Bradykinin-vihar COVID-19-ben?

A citokin-vihar helyett bradykinin-viharral magyarázza a COVID-19 szerteágazó tüneteit egy elmélet, ami a kezeléssel kapcsolatban is új lehetőségeket vet fel.

A bradykinin-elmélet a világ második legerősebb szuperszámítógépének segítségével született meg, az amerikai kutatók júliusban publikálták eredményeiket az eLife folyóiratban, és azóta lett széles körben ismert, hogy beszámolt róla az Elemental tudományos portál.

A bradykinin-vihar elmélet révén összeköthető számos eddig különállónak tekintett COVID-19 tünet, az ízlelés és a szaglás elvesztésétől kezdve a tüdőben formálódó gélszerű váladékig és a rendellenes koagulációig, írja beszámolójában a medpagetoday. Az elmélet szerint a SARS-CoV-2 a renin-angiotenzin rendszeren (RAS) kívül a kinin-kallikrein rendszer működését is felborítja, és ez utóbbi következtében rengeteg értágító hatású, valamint az ereket szivárgóvá tevő bradykinin szabadul fel, és gátlás alá kerül a tüdőben az oxigéntranszport.

Az eLife-tanulmány (A mechanistic model and therapeutic interventions for COVID-19 involving a RAS-mediated bradykinin storm) szerzői, Daniel Jacobson és munkatársai szuperszámítógépük segítségével 9 fertőzött és 40 egészséges személy tüdősejtjeinek génexpressziós mintázatát hasonlították össze. A COVID-19-betegek sejtjeiben kétszázszorosra növekedett angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) expressziót találtak (ez az a sejtfelszíni protein, amit a koronavírus a sejtbe való belépésre használ). Jacobson nyilatkozata szerint amikor a vírus kapcsolatba kerül az ACE2-vel, az a bradykinin-válasz rendellenességét váltja ki. Ugyanakkor a betegekben csökken a bradykinin lebontásában részt vevő angiotenzin-konvertáló enzim szintje is, vagyis a feltételek tökéletesen alkalmasak a bradykinin-vihar és a hiperpermeábilis erek kialakulásához.

Az egészséges kontrollokkal összehasonlítva, a COVID-19-betegek sejtjeiben nagyobb volt a hialuronsav szintéziséért felelős gének expressziója is. Ez a polimer a súlyánál ezerszer több víz abszorbeálására képes, ami azért is veszélyes, mert kiderült: a lebontásáért felelős gének expressziója viszont csökkent a betegekben. A bradykinin-vihar eredményeképpen a szivárgó erekből az alveolusokba jutó folyadék a hialuronsav hatására gél állapotba kerül, és akadályozza a gázcserét, ami a lélegeztetés hatástalanságát is megmagyarázza. A bradykinin-túltermelődés hatására az elektrolit-szintek is megváltoznak, ami angioödéma, hirtelen szívhalál, hasmenés, csökkent kognitív funkció képében jelentkezhet. A bradykinin növeli a szöveti plazminogén aktivátor szintjét is, ami a véralvadási zavarokhoz vezet.

A bradykinin-vihar léte nem zárja ki a párhuzamos citokin-vihar létét, de a citokin-szint kontrollja kevésbé borul fel. Egy JAMA Network Open-ben publikált tanulmány szerint a bradykinin-receptor antagonista icatibant javítja a korai stádiumú COVID-19-betegek oxigenizációját, ami tehát a bradykikin vihar elméletét támasztja alá, míg a citokin-vihar elméletéről az derül ki, hogy az leginkább más betegségek esetén helytálló.

Már egy áprilisi tanulmány is szólt arról, hogy a bradykinin-receptorok nagy szerepet játszanak a vírusra adott válaszban, azonban egyik vizsgálatban sem mérték a szervezet bradykinin-szintjét, ami nehéz is volna, mivel a peptid szintje azonnal és jelentősen módosul a vérvétel hatására a vérvétel környezetében.

A túlzott bradykinin-aktivációval járó herediter angioödéma kezelésére már vannak a forgalomban gyógyszerek, és az USA-ban már folyik is súlyosan beteg COVID-osok bevonásával a kinin-kallikrein rendszer működését célbavevő szerek kipróbálása.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.