hirdetés

Újonnan felfedezett immunsejtek mint az ekcéma lehetséges terápiás célpontjai

Az allergiás bőrbetegségek egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelentenek és fokozódó anyagi terhet rónak az ellátó rendszerre világszerte, emellett fokozzák más allergiás kórállapotok előfordulásának esélyét is, ezért nagy jelentőségűen az immunrendszeri eltérések hátterének feltárást célzó kutatások, melyek új terápiás lehetőségekhez vezethetnek el.

hirdetés

A gyakorta ekcémaként is emlegetett atopiás dermatitis a gyermekpopuláció 10-20 százalékát érinti az Egyesült Államokban, melynek ellátása évente 3 milliárd dollárt emészt fel. Az atopiás dermatitisben szenvedő gyermekek körében akár 50 százalék is lehet azok aránya, akiknél idővel más allergiás kórállapot – elsősorban asztma – is kialakul (ez utóbbit nevezik „allergiás menetelésnek”).

 A  Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania mikrobiológus docense, David Artis, valamint Brian Kim klinikai dermatológus egy nemrégiben felfedezett immunsejt-populáció eddig nem gyanított kritikus szerepét igazolta az atopiás dermatitis progressziójában. Ezzel kapcsolatos eredményeiket a Science Translational Medicine című lapban hozták nyilvánosságra.

A kutatócsoport természetes immunsejteket (ILC) mutatott ki az atopiás dermatitis aktív lézióiban. Atopiás dermatitis egérmodelljében is igazolták, hogy az egér ILC-k hozzájárulnak a betegség progressziójához. E vizsgálatok felvetik, hogy az ILC-kre mint potenciális terápiás célpontokra kell tekintenünk az atopiás dermatitis kezelésében.

„Az egészséges bőrben lévő ILC-k a bőrbarrier első vonalában harcolnak a kívülről bejutó ártalmakkal szemben, és azt mondhatjuk, hogy e sejtek részt vesznek a normális szöveti funkció fenntartásában és talán a mikrobákkal szembeni védelemben is – magyarázza dr. Artis. –  Az olyan krónikus gyulladásos betegségekben azonban, mint amilyen az atopiás dermatitis is, a kontrollálatlan ILC-válasz elősegítheti a gyulladás kialakulását és fennmaradását. Napjaink erős higiéniájának potenciális következménye lehet az immunsejtek nagy számban való jelenléte, ami elősegítheti az allergiás betegségek, köztük az ekcéma megjelenését.”

A mostani vizsgálatot megelőző közlemények már hírt adtak arról, hogy azonosították az ILC-ket bizonyos szövetekben (például a bélben vagy a tüdőben) aktiváló immunológiai utakat. „Vizsgálatunk váratlan megállapítása volt, hogy a bőrben lévő ILC-k aktiválásáért és szabályozásáért különböző jelutak felelősek – mondja dr. Kim. – Az eredmények azt jelzik, hogy ezek működése szövetspecifikus lokális jelek szabályozása alatt áll. Mindezen új ismeretek lehetőségek nyújthatnak olyan terápiás módszerek kifejlesztésére, melyek szelektíven az ILC-ket célozzák meg bizonyos szövetekben, aminek különös jelentősége lehet a betegség súlyosságának csökkentésében.”

Az atopiás dermatitis első vonalbeli kezelését jelenleg a helyi szteroidok képezik. Míg más gyulladásos kórképekben, például psoriasisban vagy arthritisben modern biológiai terápiák állnak rendlelkezésre, az atopiás dermatitis esetében ezek a célzott biológiai szerek egyelőre még váratnak magukra.

„Legfrissebb eredményeink reményt nyújtanak arra, hogy az atopiás dermatitisre is kifejlesszünk ilyen modern biológiai szereket” – zárják eredményeik ismertetését a kutatók.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.