hirdetés

Újabb adatok a sztatin intoleranciáról

A minnesotai Annual Congress of International Cardiology (CADECI) 2023.kongresszuson elhangzottak szerint a sztatin intolerancia prevalenciája körülbelül 9%.

hirdetés

Francisco López-Jiméneznek (Mayo Clinic in Rochester, Minnesota) és munkatársainak egy több, mint 4 millió beteget felölelő, 176 kohorszvizsgálatot, klinikai vizsgálatot és esetismertetést felölelő metaanalíziséből az derült ki, hogy a sztatin-intolerancia a sztatinnal kezelt betegek körülbelül 9%-ánál fordul elő.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) meghatározása szerint sztatin intoleranciának nevezzük, ha a beteg "az izom-csontrendszeri tünetek miatt képtelen tolerálni legalább kétféle, a legalacsonyabb jóváhagyott dózisban adott sztatint ".  

A metaanalízis során azonosították a sztatin intolerancia kockázati tényezőit, köztük a női nemet (47,9%), az elhízást (30,6%), a hypothyreosist (37,6%), a cukorbetegséget (26,6%), az antiarrhythmiás szerek használatát (31,2%), az alkoholfogyasztást (22%), a testmozgást (23,2%), a krónikus májbetegséget (24,3%), krónikus veseelégtelenséget (25,2%), kalciumcsatorna-blokkolók használatát (35,5%) és nagy dózisú sztatinok szedését (37,5%). A dohányzás, a magas vérnyomás, a sztatinkezelés időtartama, a rassz, valamint a warfarin használata nem mutatott összefüggést a sztatin intoleranciával.

A sztatin intoleranciára vonatkozó, 2017-ben a The Lancetben publikált klinikai vizsgálat első fázisa egy kettős vak fázis volt, ahol mind a sztatinokkal, mind a placebóval kezelt betegek 2%-ánál észleltek izomtüneteket: A vizsgálat második, nyílt szakaszában a sztatinokkal kezelt résztvevőknél 40%-kal nagyobb volt a tünetek kialakulásának kockázata, mint a placebót szedőknél. Ez az eredmény az úgynevezett nocebo (a placebóval ellentétes) hatásra utal, ahol a beteg azt hiszi és meg is van győződve arról, hogy a kezelés ártalmas lesz nekik, és ezért akkor is érzik a káros tüneteket, ha azokat valójában nem a gyógyszer idézte elő.

A sztatin intolerancia létezését bizonyító legfontosabb tanulmány a Circulationban publikált „Statins on Skeletal Muscle Function and Performance” (STOMP) kettős-vak klinikai vizsgálat volt, melynek során az izomtünetek, az izomerő, valamint az edzéskapacitás különbségét keresték a 80 mg-os atorvasztatin és a placebo adása mellett. A 420 beteg, 6 hónapos követés alatt az derült ki, hogy az izom-csontrendszeri tünetek miatti sztatin intolerancia az atorvasztatint szedő betegek 9%-ánál fordult elő, szemben a placebót szedők 4%-ával.

A sztatin intolerancia jelenlétének, valamint a valóban intoleráns és toleráns betegek arányának felderítésére López-Jiménez és munkatársai végül olyan 123 000 beteg kontrollált klinikai vizsgálatokból származó adatainak metaanalízisét végezték el, mely vizsgálatokban a sztatint vagy a placebót, illetve a magas és az alacsony dózisban szedett sztatin hatásait hasonlították össze. Azt találták, hogy a résztvevők 27%-ánál alakult ki intolerancia a 4 éves követés során, de az abszolút különbség a sztatinokat és a placebót szedők között csak 1 eset volt 1000 betegévenként. Gyakorlatilag arra a következtetésre jutottak, hogy a mozgásszervi tünetek 15-ből csak 1 esetben voltak a sztatinoknak tulajdoníthatók (a sztatin intolerancia diagnosztizálásához néhány gyakorlati ajánlás a kreatin-foszfokináz enzim mérését javasolja).

Előadásában hangsúlyozta, hogy a sztatinok bevétele után 5 évvel, vagy azonos napon jelentkező tünetek esetén nem valószínű az intolerancia: az Ugyanis általában az első hetekben-hónapokban kezdődik. Szerinte, ha a közepes vagy magas kockázatúnak ítélt betegeknél nem találunk a coronariákban kálciumlerakódást, és a beteg sztatinszedéskor az intolerancia jelét mutatja, nem biztos, hogy szükséges a sztatin primer prevenciós célból történő adása. A koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél viszont feltétlenül adnunk kell, hisz a sztatinokkal kapcsolatos súlyos események kockázata rendkívül kicsiny, kevesebb, mint 1/1-3 millió.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.