Az arcmaszk mindenkit véd

Az amerikai CDC 2020 novemberi állásfoglalása szerint az arcmaszkok viselése egyaránt védi azt, aki viseli, és azokat, akikkel viselője találkozik.

 

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) állásfoglalása tehát változott a korábbi irányelveihez képest, amikor is úgy foglalt állást, hogy az arcmaszk leginkább arra szolgál, hogy az azt viselő na adja át a fertőzést másoknak. A CDC most azt írta, hogy „az arcmaszk segít abban is, hogy viselője kevesebb levegőben terjedő cseppecskét lélegezzen be.”

A cseppfertőzéssel terjedő betegségek,  így a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 leginkább aeroszol formájában fertőz, a kilégzés vagy beszéd során felszabaduló 5 mikrométernél kisebb részecskék bioaeroszolok formájában akár 10 méterre is eljutnak és közel 3 órán át megőrzik fertőzőképességüket.

A több rétegű szövetből álló arcmaszk az új állásfoglalás szerint a személyes alkalmas védelem, szűrőként blokkolja a mások által kilélegzett vírusrészecskék belélegzését. A szakmai állásfoglalás számos új vizsgálat megfigyelésein alapul, melyek szerint a maszk viselése egyes esetekben akár 70%-kal is csökkentheti a vírus transzmisszióját. Ezt több példa is alátámasztja: két fertőzött fodrász 67 vendége mind maszkot viselt, közülük az utólagos tesztelések szerint egyik sem kapta el a fertőzést. Egy másik példa azt igazolta, hogy egy hosszú nemzetközi repülőjáraton a maszkot viselők nem kapták el a fertőzést beteg utastársaiktól.

A mindenkire vonatkozó, univerzális arcmaszk-viseléssel elkerülhetők a jövőbeli mindenre kiterjedő lezárások (lockdown) (teljes/részleges lezárás, kijárási, belépési tilalmak, stb.), különösen akkor, ha az arcmaszkok viselése az egyéb, védőintézkedések: távolságtartással, a kezek fertőtlenítésével és megfelelő mértékű és időtartamú szellőztetés - betartása mellett történik. A cseppfertőzéssel terjedő koronavírus még jobban és messzebbre szóródik, ha a megfertőződött személy köhög, tüsszent, énekel, beszél, vagy sóhajt. A CDC megállapítása szerint bizonyos típusú szövet-maszkok közel olyan hatásosan gátolják meg ezen folyadékcseppek átjutását, mint a sebészeti maszkok, azonban ez a képességük függ a maszk anyagától, a polipropilén elektrosztatikus töltése révén magához ragadja a részecskéket, a selyem pedig éppen taszítja azokat.

Értelemszerűen a több rétegből álló, sűrű szövésű maszkok hatásosabban gátolják a vírus átjutását, mint az egy rétegű, ritka szövésű maszkok. Sok esetben a többrétegű maszkok az 1 mikron-nál kisebb részecskék közel 50%-át megszűrik (a SARS-CoV-2 kb. 0,3 mikrométer nagyságú, a keringő folyadékcseppecskék pedig 1-10 mikrométeresek)  – írja állásfoglalásában a CDC. Dr. Anthony Fauci, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) igazgatója az NBC-nek adott keddi interjújában szintén hangsúlyozta, hogy az arcmaszk viselése kétirányú védelmet biztosít „amellett, hogy védi önt a folyaékcseppecskéktól és a vírusoktól, ön is megvéd másokat, az ő maszkjuk védi önt is, és ugyanezt teszi az ön által viselt maszkja is.”      

Források:

Crist C. Masks protect wearers along with others, new CDC guidance says. WebMD Health News, Medscape. November 12, 2020.

CDC, "Scientific Brief: Community Use of Cloth Masks to Control the Spread of SARS-CoV-2."

NBC News, "‘Two-way street': CDC report says masks protect wearers and everyone else." 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.