Amerikában e héten kezdődik a negyedik COVID-oltás

Az Egyesült Államokban megkezdik a legyengült immunrendszerű, a súlyos COVID-19 megbetegedés szempontjából magas kockázatnak kitettek körében a koronavírus elleni védőoltásra negyedik adagjának beadását.

A CDC augusztus 13-án jóváhagyta, hogy a Pfizer vagy a Moderna vakcinák harmadik adagját a közepesen és súlyosan immunhiányos emberek számára inkább az immunizálási sorozat részeként vegyék fel, semmint az oltás emlékeztető (booster) adagjaként. Októberben pedig a CDC már azt közölte, hogy a mérsékelten és súlyosan károsodott immunrendszerű emberek 6 hónappal a harmadik adag után kaphatnak emlékeztető (booster) oltást azaz a vakcina negyedik adagját.

A CDC azonban a múlt héten már 5 hónapra csökkentette azt az időtartamot, aminek elteltével a Pfizer vagy a Moderna vakcina emlékeztető, negyedik adagja beadható, ami azt jelenti, hogy az immunhiányos emberek még ezen a héten elkezdhetik a negyedik oltás felvételét.

A CDC szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek körülbelül 2,7%-a, vagyis körülbelül 7 millió felnőtt számít immunhiányosnak. Nálunk nagyobb valószínűséggel válik a SARS-CoV-2 fertőzés súlyossá, nagyobb annak a kockázata, hogy COVID-fertőzésük hosszú ideig tart, alacsonyabb az antitestszintjük a védőoltás után, és hajlamosak a súlyos áttöréses fertőzések kialakulására. A kórházi áttöréses esetek körülbelül 40%-a az immunhiányos betgek körében alakul ki.

A CDC útmutatása szerint "közepesen vagy súlyosan immunhiányosnak" minősülnek, ha:

  • Aktív rákkezelés alatt állnak
  • Szervátültetésen estek át, és emiatt immunszuppresszív gyógyszert szednek
  • Az elmúlt 2 évben őssejt-átültetésen estek át, és emiatt immunszuppresszív gyógyszert szednek
  • Előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzöttek
  • Közepes vagy súlyos primer immunhiányban, például DiGeorge-szindrómában vagy Wiskott-Aldrich-szindrómában szenvednek
  • Nagy dózisú kortikoszteroidok vagy más, egyéb az immunválaszt elnyomó gyógyszeres kezelésben részesülnek

Egyelőre csak közepesen és súlyosan immunhiányos amerikaiak kaphatnak negyedik oltást. Bár Izrael megkezdte a negyedik adag vakcina felajánlását a magas kockázatú csoportoknak, köztük az idősebb felnőtteknek, a Biden-adminisztráció egyelőre még nem közölte, hogy az Egyesült Államok követni fogja-e Izreal példáját.

Továbbra is hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy minden arra jogosult amerikai lakos felvegye harmadik oltást. Az amerikai tisztviselők továbbra is kapcsolatban maradnak Izraellel, hogy nyomon kövessék a negyedik oltással kapcsolatos tapasztalataikat. Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója hangsúlyozta: "Gondosan követni fogjuk az izraeli és a saját adatainkat is, hogy megtudjuk, mennyire hatékonyak ezek az emlékeztető dózisok és mennyire képesek megelőzni a súlyos betegségek kialakulását".

 

Források:

The New York Times: "Starting later this week, some at-risk Americans become eligible for a 4th shot."

CDC: "ACIP Evidence to Recommendations for Use of an Additional COVID-19 Vaccine Dose in Immunocompromised People."

CDC: "COVID-19 Vaccines for Moderately or Severely Immunocompromised People."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.