelik ki közleményükben a szerzők. Azt is hozzáteszik azonban, hogy nem minden GBCA, csupán azok kis hányada esetében mutatható ki a toxikus vegyületek tartós felhalmozódása, melynek klinikai jelentősége – ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről – egyelőre nem tisztázott. Ennek ellenére óvatosságra intenek a kontrasztanyag alkalmazásakor és további kutatásokat tartanak szükségesnek az esetleges ártalmas hatások további tisztázására.

A FDA legutóbbi intézkedése elrendeli, hogy az összes GBCA csomagolásán fel kell tüntetni a vesefunkció vizsgálat előtti ellenőrzésének szükségességét. Ezen belül a FDA három kontrasztanyagot emel ki – a Magnevistet, az Omniscant és az Optimarkot −, melyek esetében külön hangsúlyt kell adni annak a figyelmeztetésnek, hogy ezek a kontrasztanyagok nem alkalmazhatók akut vesekárosodásban vagy súlyos fokú krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknél.

 

Forrás: Radiology

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.