A COVID-19 károsíthatja az immunsejteket

A Science Immunology c. lapban 2020. szeptemberében megjelent közlemény szerint súlyos COVID-19 betegség esetén a SARS-CoV-2 vírus igazoltan károsíthatja a csontvelői sejteket.

A SARS-CoV-2 koronavírus fertőzés a COVID-19-nek nevezett klinikai szindróma képében jelentkezik, mely október 6-áig 35 millió megbetegedést és nagyjából 1,5 millió halált okozott a világban. A SARS-CoV-2 egy egyláncú RNS vírus, mely az angiotenzin-konvertáló enzim-2-őn (ACE2) keresztül jut be a sejtekbe. A szervezetben az  immunrendszer különféle alkotóelemei érzékelik a vírus-replikáció minden fázisát és próbálják védeni a szervezetet: a velünk született immun-rendszer felismeri a virális antigént és a vírusok okozta károsodást, növeli a csontvelőben a hematopoiesist, myeloid sejtek (neutrophilek és monocyták) kibocsájtására kerül sor, és túlzott mennyiségű citokin és chemokin termelés indul el. Jó néhány előző vizsgálat mutatta már ki, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés az immun-rendszer túlzott válaszát idézi elő. Ha a gyulladásos mediátorok kibocsájtásának időtartama és amplitúdója sem csökken, akkor az u.n. „vészhelyzeti vérképzés” „citokin viharhoz" vezet és  kiterjedt szervi károsodások keletkeznek. Az immunsejtek arányeltolódása:  sok neutrophil és kevés lymphocyta; a megnövekedett interleukin-6 és a magas C-reaktív protein értékek az intenzív ellátás szükségességét és a halál nagyobb valószínűséggel történő bekövetkezését jelzik. A gyulladásos reakció sejtes és molekuláris elemei funkcióinak részletes megértése hozzájárulhatna egy hatásos COVID ellenes kezelés kialakításához.

COVID-19-es betegnél az immunválasz kinetikájának megismerése céljából Manchester megye 4 kórházában indították el a Coronavirus Immune Response and Clinical Outcomes (CIRCO) vizsgálatot. A kutatók elsősorban arra voltak kiváncsiak, hogy vannak-e olyan korai jelek, amelyek a betegség várható súlyosságára utalnak?

A CIRCO vizsgálatba összességében 73 beteget vettek be, közülük 49 beteg fertőzése maximális súlyosságú volt. A 63% férfi és 37% nőbeteg átlagos életkora 61 év volt. Az első tünetek megjelenése és a kórházba kerülés között átlagosan 7 nap telt el. Leggyakoribb kísérő betegség a diabetes, a magas vérnyomás, az asthma és a COPD volt. A betegek többségénél (86%) az orrgaratból vett minta RT-PCR tesztje pozitívnak bizonyult, 14%-uknál a teszt negativitása ellenére a tünetek és a radiológiai kép alapján a COVID-19 klinikai diagnózisa bizonyossággal felállítható volt.

A fertőzés súlyossága szerint enyhe (<28% FiO₂), mérsékelt (28-60% FiO₂) és súlyos (>60% FiO₂) esetekre osztották a betegeket (FiO₂ Fraction of inspired Oxygen, a keverékben lévő oxigén aránya). A súlyos eseteknek minősített betegek fele később meghalt. Felvételkor készült vérkép, majd a vizsgálat megindítása után (7. nap) egy-két naponta ismételten vettek vérmintákat, melyeket frissen, fagyasztás nélkül vizsgáltak. A kórházba való felvételkor a betegek fehérvérsejtszámában, neutrophil-, monocyta-, vagy lymphocyta számában nem volt jelentős eltérés az egyes súlyossági fokok között, bár a magasabb neutrophil vs lymphocyta arány (NLR) súlyosabb várható kimenetelre utalt.

Az eltúlzott immunválasz vezet a COVID-19 létrejöttéhez. Ugyanakkor specifikus mediátorok és gyulladásos réalkotóelemek eltérő klinikai képekhez vezethetnek, és ezeket a folyamatokat még kevéssé ismerjük. A COVID-19 pandémia csúcsán a kórházban fekvő betegek teljes véréből és a perifériás mononukleáris sejtekből (PBMC) folyamatos immunprofilt készítettek az Egyesült Királyságban.  Szerzők beszámolnak arról, hogy a kórházba kerülés után röviddel mért immun-szignatúra sajátosságai már jelezték a COVID-19 súlyosságát. Az immun-szignatúra eltérése a neutrophil-T sejt arány változásában, az emelkedett szérum IL-6-ban, MCP-1-ben és IP-10-ben jelent meg, de a legmeglepőbb az volt, hogy módosult a CD14+ monocyta fenotípus és működés. A CD14+ monocyták sajátosságainak módosulásának egyik jellegzetessége az volt, hogy csökkent a prosztaglandin-termelő enzim, a COX-2 indukciója, valamint erősödött a sejtciklust jellemző marker, a Ki-67 expressziója. A folyamatosan végzett ismételt analízis során észlelhető volt, hogy ha az immun-eltérések nagyjából visszatértek az egészséges szintre, mint az a betegség enyhe formáiban lévőknél be is következett, akkor a beteg is jobb kimenetelre számíthatott. A súlyos betegek monocytái azonban rendellenes működést mutattak, de azt nem sikerült kideríteni, hogy a monocyták már azelőtt megváltoznak, mielőtt elhagyják a csontvelőt, vagy csak a keringésbe lépés után változik meg működésük. Épp ezért a monocyták keringésbe kerülésének gátlása lehet a súlyos koronacírus fertőzést okozó túlzott immunreakció csökkentésének útja. Azonosították a COVID-19-es betegek veleszületett immun-rendszerének kezdetben alig méltányolt eltéréseit, ami támogatja azt a terápiás stratégiai elképzelést, hogy a myeloid sejteknek a csontvelőből való kibocsájtását kell megtámadni. A kutatók ezen kívül igazolták, hogy a röviddel a kórházi felvétel után kimutatható eltúlzott immun-válasz miatt a lehető leghasznosabb az immun-modulációs kezelések mielőbbi bevezetése.    

 Források:

Crist C. COVID-19 may damage blood marrow immune cells. WebMD Health New. September 22, 2020.

Mann ER, Menon M, Knight SB, et al. Longitudinal immune profiling reveals key myeloid signatures associated with COVID-19. Science Immunology. 17 Sept, 2020;5(51):eabd6197.

 

 

 

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.