hirdetés

Az emlőrák preoperativ kezelése

A neoadjuváns kemoterápiára adott komplett patológiai válasz jó kimenetelt ígér emlőrákban.

hirdetés

Egy komprehenzív, betegszintű meta-analízis szerint azoknál az emlőrákos betegeknél, akiknél a neoadjuváns kemoterápia után szövettanilag teljes remisszió alakul ki, a későbbiek folyamán lényegesen jobb eseménymentes túlélés (EFS) és teljes túlélés (OS) mutatható ki.

A neoadjuváns kemoterápia a XX. század utolsó évtizedeiben került bevezetésre a nagyobb onkológiai intézetekben. Alkalmazásával elsősorban az egyébként inoperábilis daganatot szerették volna operálhatóvá tenni, illetve a nagyobb daganat megkisebbítésével lehetőséget teremteni az emlőmegtartó műtétre. Bevezetésének harmadik indoka pedig az volt, hogy a helyileg előrehaladott emlőrákban a szisztémás kezelést a lehető leghamarabb, akár a műtét előtt is meg kell kezdeni a távoli szóródás nagy kockázata miatt. Negyedszer – és nem utolsó sorban – a műtét után adott „adjuváns” kezelésnél nincs mérhető elváltozás, a kezelés haszna csak nagyszámú betegen és nagyon hosszú idő után mérhető fel, a neoadjuváns (preoperatív) kezelésnél viszont a daganaton közvetlenül mérhetjük bizonyos gyógyszerek és gyógyszerkombinációk hatékonyságát.

Dr. Laura Spring (Harvard Medical School, Boston) és munkatársai a San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2018-as találkozóján ismertetett felmérésükben 52 nagy klinikai vizsgálat preoperatív kemoterápiában részesült emlőrákos betegének adatát összesítették. A meta-analízisben azt találták, hogy 27.895 betegnél a neoadjuváns kemoterápia után szövettanilag teljes remisszió (pCR, patológiai komplett válasz) alakult ki. Volt közöttük tripla negatív emlőrák, HER2 pozitív emlőrák, receptor pozitív/HER2 negatív emlőrák. A pCR kritériuma az volt, hogy a műtéri preparátumban sem az emlőben, sem a nyirokcsomókban már ne lehessen kimutatni daganatsejteket. A pCR-t elérő betegeknél 69%-kal kevesebb volt a kiújulás valószínűsége a maradéktumoros betegekhez képest (HR: 0,31). 5 év után az EFS 88% volt a pCR-es betegek között, a maradéktumoros betegek között csak 67%. A pCR választ adóknál 78%-kal javult az OS a nem pCR-es betegekhez képest (HR 0,22). 5 év után a pCR-es betegek 94%-a, a nem pCR-es betegek 75%-a volt életben.

Legerősebb volt az összefüggés a tripla negatív esetekben, ahol a pCR-t elérő betegeknél 82%-kal kevesebb volt a kiújulási arány a maradéktumoros betegekhez képest. HER2+ esetekben a pCR-t elérőknél 68%-kal volt kisebb a kiújulás valószínűsége. A HR+/HER2- betegeknél a pCR-t elérőknél valóban kisebb volt a kiújulás kockázata, de a pCR-es és nem pCR-es csoportok között nem volt szignifikáns különbség.

A pCR-t elérők jelentős előnye független volt a neoadjuváns kemoterápia során alkalmazott gyógyszerektől, ami arra utal, hogy mindegy, hogy milyen jelátviteli utakkal éri el a kezelés a pCR-t.

Dr. Carlos Arteaga (a SABCS társ-igazgatója, University of Texas Southwestern Medical Center in Dallas) az eredményeket kommentálva elmondta, hogy az EFS tekintetében mindegy, hogy a beteg kap-e műtét után adjuváns kemoterápiát, vagy sem. „Úgy látszik, hogy a korai kemoterápia az, ami hatásos. Az összes tripla negatív és csaknem az összes 2 cm-nél nagyobb HER2+ emlőrákos betegnél neoadjuváns kemoterápiát adunk, t.i. a neoadjuváns megközelítés legalább olyan jó, mint az elsőként végzett műtét, és a műtét után adott adjuváns kezelés. A másik nagy előny, hogy a neoadjuváns kezelésre megkisebbedik (szerencsés esetben el is tűnik) a daganat, így sok asszonynál mód van az emlőmegtartó műtétre. A komplett patológiai válasz egyben bíztató prognózist jelent a rettegő betegnek a jövőre nézve.

A fent említett tanulmányban 52 nagy klinikai vizsgálat adatait összesítették. Az egymástól jelentősen eltérő szövettanú emlőtumorokon 21,1%-ban értek el pCR-t, ami a szövettantól függően tág határok között mozgott: pl. a tripla negatív tumorok és a HER2+ emlőtumorok esetén az összesített pCR arány 35% körül várható, viszont a HR+/HER2- daganatok esetén 10% alatt marad. Tehát amennyiben neoadjuváns kezelés után pCR alakul ki, nincs szükség további kemoterápiára, mert az nem hoz további hasznot (5 évnél a neoadjuváns pCR-t elérő betegeknél a műtét utáni adjuváns kemoterápiával 86%-os EFS túlélést láttak, ahol nem történt további adjuváns kemoterápia, ott az EFS 88% volt).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > SABCS 2018

2. SABCS 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.