hirdetés

Új terápiás stratégia szükséges urotheliális carcinomában

A kemoterápia hatására nemcsak a rákos sejtek, de a tumort ellátó erek endothelsejtjei is átalakulnak, és a gyulladásos változások miatt a kezeltek 64%-ában a tumor malignusabb formája alakul ki.

hirdetés

A Hokkaido Egyetem kutatói azonosították azt a mechanizmust, melynek révén a kemoterápia éranomáliákat és gyógyszerrezisztenciát, következésképpen tumorkiújulást, metasztázisokat, összességében pedig rossz prognózist eredményez. A humán vizsgálat mellett Hiroshi Kikuchi és munkatársai állatkísérletet is végeztek, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a kemoterápiás szerek mellé azok gyulladást okozó hatását gátló szereket adunk, akkor növelhető lehet a kemoterápia rákellenes hatásfoka.

 A japán kutatók néhány évvel ezelőtt már kimutatták, hogy addigi tudásunkkal szemben a tumort ellátó erek falának endothelsejtjei (TE-sejtek) is rezisztenssé válnak a kemoterápia hatására, és ezzel nagyban hozzájárulnak a daganat malignusabb formájának kialakulásához. Most ennek mechanizmusát is sikerült tisztázniuk. Tanulmányukban olyan urotheliális rákban szenvedő betegeket vizsgáltak (n=66 fő) a kemoterápia előtt és után, akiket első vonalban paclitaxellel kezeltek. Az eredmények szerint a kezelés hatására a betegek 64%-ának rákos sejtjeiben és az őssejtszerű tulajdonságokat felvevő TE-sejtjeiben egyaránt fokozódott a gyógyszermolekulát is eltávolító ABC-transzporter expressziója. Esetükben a prognózis rosszabb lett, mint abban a 36%-nyi betegben, akinél a kezelés hatására nem változott az ABC-transzporter-expresszió.

 A TE-sejtek és a rákos sejtek elemzésével a kutatók azt is kimutatták, hogy milyen mechanizmus áll az ABC-transzporter-expresszió növekedésének hátterében: a kemoterápia hatására a rákos sejtekben megnő az interleukin-8 szekréciója, az IL-8 által okozott gyulladás pedig a TE-sejtekben és a rákos sejtekben egyaránt megnöveli az ABC-transzporter-expressziót (az IL-8 a veleszületett immunrendszer citokinje, feladata a neutrofilsejtek mobilizálása; a tumor által szekretált IL-8 elősegíti a proliferációt és a tumoros érképződést). A kutatók ezt követően egérkísérletekben bizonyították, hogy a paclitaxellel együtt adagolt ABC-transzporter-inhibitor urotheliális rák esetén a csak paclitaxellel kezelt esetekhez képest akadályozza az új erek képződését, és csökkenti a tumornövekedést, valamint a metasztázisok kialakulását.

 Mint a Cancer Research című folyóiratban megjelent tanulmány (Chemotherapy-induced IL-8 upregulates MDR1/ABCB1 in tumor blood vessels and results in unfavorable outcome) írja, az urotheliális carcinoma a leggyakoribb fajta húgyhólyag-, ureter- és urethra-rák; az urológiai malignitások a prosztata-carcinoma után a második leggyakoribb ráktípust képviselik. A rákellenes kezelés a legtöbb esetben hatástalanná válik; mivel sok különféle tényező növeli az ABC-transzporter-expressziót, önmagában az IL-8 gátlása nem elégséges a kemorezisztencia megakadályozásához. Ha azonban a jövőben a rákos sejteken kívül a TE-sejteket is célba vesszük, az urotheliális carcinoma kezelésének új terápiás stratégiáját lehet kifejleszteni.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.