A COVID-19 utáni agyi problémák okai

A Brain c. folyóiratban közölt amerikai vizsgálatban a COVID-19 fertőzés a rövid- és hosszútávú neurológiai tünetek mellett az agyi ereket károsító, fertőzés utáni immunválaszt írtak le.

Dr. Avindra Nath (National Institute of Neurological Disorders and Stroke, NINDS) és munkatársai szerint a vírus nem közvetlenül fertőzi meg az agyat. Bizonyítékokat találtak arra, hogy a vírusfertőzésre válaszul termelt immunfehérjék, az antitestek megtámadják az agyi véredényeket bélelő sejteket, ezáltal azok gyulladását, károsodását idézik elő.

A neurológiai komplikációkkal küzdő, és ehunyt COVID-os betegek boncolásakor a szerzők már korábban is megfigyelték az agyi erek károsodását, jelen vizsgálatukban ennek okait kutatták egy régebbi vizsgálatukból származó kisebb betegcsoport agyszövetének vizsgálatával. A COVID-19 fertőzés után elhunyt 24 és 73 év közötti 9 személy agyszövetét elemezték, akiknél agyi képalkotókkal az agyi erek károsodását mutatták ki. A betegek mintáit 10, nem COVID-ban elhunyt 10 kontrollból származó mintákkal hasonlították össze. Immunhisztokémiai festésekkel keresték a neurológiai gyulladásokra és az immunválaszra utaló jeleket. Korábbi vizsgálataikhoz hasonlóan e vizsgálatukban is áteresztő vérerekre utaló jeleket találtak a Covid-betegekben, a vérerek környezetében vérfehérjéket láttak, holott ezek normál esetben nem képesek átjutni a vér-agy gáton.

A sejtek felszínén immun-komplexek lerakódások voltak, ami arra utalt, hogy az endotheliális sejtek károsodása valószínűleg az immunválasz következménye. Az antitestek által mediált támadás aktiválta az endotheliális sejteket, ennek következtében az aktivált endotheliális sejtek adhéziós molekuláknak nevezett fehérjéket expresszáltak, melyek a vérlemezkék összetapadását eredményezték. Az erek falához tapadó thrombocyták vérrögök képződését indítják el, szivárgás alakul ki, mivel az endotheliális sejtek közötti szoros kapcsolat fellazul. A szivárgást az immunsejtek (macrophagok) próbálják begyógyítani, gyulladás jön létre. Ez károsítja a neuronokat.

A károsodott területeken több mint 300 gén expressziója csökken és 6 gén expressziója növekszik. Ezek a megváltozott aktivitású gének az oxidatív stresszel, a DNS károsodással, a metabolikus szabályozási zavarokkal kapcsolatosak. Ez lehet a COVID-19-cel összefüggő neurológiai tünetek molekuláris alapja, de egyben a kezelések célpontjaként is szolgálhat. Azonban változatlanul nem tisztázott, hogy az immunválasz melyik antigénje idézi elő ezeket a változásokat, mivel magát a vírust nem lehet az agyban kimutatni. Lehetséges, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni antitestek kötődnek az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) receptorhoz, ami a vírusok sejtekbe való kerülését biztosítja.

Forrás:

Lavaud S. Immune response may explain brain damage after COVID-19. Medscape Medical News. July 22, 2022.

Myoung Hwa Lee, Perl DP, Steiner J, et al. Neurovascular injury with complement activation and inflammation in COVID-19. Brain, 2022; 145(7):2555-2568.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.