hirdetés

Prometasztatikus kemoterápia

A neoadjuváns kezelés hatékonyságának és biztonságosságának javításához segíthet annak felfedezése, hogy az emlőrák kemoterápiája ritka esetekben miként segítheti a metasztázisok kialakulását.

hirdetés

A neoadjuváns kezelés, amikor a beteg a tumor sebészi eltávolítása előtt a tumorméret csökkentése érdekében kemoterápiában részesül, lehetővé teheti emlőmegtartó műtét végzését, sőt egyes esetekben a tumoros sejtek teljes eradikációját is eredményezheti. Ha azonban a tumor ellenáll a neoadjuváns terápiának, megnő a metasztázis kialakulásának esélye. Egy nagy-britanniai és amerikai kutatókból álló nemzetközi csoport most kiderítette, mi áll e folyamat hátterében. 

A Nature Cell Biology-ben megjelent közlemény (Ioanna Keklikoglou és munkatársai: Chemotherapy elicits pro-metastatic extracellular vesicles in breast cancer models) szerint két, az emlőrák kemoterápiájában gyakran használt citotoxikus szercsoport (taxánok és antraciklinek, így a paclitaxel és a doxorubicin) arra készteti az emlőrákos sejteket, hogy exoszómáknak nevezett kis vezikulumokat bocsássanak ki. A kemoterápia hatására kibocsátott exoszómák a proteomikai elemzés szerint egy olyan fehérjét tartalmaznak (annexin-A6), ami nincs jelen a kezeletlen tumorok exoszómáiban. (Az annexin-A6 részt vesz a membrántranszportban és a jelátvitelben, közreműködik a rákos sejtinvázió szabályozásában.) 

A tumorsejtekből kijutó exoszómák a vérkeringésbe kerülve elérik a tüdőt, ahol tartalmuk felszabadul. Az annexin-A6 arra készteti a tüdősejteket, hogy monocytákat vonzó hatású citokint (CCL2) termeljenek. Mint korábbi kutatások feltárták, a monocyták elősegítik a rákos sejtek túlélését és növekedését a tüdőben, így hozzájárulnak a metasztázisok kialakulásához. Jelen vizsgálatukban a kutatók kimutatták: a rákos sejtek annexin-A6, illetve a tüdősejtek CCL2-génjének kikapcsolása megakadályozza a kemoterápia hatására létrejövő exoszómák metasztázis-kialakulást elősegítő hatását. 

A vizsgálat szerint a emlőrák-sejtekben a kemoterápia hatására keletkező exoszómák a májat is elérik, és ott is hozzájárulhatnak az áttét-kialakuláshoz, azonban a primér tumor és a pulmonális metasztázisok gyors növekedése az állatmodellben (egér) megnehezíti a lassan növekvő májáttétek értékelését. 

A kutatócsoport a tumormodellen demonstrált eredmény mellett neoadjuváns kemoterápiában részesülő betegek emlőrákos sejtjei által kibocsátott exoszómákban is kimutatta az annexin-A6 proteint, így a tanulmány szerint nagy a kísértés, hogy úgy véljük: azok a primér humán emlőtumorok, amelyek nem regrediálnak neoadjuváns kemoterápiára (részleges vagy teljes kemorezisztencia), szintén metasztázis-kialakulást elősegítő extracelluláris vezikulumokat bocsátanak ki. 

Mindazonáltal, a kutatást vezető Michele De Palma kisérleti rákkutató nyilatkozatában arra figyelmeztet, egyelőre még nem biztos, hogy az annexin-A6 protein emberben is elősegíti a metasztázisok kialakulását, és a munkában részt vevő klinikai onkológusok szerint az eredmény nem kell, hogy eltántorítsa a kezeléstől azokat az emlőrákos betegeket, akik számára neoadjuváns kemoterápiát indikáltak, hiszen a klinikai vizsgálatok bizonyítják annak előnyös voltát. A felfedezés inkább arra jó, hogy segítse a kutatókat a neoadjuváns kemoterápia hatékonyságának és biztonságosságának javításában. Számos monocyta inhibitort fejlesztenek ugyanis napjainkban, így ezeket tesztelhetik a neoadjuváns kemoterápia kiegészítő kezeléseképpen is: a kombinált kezelés révén csökkenhet az exoszómák által mediált káros mellékhatások előfordulása. A kemoterápia hatására keletkező exoszómák pedig az áttét-kialakulás kockázatának biomarkereként szerepelhetnek a jövőben azoknál az emlőrákos betegeknél, akiknél nem sikerült teljes tumorregressziót elérni. Végezetül a kutatók hozzáfűzik: a kemoterápia hatására kibocsátott exoszómák annexin-A6-tartalmának szélesebb körű fontosságát jelzi, hogy egérmodellben kimutatták pankreászrák progressziójában játszott szerepét is.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.