Állatok és a COVID-19

A legfrissebb összesítés szerint a tudósok 29 állatfajtában találták meg a koronavírust, köztük házi kedvencekben, haszonállatokban és vadon élő állatokban.

A legtöbb esetben az emberek megfertőzik az állatokat, és az állatokról nem kerül vissza a vírust emberre. Aggodalomra ad okot azonban, hogy a közelmúltbeli kutatások azt mutatják, egyes állatok – például a nyérc és a szarvas – képesek terjeszteni a vírust az emberekre.

Ezen túlmenően az is probléma, hogy a vírus valószínűleg továbbra is kering a vadon élő állatokban, ami új mutációkhoz vezethet, amelyek némelyike ​​kevésbé érzékeny a jelenlegi, emberek számára kifejlesztett jelenlegi vakcinák nyújtotta immunitással szemben. Mint azt Dr. Eman Anis, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi Karának mikrobiológiai adjunktusa a The Philadelphia Inquirer-nek nyilatkozva hangsúlyozta, ezért nagyon fontos az állatok - különösen a vadon élők – folyamatos megfigyelése minden új vírusvariáns nyomonkövetése és tulajdonságainak ellenőrzése miatt. Jelenleg a vírust a CDC szerint a többi között macskákban, kutyákban, görényekben, gorillákban, hörcsögökben, vízilovakban, hiénákban, egerekben, vidrákban, sertésekben, nyulakban és tigrisekben mutatták ki, de egyre bővül azon állatok listája, akik a természetben, az állatkertekben, illetve a háztartásokban az emberektől kapják el a vírusfertőzést.

Egy nemrégiben Kanadában végzett vizsgálat során a kutatók egy olyan személyt azonosítottak, akinek koronavírus tesztje pozitív lett, miután szorosan érintkezett fertőzött fehérfarkú szarvassal. A koronavírusnak több tucat olyan mutációját találták meg, amelyeket eddig még más fajokban nem mutattak ki. A kutatók beszámolói szerint ezen általuk talált vírusvariánsok a rengeteg mutáció ellenére sem tűnnek eléggé eltérőnek ahhoz, hogy kibújjanak a jelenlegi vakcinák nyújtotta védelem alól, ugyanis rendszerint nem a koronavírus tüskefehérjéjén alakultak ki, hanem egyéb helyeken, így nem befolyásolják a tüskefehérjét megcélzó oltóanyagok hatását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne legyünk óvatosak, továbbra is vizsgálni kell a házi és a vadon élő állatokat, hogy időben észlelhessük a problémát okozó mutánsok felbukkanását. "Nehéz megjósolni, hogy az evolúció mit fog eredményezni" - mondta az újságnak Frederic Bushman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának mikrobiológiai professzora. "A vírus valószínűleg különböző módon változik a különböző állatokban. A legtöbb variáns valószínűleg nem fogja megfertőzni az embereket sem, de figyelnünk kell, hogy időben észlelhessük, ha esetleg valami olyan új változat alakul ki, ami átterjedhet az emberekre és veszélyt jelenthet számukra."

 

Források:

The Philadelphia Inquirer: "COVID-19 has now been found in 29 kinds of animals, which has scientists concerned."

CDC: "Animals and COVID-19."

BioRxiv: "Highly divergent white-tailed deer SARS-CoV-2 with potential deer-to-deer human transmission."

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.